Головна Новини Суспільство події Провокація з підготовкою замаху на "голову" Придністров'я – що задумали у Кремлі
commentss НОВИНИ Всі новини

Провокація з підготовкою замаху на "голову" Придністров'я – що задумали у Кремлі

У Москві знову роблять розрахунок на психологічний вплив, на створення атмосфери напруги та страху

9 березня 2023, 17:09 comments1717
Поділіться публікацією:

У четвер, 9 березня, "влада" невизнаної Придністровської молдавської республіки (ПМР) звинуватила СБУ у підготовці замаху на "керівника" Придністров'я – Красносільського. Представники СБУ жорстко відреагували на цю заяву. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Провокація з підготовкою замаху на "голову" Придністров'я – що задумали у Кремлі

Глава невизнаного Придністров'я Вадим Красносільський. Фото: із відкритих джерел

Україні немає жодного сенсу влаштовувати замах на главу придністровської адміністрації

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко вважає, що нинішня провокація з боку так званого "міністерства державної безпеки" Придністров'я має ті самі цілі, що й попередні.

"По-перше, створити напругу на Південно-Західних кордонах України та відвернути увагу від інших напрямків. Насправді, важко уявити, що контингент російських військ разом із незаконними військовими формуваннями Придністров'я вчинять напад на сусідні Одеську чи Вінницьку області. Для Придністров'я це буде означати кінець. Тому тут скоріше розрахунок на психологічний вплив, на створення атмосфери напруги та страху. Друга мета – це тиск на молдавський уряд шляхом створення загрози ескалації. Недарма молдавська проросійська опозиція активно використовує так звані "миротворчі" гасла у своїй критиці прозахідного керівництва. До того ж, не останню роль відіграє необхідність консолідації населення Придністровського регіону", – пояснює експерт.

За його словами, Україні немає жодного сенсу влаштовувати замах на главу придністровської адміністрації Красносільського чи якогось іншого керівника сепаратистів.

"Бо той же Красносільський – не диктатор чи харизматична фігура. Він є ставлеником холдингу "Шериф" і, в принципі, може бути замінений на будь-якого іншого. Набагато ефективнішим ударом по придністровській верхівці могло б стати позбавлення їхнього українського громадянства (у кого воно є) і конфіскація їхнього майна на території України, — вважає Артем Филипенко. — Та й загалом усі обставини цього так званого замаху виглядають у кращих традиціях дешевих чекістських провокацій. Якщо таким чином керівництво придністровського міністерства держбезпеки хотіло довести власну професійну придатність і вислужитися перед Москвою, то своєї мети вони не досягли".

Кремль давно намагається показати нібито величезну загрозу, яку несе Україна, зокрема для інших територій

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко припускає, що ми стали свідками провокації з боку РФ, яка традиційно намагається очорнити Україну.

"Кремль давно намагається показати нібито величезну загрозу, яку несе Україна, в тому числі, для інших територій, – зазначає експерт. – У Придністров'ї, в Білорусі, у самій РФ. Це важливо і для російського обивателя, якому "продають" тезу про те, що "війна виправдана – дивіться, які є українські загрози, Україна – країна-терорист" тощо. У Білорусі підірвали літак, в РФ напали на Брянську область, когось вбили. Готували замах на Малафєєва. У Придністров'ї – на місцевого "президента". Мета — переконати росіян консолідуватися та відбивати разом спільну "українську загрозу". Виправдання війни, мобілізації, ракетного обстрілу України. Щоб у росіян та інших народів, залежних від Москви, не виникало питань на кшталт: навіщо нам ця війна?".

Ще один трек – спроба вплинути на Захід, упевнений Ігор Петренко. І нібито попереджений теракт у Придністров'ї, і "брянські терористи", і чутки про український слід у підриві "Північних потоків" повинні, за логікою Кремля, переконати закордонних партнерів України у необхідності згортання допомоги нашій країні – і примусу Києва йти на переговори на його умовах.

"Я впевнений, що люди, які мешкають у Придністров'ї, чудово розуміють, хто саме стоїть за "замахом", якому вдалося запобігти. Розуміють, що Росія намагається їх використати у своїй війні. І вони явно цього не хочуть. Не сумніваюся, що розуміють всі наші партнери. Але це, – наголошує експерт, – не скасовує того, що країна-агресор і надалі створюватиме всілякі провокації та інформаційні приводи, переслідуючи все ту ж подвійну мету: залякувати свій народ і виправдовувати війну, а також намагатися послабити зарубіжну підтримку України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки візиту Гутеріша до Києва: які питання вдасться зрушити з місця за допомогою механізмів ООН.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxxx

9 березня 2023, 18:41

Секс без обязательств: без денег, все анонимно, реальные девки с реальными фото, без шлюx и кидал. Здесь девки сами хотят и первые пишут, я уже не первую снимаю здесь ----- https://min.lc/vix


Новини