Головна Новини Суспільство події Росії знову дістається на міжнародній арені: про що говорять нові рішення та наміри
commentss НОВИНИ Всі новини

Росії знову дістається на міжнародній арені: про що говорять нові рішення та наміри

Західний цивілізований світ показує, що росіяни платитимуть високу ціну за вторгнення в Україну

15 листопада 2022, 12:45 comments2635
Поділіться публікацією:

Росія продовжує отримувати ляпаси на міжнародній арені. У Генасамблеї ООН проголосували за резолюцію про репарації від РФ України (94 країни за, 13 – проти, 74 – утрималися). А Європарламент наступного тижня розгляне визнання Росії терористичною державою. Крім того, Україна та низка інших країн домагаються, щоб РФ виключили з "Великої двадцятки" (G20). Про що говорять подібні рішення та наміри? До чого вони можуть спричинити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Росії знову дістається на міжнародній арені: про що говорять нові рішення та наміри

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про репарації для України. Фото: з відкритих джерел

Реакція західного світу чітка та очевидна – допомога Україні та виставлення системи запобіжників проти терористичного режиму Путіна

Політтехнолог Петро Охотін упевнений, що росіяни роками пожинатимуть плоди самовпевненості Путіна.

"Хотіли переділу світу – отримуватимуть ізоляцію. На тлі дій кремлівських бойовиків в Україні позиція Кремля про ідеали багатополярного світу виглядає агресивно, нещиро, загрозливо. Широка демонстрація Кремлем у публічному просторі Пригожина ("Вагнер") та Кадирова – шах і матюк тим, хто все ще намагається побачити в Путіні прихильника мирних переговорів", – вважає експерт.

На його думку, росіяни платитимуть високу ціну за вторгнення в Україну – і це має стати щепленням від імперіалізму. Щепленням, яке Кремлю не зробили в Грузії та Чечні.

"Реакція західного світу чітка та очевидна – допомога Україні та виставлення системи запобіжників проти терористичного режиму Путіна, – зазначає Петро Охотін. — Сам же господар Кремля виглядає людиною, яка загнала себе в пастку. І я впевнений: у його оточенні все більше людей думає, як облаштувати Росію без Путіна".

Ситуація підходить до якоїсь критичної позначки

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля розмірковує так:

"Листопадова резолюція ГА ООН про репарації від Росії – Україні, це, звісно, позитивний момент. Однак варто звернути увагу, що її підтримало менше країн (94), ніж резолюцію, прийняту 12 жовтня (143 "за"), в якій представники ООН засудили організацію РФ незаконних так званих референдумів, а також знову підтвердили свою прихильність до суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Проти зараз виступили 14 держав (так чи інакше пов'язаних з РФ), тоді як у жовтні лише п'ять – Росія, Білорусь, Сирія, КНДР та Нікарагуа. На цей раз нас підтримала приблизно половина спискового складу ГА ООН. І це дає можливість державам, які підтримали резолюцію, на національному рівні вживати тих чи інших дій для того, щоб конфіскувати майно, активи та пасиви, що належать РФ і підсанкціонним особам".

Загалом резолюції ГА ООН не мають обов'язкового характеру, нагадує експерт. Але це міжнародний правовий сигнал для тих чи інших дій. У нашому випадку – "зелене світло" щодо легітимізації конфіскації російського майна з подальшою передачею його Україні компенсацією за шкоду, заподіяну агресією з боку РФ.

"При цьому треба розуміти, що така дія здійснюється, відштовхуючись від національного законодавства. Там доведеться прописувати відповідні правові механізми. І вирішувати – яке саме майно, у яких обсягах, як і коли може бути конфісковано, – пояснює Володимир Воля. – Думаю, що на оплату зброї, як лякають росіяни, їхнє конфісковане майно не спрямовуватиметься. Скоріше на гуманітарні питання, на відновлення тощо".

За словами експерта, важливо, наскільки масштабним буде процес практичної реалізації цього рішення. Чи не залишиться це на якийсь час символічним "зеленим світлом".

"Все це, як і критика, що звучить у процесі саміту "Великої двадцятки", виглядає неприємними для російського керівництва моментами. Але поки що це в практичному полі не принесло нічого, – вважає Володимир Воля. – Близько половини держав G20 продовжують займати умовно нейтральну позицію щодо війни, розв'язаної Путіним проти України. А всілякі критичні висловлювання на форумах не завдають такої шкоди, як ті самі санкції. Однак санкції починають приносити ефект лише з часом. І ми вже бачимо негативні для РФ процеси. Вони наростають – і наростатимуть далі".

При цьому, продовжує експерт, Кремль не буде у своїх рішеннях щодо війни керуватися тією чи іншою критикою чи резолюціями ООН. Впливати на путінський режим, за словами Володимира Волі, можуть лише три чинники.

Перший – що посилюють соціально-економічні проблеми у самої РФ внаслідок санкцій та вилучення з економічної діяльності внаслідок мобілізації значної частини чоловічого населення. Плюс – перемикання частини промисловості на військові потреби.

Другий чинник – соціально-психологічний. Мова про невдоволення росіян мобілізацією, похоронками, кількістю загиблих, поранених, зниклих безвісти, використання мобілізованих як "гарматного м'яса", загострення міжнаціональної ворожнечі, зниження рівня життя тощо.

Третій чинник – невдачі російської армії на фронті, особливо коли йдеться про такі великі поразки як відступ у Київській області (і всієї півночі України), у Харківській, а тепер із Херсона та правого берега Дніпра.

"Ситуація підходить до якоїсь критичної позначки, – вважає експерт. – Не виключено, що наступна велика поразка Росії – у Запорізькій чи Донецькій області – введе країну-агресора у смугу агонії режиму Путіна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні затягується: чого чекати у найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини