Головна Новини Суспільство події Рекордний кредит МВФ для України: у чому його унікальність – що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Рекордний кредит МВФ для України: у чому його унікальність – що насторожує

Є загроза, що Україну намагаються поставити в режим, який уже зробив її найбіднішою і однією із найбільш стагнуючих країн Європи

1 квітня 2023, 14:34 comments1872
Поділіться публікацією:

МВФ схвалив рекордну програму для України – кредит у 15,6 млрд доларів, розрахований на чотири роки. Що можна сказати про нову програму? У чому її унікальність, які є не дуже приємні моменти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Рекордний кредит МВФ для України: у чому його унікальність – що насторожує

Долари. Фото з відкритих джерел

Україна після війни критично залежатиме від іноземних партнерів

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Добре, що гроші дали, що програму погодили. Така допомога – благо, особливо в умовах воєнного часу. При цьому є таке поняття як моральна загроза отриманих грошей. Коли у тебе бардак у фінансах, у макроекономіці, а тобі кажуть – молодець, все добре, у вас нацбанк найкращий у світі, Міністерство фінансів – найкраще у світі. І давайте працювати в рамках тієї парадигми, що була до початку гарячої фази війни. І це означає, що та макроекономічна модель (з бюджетної, податкової політики, монетарної політики) залишається незмінною. Тобто Україну намагаються поставити в режим, який уже зробив її найбіднішою та однією з найстагнуючіших країн Європи. З негативними темпами економічного зростання в останні десять років. Із періодом, коли за 20 років не було жодного року збалансованого бюджету. Зі середньорічною інфляцією за той же період близько 13%".

За словами експерта, повернення до цього ж режиму (що прописано в умовах нової угоди з МВФ – податки, регулювання тощо) в умовах, коли економічний суб'єкт перебуває в зовсім іншому, ніж раніше стані (війна та її наслідки), виглядає більш чим дивно.

"Як дивно і те, – продовжує Ярослав Романчук, – що нова реальність не враховується на моделях експертів МВФ і тих людей з нашого боку, які ведуть з ними переговори. Усі ті моменти, які були позначені МВФ ще у грудні минулого року, які обговорювалися під час нових переговорів (йдеться про відновлення податкового режиму, що діяло до широкомасштабної російської агресії, посилення регуляторки з боку держави, збереження режиму держвитрат понад 60% ВВП) залишилися. Що різко скорочує шанси України на те, щоби після війни перезавантажити модель розвитку. У нас залишиться бюрократична економіка з високими ризиками формування нових олігархів, нових структур, здатних захопити держпідприємства, а також сісти на потоки інвестицій, репарацій, які можуть прийти в Україну після нашої перемоги".

Якби МВФ був організацією, що несе у собі нову модель економічного зростання, це було б чудово, зазначає економіст. Але, на жаль, ми маємо сумні приклади того, що Фонд зробив із Аргентиною, Шрі-Ланкою, Тунісом, десятками інших країн. У їхньому ряді може виявитися й Україна.

"Як блок НАТО свого часу профукав російську загрозу і недооцінив Україну, так і МВФ, Світовий банк, досі, схоже, не зрозуміли, що слід шукати нові моделі розвитку для країн, що розвиваються, – вважає Ярослав Романчук. – Просто давати гроші на забезпечення бюджетної стійкості, платіжного балансу – великого розуму не треба. Але що ми маємо у результаті? 2022-го зростання держборгу зросло в Україні з 48% до майже 87%. Із загрозою перевищити 100% цього року. Це говорить про те, що Україна після війни критично залежатиме від іноземних партнерів. Тоді як навіть під час війни слід шукати самостійні джерела зростання. Чого наша влада не робить. І чому МВФ всіляко потурає".

Така увага з боку міжнародних фінансових організацій ще раз підтверджує максимальну підтримку України світовою спільнотою

За словами кандидата економічних наук, екс-директора з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрія Рязанцева, унікальність нової угоди в тому, що для надання такої позики МВФ довелося змінювати свою політику та значний розмір запозичення за значного падіння економіки країни в умовах війни.

"Це сталося тому, що фахівці МВФ вважають саме війну в Україні причиною, яка значно впливатиме на уповільнення світового зростання економіки в поточному періоді", – пояснює експерт.

Отже, продовжує він, підтримка України для перемоги та припинення агресії з боку Росії, зокрема для МВФ, є важливим вектором виконання своїх завдань у світі.

"Така увага з боку міжнародних фінансових організацій ще раз підтверджує максимальну підтримку України світовою спільнотою та переконаність у нашому успіху та швидкому відновленні після перемоги", – констатує Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" – нова програма МВФ для підтримки України: головні плюси та мінуси.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини