Головна Новини Суспільство події Починається битва за Африку: чому Заходу важливо її виграти – про що говорить турне Блінкена
commentss НОВИНИ Всі новини

Починається битва за Африку: чому Заходу важливо її виграти – про що говорить турне Блінкена

Експерти пояснили, чому у протистоянні з Росією так важливо мати підтримку африканських країн

8 серпня 2022, 11:47 comments1226
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен та інші відомі американські чиновники вирушають у турне Африкою. Раніше там побували глава МЗС РФ Сергій Лавров та президент Франції Еммануель Макрон. Восени на африканський континент збирається глава МЗС України Дмитро Кулеба, говорить із представниками Африки президент Володимир Зеленський. Про що говорить така пильна увага до Африки саме зараз? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Починається битва за Африку: чому Заходу важливо її виграти – про що говорить турне Блінкена

Африка. Фото: із відкритих джерел

Африка дуже страждає від російського вторгнення в Україну

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань розмірковує так:

"Африка щодо війни Росії проти України фактично розкололася на дві частини. З тих, хто підтримав Москву – лише Еритрея. На бік України стали такі великі держави як Єгипет, Нігерія, Демократична Республіка Конго, низка інших менших країн. Але інша частина африканських держав утрималася від голосування за резолюцію ООН із засудженням російської агресії, а частина – була відсутня на цьому засіданні, тобто "утрималися ногами", і серед таких – Південноафриканська республіка (ПАР). Дуже важлива країна, яка крім своєї ролі в Африці, входить у склад БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, КНР, ПАР).

Тим часом, продовжує експерт, Африка дуже потерпає від російського вторгнення в Україну. Війна призвела до збільшення цін на енергоресурси та зерно. Викликавши ще й дефіцит останнього. І Росія цинічно намагається цю тему використати.

"Саме вона винна в тому, що українські порти були заблоковані. А тепер намагається представити все так, що вона нібито змогла вирішити цю ситуацію, що саме вона допомагає країнам Африки уникнути, зокрема, продовольчої кризи. Грає при цьому на антизахідних настроях, пов'язаних зі спадщиною колоніалізму, – пояснює Олексій Гарань. – Справді, нещодавно було велике турне Лаврова низкою африканських держав. Необхідні контрдії. Щоб пояснити країнам Африки, що реально відбувається”.

Цим, наголошує експерт, обумовлена увага до Африки ключових держав Заходу, зокрема США.

"До речі, українська дипломатія теж активізується в цьому напрямку, про що нещодавно говорив президент Зеленський. Ми маємо використовувати всі свої канали, у тому числі публічної дипломатії, для цього, – упевнений Олексій Гарань. – Слід шукати нестандартні ходи. Ми маємо олімпійського чемпіона, нардепа Жана Беленюка, який чудово може розповідати африканцям, що в Україні немає расизму (розбиваючи міфи російської пропаганди), що ми є толерантною і відповідальною країною, яка виконує свої зобов'язання, в тому числі з постачання зерна, і я сьогодні вперше виступаю на нігерійському телебаченні. Мій особистий прорив на африканський континент, щоб пояснити правду про війну та зерно, правда, неодноразово виступав на Алжирському ТБ, але це арабський світ (дуже непросто було Алжир — "народно-демократична республіка", з дуже проросійськими впливами). А от в субсахарській Африці виступатиму вперше. Нігерія, зазначу, найчисленніша країна Африки з населенням майже 220 мільйонів чоловік і демократією, яку намагаються дестабілізувати терористи".

Через загрози Росії та Китаю з'явилося розуміння важливості залучення до глобальних процесів Африки

За словами керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвоката Михайла Дяденка, Африка – важливий континент із політичної, економічної, ресурсної точки зору.

"Останні десятиліття США приділяли мало уваги Африці. І вплив Штатів у даному регіоні поступово слабшав. Але святе місце порожнім не буває. І цей вакуум фактично почав заповнювати Китай. Він інвестував величезні кошти в багато африканських країн. І фактично почав економічну експансію. досить жорстких умов. З урахуванням того, що країни Заходу помітно послабили економічну співпрацю з Африкою, держав цього континенту фактично не мали альтернативи. Їм доводилося погоджуватися на всі умови КНР", — пояснює експерт.

Зараз, з урахуванням ситуації, що склалася у світі через російську агресію проти України, загроз, які несе Китай ( криза навколо Тайваню ), з'явилося розуміння важливості залучення до глобальних процесів Африки.

"І тому що цей континент має багато голосів у структурах ООН (що важливо для прийняття тих чи інших політичних рішень), і тому що він має великий економічний потенціал. Наприклад, ті ресурси, у тому числі корисні копалини, доступ до яких зараз губиться цивілізованою частиною світу у зв'язку з санкціями щодо Росії, можна знайти в Африці, але там вже є рука Китаю, — зазначає Михайло Дяденко.- Тому візит Блінкена до Африки — хоч і запізнілий, але дуже важливий. Раніше, нагадаю, Африка в основному була прерогативою Європи, яка на тлі постколоніального синдрому послабила з нею економічне співробітництво, втративши там і політичний вплив".

Читайте також на порталі "Коментарі" – росіяни готують масову депортацію українських дітей: названо область.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини