Головна Новини Суспільство події Про що говорить європейське турне Зеленського – на які позитивні результати можна очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить європейське турне Зеленського – на які позитивні результати можна очікувати

Візити президента спрямовані на вирішення низки питань – це й поточні моменти, пов'язані з військовими завданнями, це також обговорення післявоєнних форматів

15 травня 2023, 11:22 comments1107
Поділіться публікацією:

Травневий європейський марафон президента України після Фінляндії та Нідерландів продовжили Італія, Німеччина та Франція. Які висновки можна зробити після візитів до двох останніх (лідери ЄС, учасники сумнозвісних Мінських угод)? Про що в цілому говорить ця євроактивність Володимира Зеленського, який сьогодні – вже у Великій Британії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить європейське турне Зеленського – на які позитивні результати можна очікувати

Володимир Зеленський та Еммануель Макрон. Фото: сайт президента України

Є всі передумови, що буде створено "авіаційну коаліцію"

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Візити українського президента до Німеччини, Франції, сьогоднішній візит до Великобританії говорять про те, що, мабуть, буде створено "авіаційну коаліцію". Зеленський і не приховував, що їде говорити зокрема про це. Його дуже тепло зустрічають скрізь. І час, схоже, підходить до передачі західних зразків бойової авіації".

Паралельно з цим, припускає експерт, йдуть розмови про постачання боєприпасів, ракет тощо. Та сама Великобританія має намір надати Україні сотні ударних безпілотників далекого радіусу дії (понад 200 км).

"Президент, мабуть, вирішив, що якщо вже здійснює візит до Європи, враховуючи, як складно туди зараз добиратися (територією України – лише потягом), то слід зробити своєрідний тур, поговоривши відразу з низкою європейських лідерів", – зазначає Тетяна Попова.

Вона звертає увагу, що всі зустрічі – достатньо позитивні, їх висвітлення ЗМІ країнами, що приймають – теж, програми – насичені.

"Українське керівництво змогло вибудувати добрі стосунки з усіма країнами, які відвідав та продовжує відвідувати Зеленський", – констатує експерт.

Дуже важливим є обговорення справедливого миру, не випадково на цьому так часто акцентує президент

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно поділилася таким коментарем:

"Справді, ми бачимо серію візитів Зеленського. Це була і північна Європа (Фінляндія, Нідерланди), і південна (Італія), і центральна (Франція та Німеччина), і північно-західна (сьогоднішній візит до Великобританії). Думаю, ці візити спрямовані на вирішення низки питань. Це і поточні моменти, пов'язані з військовими завданнями, з постачанням нам більше озброєнь та боєприпасів для проведення ефективного контрнаступу, для воєнних дій загалом. Це й обговорення поствоєнних форматів – що таке справедливий мир, що може бути дієвою гарантією безпеки".

У липні у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, нагадує аналітик. Сам вступ України до Альянсу саме на цьому саміті навіть не обговорюватиметься – це вже чітко дали зрозуміти.

Але, акцентує Олеся Яхно, у свою чергу, Україна та низка наших вірних союзників у Східній Європі дають зрозуміти, що наша країна має отримати виразний таймінг щодо власне перспективи членства. Те, що нам ще треба зробити. Плюс – більш виразну конкретику щодо тих чи інших напрямів співробітництва, у тому числі у сфері наближення нашої системи ППО до стандартів НАТО.

"Тому візити мають комплексний характер, – пояснює експерт. – Якщо говорити про військову допомогу – та ж Німеччина вже заявила про виділення нового, небувалого за величиною пакету на 2,7 млрд євро. Туди увійшли і зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) IRIS-Т, і безліч ракет та інших боєприпасів. Франція також анонсувала додаткову допомогу у вигляді десятків бронемашин і легких танків. Великобританія вже передала нам ракети повітряного базування Storm Shadow з дальністю понад 250 км, сьогодні порадувала новими анонсами. Це все важливо через майбутні воєнні дії. І Зеленський правильно сказав, що вже цього року важливо завдати агресорові такої поразки, щоб він не міг більше продовжувати війну".

Але, наголошує Олеся Яхно, не менш важливим є обговорення справедливого миру. Не випадково на цьому так часто наголошує президент.

"Наразі не виглядає так, що якщо воєнні дії зупиняться, вони зупиняться назавжди, – вважає аналітик. – Що буде підписано саме мирні угоди. А в такому разі Росія, відновивши сили, може будь-якої миті відновити військові дії. Навіть після певної паузи після якогось статус-кво".

Відповідно, підсумовує експерт, мета європейського вояжу Зеленського – донести до Заходу позицію України (що таке перемога та справедливий мир, чому потрібно докласти максимум зусиль, щоб цього досягти), а також побачити готовність Заходу прийняти ці формулювання. І, звичайно, отримати всю військову підтримку, яка нам потрібна. А під час особистих зустрічей завжди можна донести відповідні позиції чіткіше.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня: що було у центрі уваги – чому це важливо для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 травня 2023, 10:30

Культ Істоти набирає обертів. Як у баби Юлі. Тільки замість білбордів на кожному кроці, Інтернет і TV - майже всі статті починають з прізвиська найвеличнішого Брехуна Всесвіту. Саме в часи культу комуняцьких істот: Сталіна Чаушеску Гітлера Путіна Зе Каддафі Мао Кастро Нерона та подібного сатанізму, казна несе найбільші витрати, а країна занепадає. Це наше майбутнє.


Новини