Головна Новини Суспільство події Підсумки Рамштайну-9: чи виправдалися очікування України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Рамштайну-9: чи виправдалися очікування України

Ключовий висновок - допомога Україні має дозволити ЗСУ не тільки не поступатися російським військам, а й звільнити свої окуповані території

14 лютого 2023, 20:50
Поділіться публікацією:

У вівторок, 14 лютого, відбулося дев'яте засідання міністрів оборони країн НАТО та партнерів у форматі "Рамштайн". "Літакове питання" поки що просувається не так швидко, як нам би хотілося. Але є певні зрушення за іншими позиціями. Які очікування справдилися, які ні? Що могло залишитися за лаштунками? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки Рамштайну-9: чи виправдалися очікування України

Засідання у форматі Рамштайн. Фото: з відкритих джерел

Основний зміст останньої зустрічі у форматі "Рамштайн" полягає у підтвердженні продовження допомоги Україні

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який зараз викладає у США, пояснює:

"Чекати на особливі зрушення за підсумками останнього засідання Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн") не доводилося. Останні засідання завершилися вражаючими списками допомоги озброєннями Україні. "Танкове питання" також було в результаті позитивно вирішене. Що стосується надання військових літаків, то тут процес поки що на початковому етапі, тож очікувати швидкого рішення не доводиться. Хоча досвід попередніх поставок показує, що все можливо".

За словами експерта, західні країни постійно зрушують свої власні "червоні лінії" поставок (періодично переосмислюючи можливість ескалації з боку Росії та ситуацію на фронті). Тому не можна виключати, що питання про літаки вирішиться швидше, ніж здається.

"Загалом, основний зміст останньої зустрічі у форматі "Рамштайн" полягає у підтвердженні продовження допомоги Україні, яка має дозволити їй не лише не поступатися російським військам, а й звільнити свої окуповані території. Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що саме це є орієнтиром на перспективу", – робить висновок Володимир Дубовик.

Танки в нас будуть навіть раніше, ніж передбачалося

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак робить такі висновки з "Рамштайну-9":

"Постачання авіації відстрочилося. Але це точно не трагедія. Було наперед зрозуміло, що літаки ми так швидко, як нам хотілося б, не отримаємо. Сам факт, що ця тема обговорюється, свідчить, що авіацію ми обов'язково отримаємо. Нехай пізніше, нехай, можливо, не в тій кількості, що нам необхідно, але ми її від партнерів обов'язково отримаємо".

Натомість, судячи з заяв після "Рамштайну-9", танки у нас будуть навіть раніше, ніж передбачалося, зазначає експерт.

"У березні – так точно низка різних танків (старі радянські, нові німецькі та британські) вже будуть в Україні. І їх буде достатньо, щоб рвати оборону супротивника, – наголошує Іван Ступак. – Важливо й те, що ми отримаємо стабільні та масові постачання різноманітних боєприпасів. У тому числі далекобійних, що точно наблизить нашу перемогу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини