Головна Новини Суспільство події Підвищення акцизу на пальне та ремонт доріг під час війни: про що говорять нові ініціативи уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення акцизу на пальне та ремонт доріг під час війни: про що говорять нові ініціативи уряду

Уряд змушений йти на непопулярний крок, аби хоч трохи сповільнити інфляцію

15 серпня 2022, 13:00 comments2348
Поділіться публікацією:

Уряд вніс до Верховної Ради законопроект про відміну пільгового оподаткування на паливо. Також у парламенті зареєстрували законопроект про внесення зміни до закону про держбюджет на 2022 рік щодо використання коштів державного дорожнього фонду (хочуть отримати можливість спрямовувати кошти на дорожні роботи). Як розцінюєте ці ініціативи? До чого вони можуть спричинити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підвищення акцизу на пальне та ремонт доріг під час війни: про що говорять нові ініціативи уряду

АЗС Фото: з відкритих джерел

Подорожчання палива в будь-якому випадку призведе до подорожчання всього, починаючи від перевезень та закінчуючи продовольством

На думку глави Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігоря Черкашина, ініціативи щодо генерації грошового потоку на дорожні роботи в умовах, коли немає ясності з термінами завершення війни, показує, що життя нічого не вчить.

"Так, ремонтувати дороги треба, але сьогодні питанням номер один стоїть забезпечення армії всім необхідним, а питанням номер два стоїть забезпечення теплом та електрикою населення, особливо у містах із зруйнованою інфраструктурою", – зазначає експерт.

Автобани, впевнений він, можуть зачекати, особливо з огляду на перспективи, що транзитні дороги у напрямку сходу, швидше за все, швидко не знадобляться.

"Ну, а подорожчання палива в будь-якому випадку призведе до подорожчання всього, починаючи від перевезень і закінчуючи продовольством", — констатує Ігор Черкашин.

На сто відсотків негативно цей крок теж не можна оцінити

Керівник міжнародної консалтингової компанії Investegy, експерт з економічного аналізу та транспортної інфраструктури Ярослав Пилипчук пояснює:

"Подібні ініціативи призведуть до того, що бензин подорожчає на 4-6 грн. І інфляція пришвидшиться".

З іншого боку, розмірковує експерт, якщо акциз не вводити, інфляція ще більше прискориться.

"Тому на сто відсотків негативно цей крок також не можна оцінити. За такого дефіциту – друкувати гроші у величезних обсягах не варіант. І підвищення податків та зборів походить не від хорошого життя. Це стандартний крок", – вважає Ярослав Пилипчук.

Щодо дорожніх робіт, експерт вважає, що на них слід виділяти кошти за мінімумом. Набагато важливіше, за його словами, будувати будинки для переселенців.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Росія не ризикне влаштувати ядерну катастрофу в Україні, як уже реагує Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини