Головна Новини Суспільство події Розслідування щодо "вагнерівців" опублікують цього тижня: ризики та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування щодо "вагнерівців" опублікують цього тижня: ризики та наслідки

Розслідувачі завершили вивчення подробиць справи про затримання "вагнерівців" та ймовірну участь українських спецслужб

15 листопада 2021, 11:50
Поділіться публікацією:

Група Bellingcat повідомила, що розслідування Вагнергейта (які спецслужби були задіяні влітку-2020 для затримання вагнерівців і що завадило операції) опублікують цього тижня.

Розслідування щодо "вагнерівців" опублікують цього тижня: ризики та наслідки

Розслідування щодо "вагнерівців" опублікують цього тижня: ризики та наслідки - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Чому публікацію стільки часу відтягували і вирішили зробити це саме зараз? Які можуть бути наслідки розслідування? Розібратися у цих питаннях виданню "Коментарі" допомогли експерти.

Якщо у фільмі підтвердиться причетність Офісу президента до зриву спецоперації, то наслідки мають бути однозначними

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько підкреслює, що багато хто в Україні з нетерпінням чекає на повну версію фільму-розслідування Bellingcat про зрив спецоперації з "вагнерівців".

"Відомо, що планувалася амбітна спецоперація українських та міжнародних спецслужб. Але після наради в Офісі президента Зеленського та його дзвінка до президента Лукашенка "вагнерівців" затримали в Мінську. Тобто на літак, який мав прямувати до Туреччини через територію України, вони не потрапили. А мали шляхом аварійної посадки в Україні опинитися в руках українських правоохоронців. Спочатку наша влада повністю заперечувала цю спецоперацію, але потім визнала", – нагадує Володимир Манько.

На його думку, у Bellingcat вирішили оприлюднити фільм саме зараз, тому що всі деталі розслідування перевірялися у різний спосіб, щоб відповідати дійсності.

"Сподіваюся, що жодна із зацікавлених сторін не мала можливості "коригувати" інформацію на свою користь. Насамперед, мається на увазі Офіс президента України, тому що там знаходяться найбільш зацікавлені в цьому", – зазначає експерт.

Він наголошує, що Bellingcat має стосунок до Британії, а з цією країною останнім часом в України двосторонні відносини складаються найплідніше. З останніх досягнень: кредити на будівництво та закупівлю кораблів для українських ВМС, співробітництво спецслужб, готовність Британії направити в Україну 600 десантників для підтримки протидії гібридній агресії з боку РФ.

"Чи не вийшло так, що Офіс президента України, використовуючи високий рівень співпраці з Британією, просив вплинути на журналістів з метою скоригувати інформацію щодо Вагнергейту? І якщо просив, то чим це завершилось? Можливо, затримка з виходом фільму й пов'язана з відповідними переговорами сторін, – розмірковує Володимир Манько. – Поки що це лише здогадки. Хотілося б, щоб вони були помилковими – і ми побачили справжню картину того, що сталося. Якщо у фільмі підтвердиться причетність Офісу президента до зриву спецоперації, то наслідки мають бути однозначними – притягнення до відповідальності як політичної, так і юридичної".

Якщо висновки розслідування будуть розлогими, обтічними та загальними – тема перетвориться на "медійний шум" і протримається максимум два-три дні

Керівник Центру політичної розвідки політтехнолог Олег Постернак називає Вагнергейт найскладнішим комунікативним випробуванням для іміджу президента Зеленського.

"Для противників президента – це блискучий тригер та детонатор протестної мобілізації. Але тут все залежить від фактажу та тональності розслідування Bellingcat. Якщо загальну фабулу буде зосереджено на критичних звинуваченнях найближчого оточення президента та його самого – однозначно в суспільстві буде спроба інспірувати серйозну внутрішньополітичну кризу з акціями протесту, підтягуванням парламентської трибуни та організацією тиску західних структур. З іншого боку, якщо висновки розслідування будуть розлогими, обтічними та загальними – тема перетвориться на "медійний шум", протримається максимум 2-3 дні і буде локалізована іншою повісткою", – пояснює Олег Постернак.

На його думку, головний момент усієї цієї історії – позиція західних країн – союзників України.

"В умовах нагнітання нової військової тривоги на кордонах України з боку РФ та оперативної реакції Заходу, будь-яке політичне загострення в нашій країні виглядає вкрай небажаним та небезпечним. Адже вулична напруга в Україні завжди була передвісником серйозних наслідків для суверенітету країни. Також за тональністю розслідування можна буде обережно і дуже опосередковано судити про ставлення західних спецслужб та урядів до ідеї другого терміну Зеленського. Однак останнє виглядає більше як конспірологія", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — Енергетичні ігри: що відбувається між Офісом президента, Ахметовим та "зеленою енергетикою".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Василий

15 листопада 2021, 19:29

За срыв операции по ВАГНЕРОВЦАМ ЕРМАК должен получить пожизнено,а ЗЕ....ленский уйти с поста президента и лишится украинского гражданства как жыд предатель..СЛАВА УКРАИНЕ-ГЕРОЯМ СЛАВА..


Новини