Головна Новини Суспільство події РФ – агресор: чому «нейтральні країни» підтримали болючу для Кремля резолюцію ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ – агресор: чому «нейтральні країни» підтримали болючу для Кремля резолюцію ООН

У ухваленій резолюції є важливий заклик - компенсувати збитки жертвам російської агресії

2 травня 2023, 12:25
Поділіться публікацією:

Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про співпрацю між цією Організацією та Радою Європи. У ньому Росію прямим текстом називають агресором. Примітно, що таке формулювання вперше підтримав Китай. На це звернув увагу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, який оприлюднив інформацію про результати голосування на своєму Twitter. Про що може говорити такий крок Китаю – і не лише Китаю ("нейтральні" Індія та Бразилія також підтримали)? Чи є шанс, що потужні держави, які раніше намагалися бути "над сутичкою", почнуть чинити більше тиску на РФ з метою припинення війни та встановлення справедливого миру? Видання "Коментарі" поцікавилося думкою експертів щодо цієї теми.

РФ – агресор: чому «нейтральні країни» підтримали болючу для Кремля резолюцію ООН

Генасамблея ООН. Фото: з відкритих джерел

Прийнята резолюція доводить важливість як дипломатичного, так й інформаційного фронту

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова звертає увагу, що цю резолюцію підтримав не лише Китай, Індія та Бразилія, а й Туреччина, Вірменія, Грузія, Казахстан, низка інших держав, які Кремль називає "дружніми".

"Таке голосування свідчить про те, що дипломатичний фронт крок за кроком працює, – вважає експерт. – Показово й те, що рішення підтримали 122 країни, утрималися 18 (у тому числі Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Іран та ПАР), а "проти" передбачувано висловилися Росія, Білорусь, Сирія, а також Демократична республіка Конго та Нікарагуа".

Олександра Решмеділова наголошує і на тому, що в резолюції засуджується агресія РФ не лише проти України, а й її попередня, 2008 року, проти Грузії.

"Гарний меседж, що звучить заклик компенсувати збитки жертвам російської агресії. А їх багато. Це — чергова цеглинка в фундамент майбутнього великого судового процесу проти РФ. За всі злочини всім винуватцям доведеться відповідати. Вся світова правова машина має працювати над невідворотністю покарання для країни-агресора. Інакше почуття безкарності може породити шквал нових агресій, причому не лише з боку Росії", – попереджає аналітик.

Вона наголошує, що відповідну резолюцію ухвалено ще 26 квітня. Але увагу на неї звернули лише зараз.

"І це доводить важливість не лише дипломатичного, а й інформаційного фронту, – наголошує Олександра Решмеділова. – Потрібно активно працювати на всіх фронтах. Інакше певні здобутки виявляться просто непоміченими. Безперечно, слід посилити роботу і на китайському напрямку. Думаю, що українська влада це розуміє. І поява спецпредставника Китайської Народної Республіки (КНР) щодо України, про що стало відомо також 26 квітня – після телефонних переговорів президента України Володимира Зеленського з керівником КНР – Сі Цзіньпіном, можливо, покращить діалог. Як і поява українського посла у Китаї. Сподіватимемося, все це дасть свої добрі плоди".

Світові лідери дедалі більше прозрівають

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко нагадує вирази, які приписують італійському поетові і богослову Данте Аліг'єрі: "Найпекельніші куточки в пеклі залишені для тих, хто за часів найбільших моральних переломів зберігав нейтралітет". На думку експерта, голосування, подібні до того, що нещодавно пройшло в ООН, показує, що світові лідери дедалі більше прозрівають. Або розуміють, що шила в мішку вже не приховаєш. І що краще визначитися, ніж потім пожинати ганьбу.

"Через рік широкомасштабної агресії і спроб умовити Росію зупинитися, стало ясно, що домовлятися з нею ні про що не вийде. І що потрібно визначатися, на чиєму ви боці. На боці цивілізованого світу добра і світла – чи ні. Мені здається, березневий візит Сі Цзіньпіня до Москви, яким так хизувалась російська пропаганда, це був його прощальний візит. Він поговорив із Путіним, оцінив усю його неадекватність – і зробив відповідні висновки", – зазначає Сергій Дойко.

При цьому, продовжує він, Китай завжди діє виключно у національних інтересах. І не в його інтересах втрачати західні ринки збуту в ім'я підтримки Кремля.

"У недавній бесіді зі мною адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик зізнався, що у Штатах чудово розуміють гру Китаю. Що той зацікавлений у російських ресурсах (які купує дешево), у російських територіях (які повільно, але чітко експансує). Але при цьому Пекін явно не готовий розпочинати "зарубу" з першою економікою світу – американською. З усім колективним Заходом, з яким має тісні торговельні відносини. І США, і Європа однозначно підтримують Україну у боротьбі з російською імперією зла. А потім навіть автократії типу Китаю, якому ближча за духом Росія, навіть Бразилія, яка не любить Штати, навіть Індія, яка намагається балансувати – у підсумку мають зробити вибір. Якщо себе позиціонують як глобальні гравці. Якщо не хочуть зрештою опинитися в тому самому куточку пекла для "нейтральних". І цей вибір, схоже, дуже не сподобається РФ", – констатує експерт.

Він наголошує на цікавому нюансі. Резолюція, яку ми обговорюємо, наголошує на важливості співробітництва між ООН та Радою Європи. Тією самою Радою Європи, яку покинула Росія, закривши очі на його основні постулати – свобода слова, верховенство права та права людини.

"Мені здається, що далі – на рівні різних майданчиків, резолюцій, договорів – навіть країни, які спочатку здавалися лояльними до РФ, відходитимуть від неї. Усунуться. І докладатимуть зусиль для закінчення війни за справедливого миру", – робить висновок Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РФ зростає кількість нещасних випадків: про що це говорить — хто за цим стоїть.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини