Головна Новини Суспільство події Про що говорить заява Південної Кореї про зброю для України – до чого тут США
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить заява Південної Кореї про зброю для України – до чого тут США

Ситуація на даний момент не змінилася, заяви залишаються заявами, практичних дій немає

19 квітня 2023, 14:25 comments2870
Поділіться публікацією:

Південна Корея вперше заявила про можливість надання Україні озброєнь та боєприпасів. У відповідь на це заступник голови Ради безпеки РФ, екс-президент Дмитро Медведєв натякнув, що в такому разі його країна здійснюватиме постачання зброї до КНДР (Північна Корея). Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви.

Про що говорить заява Південної Кореї про зброю для України – до чого тут США

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль. Фото: з відкритих джерел

Незрозуміло, де та риска, яку РФ має перейти, щоб Південна Корея розпочала постачання Україні озброєнь

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса вважає, що поки що позиція Південної Кореї принципово не змінилася.

"Говорячи про можливість надання Україні озброєнь, президент Юн Сук Йоль уточнив, що це стане можливим лише у разі великомасштабного нападу Росії на мирне населення. Що він мав на увазі — важко сказати. Незрозуміло, де та риска, яку РФ має перейти, щоб Південна Корея розпочала постачання Україні озброєнь", – зазначає експерт.

На його думку, все виглядає швидше як така собі умова, виставлена південнокорейським лідером Штатам, які давно тиснули на нього з вимогами постачати озброєння в Україну.

"При цьому так і не зрозуміло, що конкретно мав на увазі Юн Сук Йоль, – наголошує Ілля Куса. – Що у його розумінні таке – напад на мирне населення? Черговий ракетний обстріл? Нова хвиля вторгнення? З огляду на все це ситуація на даний момент не змінилася. Заяви залишаються заявами, практичних дій немає".

Якби Південна Корея не збиралася нам постачати озброєння чи боєприпаси, не звучали б такі заяви від офіційного Сеула

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Заява Юн Сук Йоля говорить про те, що США мають можливість впливати на позицію Південної Кореї. Все-таки, це стратегічний союзник Штатів, одна з найрозвиненіших у військовому плані країн Азії, а може й світу. Там дуже серйозні розробки плюс чималі запаси. І це, звісно, знадобилося б Україні. І на це Вашингтон вказує Сеулу".

Експерт припускає, що якби Південна Корея не збиралася нам постачати озброєння чи боєприпаси, не звучали б такі заяви з боку її керівництва.

"Втім, варто звернути увагу на їхню розмитість. Можливо, річ у тому, що йде багаторівнева гра, пов'язана, зокрема, з позицією Китаю. Якщо той продовжуватиме таємно постачати ту ж електроніку росіянам, якщо продовжить крутити з продукцією подвійного призначення, Південна Корея може почати озброювати Україну. Крім того, розмита заява у стилі, що гуманітарною чи фінансовою підтримкою України справа не обмежитися "у разі будь-якого широкомасштабного нападу на цивільне населення, масових убивств, серйозного порушення законів війни" (ніби Росія не чинить подібного щодня), виглядає як можливість розпочати постачання озброєнь нам будь-якої миті. Сьогодні Сеул, наприклад, не вважає ті чи інші дії РФ переходом зазначених ним умовних "червоних ліній", а завтра – вже вважає", – пояснює Олексій Голобуцький.

Ну, а Медведєв, на думку політтехнолога, пише свої пости тільки для однієї людини – для Путіна. Тож відреагував на південнокорейські роздуми у своєму агресивному стилі останнього часу.

"Насправді, немає нічого такого, що Росія могла б надати Північній Кореї з того, що вона не мала б, – вважає експерт. — Небезпека з боку КНДР полягає навіть не в наявності у неї ядерної зброї (вона при спробі її застосувати буде просто знищена, стерта з лиця землі), а в тому, що Сеул, столиця Південної Кореї, знаходиться так близько від кордону, що його може дістати навіть північнокорейська артилерія. І у разі конфлікту великі жертви будуть саме в Південній Кореї. І цим КНДР постійно шантажує Захід. Але, щоб розпочати війну проти жителів півдня, Північній Кореї точно не потрібна допомога Росії. У КНДР є балістична зброя, літаки, гелікоптери, артилерія, танки".

Якщо Медведєв загрожує постачанням російської зброї до Північної Кореї – це непоганий для нас варіант

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос нагадує, що донедавна йшлося про можливість постачання озброєнь та боєприпасів із Північної Кореї – до Росії.

"І, якщо Медведєв погрожує постачанням російської зброї до Північної Кореї – це непоганий для нас варіант", – вважає експерт.

Адже така зброя, пояснює він, тоді не буде використана проти України, а іржавітиме на складах КНДР.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Вашингтон озвучив пріоритети військової допомоги Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини