Головна Новини Суспільство події Путін скликає саміт ОДКБ: чи вдасться Кремлю втягнути ще якусь країну у війну проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін скликає саміт ОДКБ: чи вдасться Кремлю втягнути ще якусь країну у війну проти України

У Кремлі не припиняють спроб заручитися підтримкою хоча б лояльних до себе країн у війні проти України

16 травня 2022, 10:34
Поділіться публікацією:

Президент країни-агресора – РФ – Володимир Путін скликає у понеділок, 16 травня, засідання лідерів країн-членів Організації договору колективної безпеки (ОДКБ), куди зараз входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан. Чого очікувати від цього засідання? Чи є ймовірність, що Путін втягне ще когось у війну проти України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Путін скликає саміт ОДКБ: чи вдасться Кремлю втягнути ще якусь країну у війну проти України

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Навіть якщо на саміті Путін проситиме про підтримку у війні проти України, навряд чи країни ОДКБ це підтримають

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко не сумнівається, що "українське питання", як і тема розширення НАТО буде розглянуто на цьому саміті.

"Росія веде війну проти України на території України за територію України. І ця війна – так чи інакше – зачіпає вже весь світ. Включно з країнами ОДКБ, – пояснює політолог. – Але формальна причина зустрічі – ювілей, 30 років ОДКБ. Саміт мав би стати святковим. Але на тлі війни це навряд чи можливо. І заяви з Білорусі про те, що ОДКБ розширюватиметься і майже десятки країн туди увійдуть – типові фантазії у стилі Лукашенка".

Реальність така, продовжує Володимир Фесенко, що проблеми та протиріччя всередині ОДКБ зростають.

"І навіть якщо на цьому саміті Путін проситиме про підтримку у війні проти України (припустимо, озброєнням, боєприпасами), очевидно, що майже всі інші країни, які входять до ОДКБ, м'яко кажучи, не поспішають навіть заявляти про підтримку так званої "воєнної спецоперації" " РФ в Україні. Не кажучи вже про якусь конкретну допомогу. Єдина країна ОДКБ, яка надала таку допомогу, надавши свою територію для завдання ударів по Україні – Білорусь. Інші відмовилися будь-якої участі, навіть закликали до припинення до припинення військових дій, заявили про підтримку територіальної цілісності України. Як той же Казахстан", – зазначає експерт.

На його думку, політика дистанціювання від цього конфлікту в решті країн-членів ОДКБ, окрім Білорусі, хоч і вона, судячи з останніх заяв Лукашенка, також намагається м'яко з'їхати з теми прямої підтримки Росії у цій війні, – збережеться.

Усі члени ОДКБ, окрім Білорусі, залежної від РФ, не хочуть бути співучасниками злочинів проти України

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай не думає, що реально втягнути бодай одну з країн-учасниць ОДКБ у конфлікт в Україні.

"Окрім, зрозуміло, Білорусі, яка, по суті, є учасником російської агресії, – уточнює він. – Але це не за лінією ОДКБ, а в рамках так званої Союзної держави та загальної залежності білоруського правлячого режиму – від російського. Інші країни ОДКБ не допомагатимуть РФ, бо ризикують потрапити під санкції. Навіщо тому ж Казахстану, на території якого працюють великі західні компанії, рвати з ними відносини, підставляючись під удар у заздалегідь програшній війні, розв'язаній Росією проти України? Так само як Узбекистану, Вірменії. Країнам, які дедалі більше тяжіють до Туреччини чи до Євросоюзу".

За словами Валентина Гайдая, з урахуванням наростання кризи в РФ – політичної, економічної, військової – її авторитет на світовій арені загалом та на пострадянському просторі зокрема серйозно похитнувся.

"Та сама Вірменія та Азербайджан хочуть вирішити питання Нагірного Карабаху вже без участі Росії. Той же Казахстан зміцнює зв'язки з Туреччиною, зокрема у військовій сфері, – зазначає експерт. – І саміт ОДКБ, схоже, має на меті якось загальмувати відцентрові процеси на пострадянському просторі. Зберегти вплив РФ на ситуацію в Нагірному Карабаху, у Середній Азії. Але не більше. Наголошую, всі члени ОДКБ, окрім Білорусі, залежної від РФ, не хочуть бути співучасниками злочинів проти України (навіть надаючи озброєння). Не хочуть пожинати згодом санкціями, стає ізгоями, як РФ і Білорусь (яка теж не йде на відкрите вторгнення, навіть робить деякі кроки назад). Що вже говорити про інші країни, які спочатку заявляли про, як мінімум, нейтралітет щодо російського вторгнення в Україну. А то й відверто критикують Кремль за те, що відбувається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий експерт розповів, чому росіянам не захопити Лисичанськ та Сєверодонецьк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини