Головна Новини Суспільство події Прогноз на наступний тиждень – до чого готуватись українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на наступний тиждень – до чого готуватись українцям

Тиждень, що наближається, може стати болючим для Росії - посилиться санкційний тиск, а разом з ним ЗСУ, за підтримки союзників озброєнням, продовжать свої операції з наступу

4 вересня 2022, 12:12 comments1203
Поділіться публікацією:

Україна все більше входить в осінь, починається новий тиждень. Видання "Коментарі" разом із експертами вирішило скласти прогноз на наступний тиждень – чого Україні чекати у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному сенсі?

Прогноз на наступний тиждень – до чого готуватись українцям

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Найважливішою подією стане зустріч на авіабазі Рамштайн у Німеччині

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос упевнений, що найважливішою подією найближчих днів для нашої держави стане п'яте засідання Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн", куди входять міністри оборони країн НАТО та союзників (прим. ред.), заплановане на 8 вересня.

"Зустріч відбудеться на авіабазі Рамштайн у Німеччині, як і перша, що відбулася у квітні. Сам захід, на якому очікується участь численних представників наших партнерів та друзів з усього світу, проведе особисто міністр оборони США Ллойд Остін. Планується, що зустріч пройде у очному форматі, а не через відеозв'язок", – зазначає Олег Бєлоколос.

За його словами, очікується, що на засіданні відбудеться предметне обговорення нагальних потреб України в озброєнні, військовій техніці та підготовці фахівців.

"Також, безперечно, учасники заходу обміняються думками щодо подальших планів, пов'язаних із підтримкою нашої держави у протистоянні російській агресії", – зазначає експерт.

Слід очікувати на запуск чергового пакету санкцій проти Росії

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков також наголошує на важливості чергового засідання у форматі "Рашмтайн".

"І це і не лише зброя, а й спільне розуміння зовнішньоекономічної допомоги Україні, ресурсів, які йдуть до нас із боку США, ЄС, інших країн. Тож це не лише озброєння, боєприпаси, а й зовнішня економіка", – наголошує експерт.

Він також зазначає, що Західну Європу вражає рішення РФ під надуманим приводом закрити "Північний потік-1".

"Європейці активно намагаються переглянути споживання газу, ціну на нього, диверсифікувати постачання, шукати замінники блакитного палива для населення. Це дуже важливо, бо позначається на Україні, а також поглиблює розрив між цивілізованим світом та Росією", – пояснює Олексій Плотніков.

Безумовно, продовжує він, буде в тренді нового тижня і рішення країн "Великої сімки" запровадити із зими граничну ціну на нафту з РФ . Так само як і реакція країни-агресора на це.

"Росіяни вже заявили, що якщо таку стелю встановлять, то РФ не продаватиме нафту в країни, які пішли на такий крок. Подивимося, як далі розвиватиметься ситуація. Зрозуміло, що мета цих обмежень – зробити так, щоб росіянам або не було куди продавати нафту, або – за низькою ціною. Все це, безперечно, впливає на можливість РФ продовжувати агресію проти України. Тому що економічна ситуація всередині країни-агресора погіршується", – наголошує експерт.

Крім того, робить висновок він, слід очікувати запуску чергового пакету санкцій проти Росії. І з посиленням персональних, і з нових обмежень щодо користування SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів), газу та нафти.

Противник подумки вже попрощався з правим берегом Херсонської області

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак не виключає, що наступний тиждень пройде під знаком інформаційного вакууму щодо ситуації з просуванням українського контрнаступу на Півдні країни.

"Навряд чи така мовчанка буде максимальною та тотальною, – вважає він. — Занадто багато подій сталося, і потроху з'являтимуться інформаційні джерела. Частина інформації з'являтиметься із суттєвим запізненням та постфактум".

Українські війська, припускає Іван Ступак, продовжать витісняти росіян на Херсонському напрямку. У пріоритеті, як і раніше, буде руйнація всіх логістичних комунікацій ворога глибоко в тилу.

"Дедалі більше буде повідомлень про надання Україні допомоги від окремих європейських країн як технікою, так і грошима", – прогнозує експерт.

На його думку, є всі передумови для успішного повернення правого берега Херсонської області вже найближчим часом:

— мостові переправи практично повністю знищені;

— противнику все важче підтримувати переправи у більш-менш придатному стані;

— росіянам все складніше забезпечувати свої війська на правому березі їжею, водою, медикаментами, паливом та боєприпасами;

— окупаційна влада та місцеві керівні колаборанти перемістили свої штаби далеко на лівий берег.

"Спільно ці фактори говорять про те, що противник подумки вже попрощався з правим берегом Херсонської області, – вважає Іван Ступак. – За аналогією з відступом фашистської Німеччини з території України, росіяни планують якісно окопатися на іншому березі Дніпра, сподіваючись перечекати зиму, заповнити свої втрати та продовжити наступ навесні 2023 року".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня: що важливе сталося – як це позначиться на майбутньому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини