Головна Новини Суспільство події Путін знову брязкає зброєю біля українського кордону: експерти розповіли, на що розрахунок
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін знову брязкає зброєю біля українського кордону: експерти розповіли, на що розрахунок

Експерти впевнені, що зараз дуже не підходящий час для Росії, щоб іти в наступ

3 листопада 2021, 11:47
Поділіться публікацією:

Станом на початок листопада цього року біля українського кордону та на тимчасово окупованих територіях Російською Федерацією зосереджено угруповання військ загальною чисельністю близько 90 тисяч осіб, повідомляє Міноборони України. Це стало фактичною відповіддю на заяву в іноземній пресі про зростання кількості російських військовослужбовців та техніки біля кордону з Україною . Командувач Об'єднаних сил, генерал-лейтенант Збройних сил України Олександр Павлюк запевняє, що українська армія повністю підготовлена до можливого прояву агресії з боку РФ. Чи справді Росія нагнітає? Чи західні ЗМІ просто нагнітають? Відповіді на ці запитання в інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли знайти наші експерти.

Путін знову брязкає зброєю біля українського кордону: експерти розповіли, на що розрахунок

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Те, що ми бачимо поблизу українського кордону – це чи то навчання, чи то ротація військ РФ

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі припускає, що Росія може почати знову в рамках навчань перекидати війська та техніку до наших кордонів. Але не допускає ймовірності початку повномасштабної агресії найближчим часом.

"В принципі, тактика залякування та "брязкання зброєю" Росією за 7,5 останніх років стала вже звичною. Як правило, вона має на меті підвищити ставки напередодні чергового раунду переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, – пояснює експерт. – Це зазвичай супроводжується загостренням ситуації на лінії розмежування, що ми також спостерігаємо за останні кілька тижнів. Наразі триває підготовка до зустрічі на рівні міністрів закордонних справ у рамках Нормандського формату. Глава МЗС РФ днями передав пропозиції російської сторони Німеччини та Франції . Німецька сторона це вже підтвердила".

На думку Максима Ялі, Росії не вигідно зараз різко дестабілізувати обстановку на Донбасі, адже процес сертифікації газопроводу "Північний потік-2" ще не завершено. А для Кремля саме це зараз – пріоритет номер один.

"Навіщо ж загострювати відносини із західними партнерами і наражати на додаткові ризики проект, на який пішли колосальні кошти? І який у перспективі суттєво посилить позиції Кремля у ЄС та стане додатковим важелем тиску. Я вже не говорю про можливі санкції з боку США та ЄС. Тож ми бачимо або навчання, або ротацію військ, – вважає Максим Ялі. – Плюс – бажання додати нервозності українському керівництву перед майбутньою зустріччю, нагадавши, що Кремль завжди має жорсткий план "Б"".

Американські ЗМІ з інформацією про накопичення військ РФ біля кордону потрапили у штангу

Колишній розвідник, начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернись живим" Андрій Римарук вважає, що насправді жодного нарощування військ та техніки вздовж українсько-російського кордону з метою вторгнення з боку РФ немає.

"Тут американські ЗМІ влучили у штангу. Просто йде формування 144-ї дивізії навколо міста Єльня у Смоленській області. Це за 260 км від держкордону з Україною. Цей процес триває з 2006 року. Активність зросла у зв'язку з тим, що формування розростається. Дивізія – це три полки, загальним числом у 6 тисяч осіб. І зараз активність збіглася з осіннім призовом і великою кількістю доставки військовослужбовців-строковиків, яких призвали до армії", – пояснює Андрій Римарук.

Тож, запевняє екс-розвідник, нічого екстраординарного не відбувається.

Читайте також на порталі "Коментарі" — командувач ОС запевняє, що армія готова відбити атаки супротивника.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини