Головна Новини Суспільство події Про що говорить попередження генсека ООН – чи справді світ на порозі Третьої світової війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить попередження генсека ООН – чи справді світ на порозі Третьої світової війни

ООН не наважується виключити росію зі складу ООН, чи хоча б зі складу Ради Безпеки цієї організації і при цьому звучать гучні слова про загрозу Третьої світової війни

7 лютого 2023, 17:54 comments1743
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, говорячи про російсько-українську війну, заявив, що шанси на мир стають дедалі меншими. Він також висловив побоювання, що світ може поринути у ширшу війну. Наскільки виправдані ці побоювання? Чи достатньо робить сам світ, щоб не поринути в цю Третю світову, яка, на думку деяких експертів, уже йде? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить попередження генсека ООН – чи справді світ на порозі Третьої світової війни

Антоніу Гутерреш. Фото: DW

На порядку денному ООН має стояти питання про виключення росії зі складу цієї організації

Нардеп VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олександр (Олесь) Доній розмірковує так:

"Позицію генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша можна порівняти з позицією Понтія Пілата, римського священика Юдеї у першому столітті. Згідно з євангельською легендою Понтій Пілат відсторонювався від прийняття важких рішень, "умивав руки", коли діялося зло і вбивали невинного".

Гутерреш, зазначає експерт, говорить про небезпеку абстрактної війни і тужить за "зменшенням шансів на мир" у той час, коли конкретний агресор – росія – щодня вбиває українців.

"ООН не наважується виключити росію зі складу ООН, чи хоча б зі складу Ради Безпеки цієї організації, – нагадує Олександр Доній. — Тим самим, не даючи можливості прийняти більш жорсткі санкції щодо росії, що наблизило б поразку агресора, а значить — і мир. Натомість ми чуємо чергові спічі, які нікого ні до чого не зобов'язують".

Експерт упевнений, що на порядку денному ООН має стояти питання про виключення росії зі складу цієї організації.

"Бойкот росії, перемога над нею – саме це шлях до миру, а не безглузді промови", – констатує Олександр Доній.

Те, що Гутереш підігрує Росії і особисто путіну — ні для кого не секрет

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі не має сумнівів, що є ризики ескалації конфлікту. Але суть у тому, наголошує він, що ці шанси підвищує не Україна, а росія, яка продовжує військову агресію і відмовляється зробити кроки, які могли б призвести, як мінімум, до перемир'я.

"Точку неповернення було пройдено путіним у вересні минулого року, коли він ухвалив рішення про анексію нових українських територій – вкотре порушуючи статут ООН та всіх відомих правил, норм, конвенцій міжнародного права в цілому. І цивілізований світ, допомагаючи зараз Україні, розуміє, нащо це робить. Якщо дати Росії виграти, якщо вона не понесе реального чуттєвого покарання (як не понесла за те, що створила у 2014-му і продовжувала творити) – це буде значно більшим викликом міжнародної стабільності, ніж допомога Україні озброєннями. Якщо переможе путін – це спонукатиме інші авторитарні режими до остаточного руйнування існуючого світопорядку", – пояснює політолог.

Йдеться, за його словами, про Китай, Іран, Північну Корею, які мають ті чи інші територіальні претензії.

"Ну, а те, що Гутереш підігрує Росії і особисто путіну — ні для кого не секрет. Звертати увагу на його "миротворчі" заяви навряд чи варто. Нагадаю, як Гутерреш закрив комісію з розслідування теракту в Оленівці, де росіяни спалили українських військовополонених. Закрив просто тому, що Росія не допустила представників ООН на місце інциденту. Ось і все, чого варте ця організація під таким керівництвом, з такими підходами. Ми спостерігали таке з 2014 року. ООН – абсолютно імпотентна організація, яка зжила себе, як свого часу її попередниця Ліга націй, яка не змогла запобігти Другій світовій", – наголошує Максим Ялі.

Зрозуміло, продовжує він, що найближчими місяцями конфлікт в Україні лише набиратиме обертів. Кремль кине в бій мобілізованих, ми отримаємо та освоїмо нові види озброєння.

"І – так, нинішній конфлікт теж має всі шанси перерости у світовий, якщо не вжити більш жорстких та дієвих заходів щодо приборкання російської агресії, – попереджає експерт. – При цьому треба розуміти, що коли Росія стане на межу поразки, ризики, що конфлікт набуде більш глобального масштабу, зростуть".

Непрямі ознаки, передумови для Третьої світової війни вже створено

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що Третя світова війна (ТСВ) поки що не розпочалася.

"Приклади Першої світової війни, Другої – це зіткнення ворогуючих коаліцій між собою. Нині такого немає. Відповідно, немає й підстави говорити про те, що йде ТСВ. Є непрямі ознаки, певні індикатори, які б могли призвести до такої війни за певного збігу обставин. Але, – наголошує експерт, – на даний момент такого немає. Хоча рашисти точно хотіли б такого роду світової війни. Розруха, дестабілізація, військові злочини – це їхній коник. А ось воювати у сучасній війні вони не вміють. Бракує освіти, технічного постачання. Тут Росія в рази слабша Заходу. Саме тому Кремль перевів війну в Україні в довгу, усіюючи поля трупами своїх солдатів та найманців, сподіваючись, що згодом це переросте у світовий конфлікт".

Але, наголошує Антон Кучухідзе, ніхто у цивілізованому світі вже так не воює. Головне правило військового статуту у країнах Заходу – збереження життів особового складу. Не кажучи вже про цивільне населення. Що йде врозріз із російськими "правилами війни".

"Захід чітко показує: так – існує підтримка України озброєннями та боєприпасами, так – є системно діючий військово-політичний формат „Рамштайн”, створений спеціально для цього. Але — ні, Захід не прагне прямого зіткнення з божевільною росією, з її солдатами і найманцями на полі бою. І представники США, і представники ЄС, і лідери НАТО чітко давали це зрозуміти. Акцентуючи, що в рамках статуту ООН норм міжнародного права – підтримують Україну в її боротьбі за незалежність, територіальну цілісність, державний суверенітет. Тож пан Гуттереш явно перебільшує, говорячи про якусь глобальну війну. Сьогодні рашистська федерація не є тією фігурою, яка могла б спровокувати Третю світову", – вважає експерт.

Але така війна, на його думку, може статися в сучасному світі за кількома лініями конфліктів та протиріч. Насамперед – у ракурсі протистояння між США та Китаєм.

"Напруга між ними наростає. І до 2030 року, якщо турбулентність конфліктності збільшиться, якщо КНР змінить свою позицію з помірно-нейтральної на агресивнішу, це стане показником початку Третьої світової, – попереджає Антон Кучухіддзе. — Непрямі ознаки, передумови для ТСВ створено. Але чи розпочнеться, вона залежатиме від багатьох чинників. Запобіжником може стати тотальне домінування колективного Заходу у технологічному сенсі над тими самими рашистами. Всім очевидно, що, якщо буде пряма війна, Росія її не витримає – через свою відсталість, санкційний тиск на неї, те, що замість професійних військових у них все частіше воюють ґвалтівники, вбивць, мародери, яких набрали з в'язниць. Дефіцит професійного офіцерського складу впливає управлінську, організаційну здатність рашистських військ вести ефективні бойові дії".

Експерт упевнений – якби той же Гутереш і багато інших на Заході жорсткіше реагували на посилення не просто росії, а авторитарної, диктаторської, терористичної, імперської росії, яка почалася з середини "нульових", все могло б бути інакше.

"Слід було активно працювати проти Росії відразу після сумнозвісної Мюнхенської промови путіна, який тоді позначив плани терористичного режиму (мова була вимовлена ним на Мюнхенській конференції з безпеки 10 лютого 2007 року; виступ вважається фактичною заявкою Росії на багатополярний світ, анонсом її імперських певною мірою – оголошенням нової "холодної війни" НАТО (прим. ред.). Треба було реагувати після війни в Грузії 2008-го, на російську агресію проти України 2014-го. Багато сталося прорахунків з боку глобальних лідерів, які з якоїсь причини не захотіли звернути увагу на те, на якого монстра перетворюється росія", – робить висновок Антон Кучухідзе.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Кремлі знову зіпсують через постачання зброї Україні: про що це говорить.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини