Головна Новини Суспільство події Політики і компанії під санкціями РНБО: про що говорять прийняті рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Політики і компанії під санкціями РНБО: про що говорять прийняті рішення

Експерти вважають, що прийняті РНБО рішення доволі неоднозначні

19 березня 2021, 21:15
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 19 березня, відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), на якому були прийняті чергові санкційні рішення. Так, під спеціальні обмеження потрапили як президент-утікач Віктор Янукович та інші політичні діячі, близькі до його оточення, так і майже двадцять компаній, пов'язаних із надрокористуванням України. Більшість із прийнятих Радою рішень для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Політики і компанії під санкціями РНБО: про що говорять прийняті рішення

РНБО виконує бажання Зеленського, вважають експерти. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"РНБО остаточно перетворилося на ручний інструмент Зеленського"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак акцентує увагу на двох топ-рішеннях РНБО. І на юридичну сумнівність такого роду використання Ради нацбезпеки.

"За підсумками сьогоднішнього засідання РНБО було рекомендовано ввести повномасштабні санкції відносно екс-президента Віктора Януковича, екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-глави Міноборони Павла Лебедєва, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, колишнього генпрокурора Віктора Пшонки і низки інших топових чиновників часів президентства Януковича. Крім того, РНБО вводять санкції проти 19 компаній, які володіють ліцензіями на використання надр, що, ймовірно, призведе до анулювання діючих ліцензій. При цьому в планах провести аудит всіх дозволів на користування надрами із 1994 року, за результатами чого діючі ліцензії також можуть бути відкликані. На моє глибоке переконання, таким чином, РНБО остаточно перетворилося в абсолютно ручний інструмент зі штучного нарощування особистого рейтингу Володимира Зеленського", — каже Іван Ступак.

Він зазначає, що лютневе рішення РНБО про закриття кількох ТБ-каналів, що належать одному із лідерів ОПЗЖ, куму президента РФ Віктору Медведчуку, дійсно викликало в Україні ефект розриву нейтронної бомби, за яким спостерігалося певне зростання рейтингу президента.

"Але нинішні рішення навряд чи приведуть до такого ж позитивного ефекту. І реакція суспільства буде більш стриманою. Крім того, вже традиційно санкційні кроки РНБО піддадуться жорсткій юридичній оцінці, — прогнозує експерт. — Думаю, подібними рандомними рішеннями президент Володимир Зеленський остаточно підриває і так не дуже стабільну державну систему в країні".

Іван Ступак пояснює, що рішення РНБО стають вище рішень судових органів і фактично їх підміняють.

"Рішення про анулювання ліцензій на надрокористування або арешт активів із подальшою їх передачею у власність держави повинні прийматися виключно судами України, — продовжує експерт, — на підставі ретельно аргументованих звернень від правоохоронних органів... Насторожує і те, що СБУ фактично самоусунулася від довгого і кропіткого розслідування кримінальних проваджень щодо колишніх топ-чиновників України за фактами державної зради чи фінансування тероризму. Тепер спецслужба покладається виключно на рішення РНБО, прийняті в свою чергу, на підставі "рекомендацій" з боку СБУ".

Конкретики так і не прозвучало

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко зазначає: "Вже традиційно під кінець робочого тижня РНБО України закидає інформаційний простір потужними заявами про наміри. Чому в кінці тижня — цілком зрозуміло. Хто-хто, а ця влада розуміє, що хто керує порядком денним, той керує світом. Так чи інакше — на всіх головних шоу країни протягом вихідних будуть обговорюватися скандальні рішення, посіяні нашим Радбезом, а не непотрібні і незручні влади рішення".

Цього разу, зазначає Богдан Петренко, почали з продовження обговорення тих же напрямків, які були на минулому засіданні РНБО — це питання надр, націоналізації "МоторСіч", обговорення питань зрадників, які зараз працюють на РФ (на цей раз — з числа МВС).

"На жаль, конкретики, а точніше чогось радикального, не прозвучало, — вважає експерт. — Правда, на ринку надр або можливий переділ, або витіснення ряду компаній. Питання в тому, хто буде вигодонабувачем — кому перейде контроль над надрами, звідки витісняють діючих гравців. Не було надано чіткого пояснення щодо нових компанії щодо яких були введені санкції — навіть на уточнююче питання. Невідомо і чим закінчиться розслідування щодо зрадників-правоохоронців. І скільки для цього потрібно часу — особливо, з огляду на те, що вони зовсім не заперечують того факту, що працюють на окупанта".

Зате з'явився перелік нових осіб, щодо яких Україна введе максимальний перелік санкцій.

"Серед них — Янукович, Азаров і багато інших діячів, які сьогодні знаходяться на території РФ. Дивно, що ми до цього дійшли тільки через 7 років після початку конфлікту. І вже після того, як Європа почала знімати санкції з окремих українських екс-політиків, — зазначає Богдан Петренко. — Зате РНБО прийняло цікаве як для обговорення рішення — щодо перегляду та аналізу всіх актів, підписаних Януковичем. По-перше, це в значній мірі розхитує довіру до правової системи, де одні акти можуть бути легітимними, а іншим — сумнівно легітимними (в залежності від того, хто їх підписав). А по-друге, показує, що в державі не працює контроль над правовими нормами, якщо для цього потрібен "чарівний пендель" від РНБО... Загалом, чекатимемо наступних серій, де, можливо, не тільки будуть піднімати резонансні теми, а й аналізувати, як були реалізовані попередні рішення РНБО".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто поповнив список членів РНБО безпосередньо перед засіданням 19 березня за підтримки Володимира Зеленського.

Також на порталі можна дізнатися, що експерти прогнозували на сьогоднішнє засідання і чи збіглися очікування з реальністю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини