Головна Новини Суспільство події Прогноз на найближчий тиждень: до чого буде прикута основна увага в Україні та світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на найближчий тиждень: до чого буде прикута основна увага в Україні та світі

З настанням морозів не можна виключати новий контрнаступ ЗСУ

4 грудня 2022, 13:50 comments1052
Поділіться публікацією:

Цього тижня Україна увійшла у фронтову зиму. З побоюваннями (що ще придумають рашисти, намагаючись нас зламати?) та надіями (ми обов'язково переможемо, питання лише – у часі). Експерти спрогнозували спеціально для видання "Коментарі", які найважливіші події можуть статися наступного тижня.

Прогноз на найближчий тиждень: до чого буде прикута основна увага в Україні та світі

Війна в Україні. Фото: DW

Українці продовжать жити під пресом очікування чергового масового ракетного обстрілу з боку РФ

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович вважає, що наступного тижня ми продовжимо жити під пресом очікування чергового масового ракетного обстрілу з боку РФ.

"Зважаючи на підготовку країни-агресора, за тими заявами, що звідти звучать, щодо передислокації літаків і кораблів, вони готуються до такого удару. Питання лише в даті, до якої його намагатимуться "приурочити". Дуже люблять росіяни подібний символізм. Можливо, це буде 6 грудня – День ЗСУ", – зазначає експерт.

Крім того, за його словами, наступного тижня можлива активізація бойових дій насамперед у Луганській області.

"Земля дещо підмерзла, відповідно, можна проводити наступальні дії, – пояснює Ігор Рейтерович. – І з чуток, з тих крихт офіційної інформації, які йдуть з боку нашого Генштабу, такий наступ планується в районі Сватового. Не можна виключати і контратак ЗСУ та в Донецькій області, наприклад, у районі Бахмута, який місяцями штурмують окупаційні війська".

Плюс, прогнозує експерт, варто очікувати на якісь заяви, а то й зрушень щодо ситуації із Запорізькою АЕС.

"Активізація цього тижня французького президента Макрона, який запевняє, що веде переговори з цієї теми з МАГАТЕ, РФ, має намір спілкуватися з Україною, може свідчити про підготовку якогось плану. Як каже російська сторона, "демілітаризації" ЗАЕС, хоча тут, швидше, йтиметься про черговий "жест доброї волі" – коли окупаційні війська відступають, насамперед, через тиск ЗСУ. Є надія, що ми зможемо повернути контроль над цими територіями, – вважає Ігор Рейтерович. – Не виключено, що це "зашиють" до компромісу, пов'язаного з транзитом того ж російського аміаку через територію України. Судячи з тієї інформації, яка з'являється у росмедіа, для путінського режиму продаж аміаку важливіший, ніж значні частини тимчасово окупованих українських територій. І, можливо, у цьому ракурсі тривають певні переговори".

Також очікуємо, за словами експерта, голосування у США за новий військовий бюджет, куди внесено і величезну суму в ракурсі підтримки України.

"Це питання загалом грудня. Цей бюджет обов'язково буде проголосований, справа лише у підсумковій сумі. Зрозуміло, що для нас – що більше вона буде, то краще", – констатує Ігор Рейтерович.

Новий тиждень покаже, чи працюватиме порогова ціна у 60 доларів за барель на російську нафту

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін однією з головних тенденцій нового тижня називає те, як працюватиме порогова ціна 60 доларів за барель на російську нафту.

"Нагадаю, що її узгодили та затвердили ЄС, "Велика сімка" та Австралія. Тепер подивимося, що відбуватиметься на європейському ринку нафтопродуктів, як реагуватиме РФ, якою буде реальна ціна на нафту. Для нас це теж важливо, – наголошує політолог, – адже Україна багато в чому зараз імпортує нафтопродукти насамперед із європейських країн (після того, як РФ обстріляла наші основні нафтопереробні заводи та заблокувала порти)".

Також, за словами Олексія Якубіна, у топі очікувань наступного тижня – ризики нових ракетних обстрілів України.

"Чи продовжить РФ терористичну тактику ударів по нашій енергетичній інфраструктурі? Складно сказати. Схоже, вона очікує на морози, щоб удари були болючішими. Втім, не можна виключати, що Кремль стримує і різко негативна реакція на таку терористичну практику з боку цивілізованого світу. А також те, що це жодним чином не вплинуло на готовність до опору з боку української влади та українців загалом. А тому не можна виключати, що РФ змінюватиме тактику, якщо вже так не вдалося залякати Україну", – зазначає експерт.

Він очікує на продовження пошуку рішення щодо ситуації навколо ЗАЕС. Можливо, прогнозує Олексій Якубін, передача станції спочатку під юрисдикцію МАГАТЕ, а потім і повернення під юрисдикцію України.

"Є сигнали, що таких домовленостей може бути досягнуто. А ЗАЕС – це 25% енергосистеми нашої країни", – нагадує експерт.

На європейській арені важливим зовнішньополітичним моментом може, на його думку, стати завершення розслідування щодо відправок страшних посилок до українських посольств.

А на американській, вважає Олексія Якубін, ми побачимо обговорення збільшення фінансової допомоги Україні. Адміністрація Байдена активно займається цим питанням, зазначає політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ опублікували факти підготовки Росії до нового ракетного удару по Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини