Головна Новини Суспільство події Підсумки Рамштайну-15: як союзники зміцнюватимуть Україну – на що можемо розраховувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Рамштайну-15: як союзники зміцнюватимуть Україну – на що можемо розраховувати

Глава Міноборони України Рустем Умеров взяв участь у першому для себе Рамштайні

20 вересня 2023, 15:18 comments2194
Поділіться публікацією:

Завершилося 15-те засідання формату "Рамштайн". За його підсумками глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Україна потребує засобів ППО більше, ніж далекобійних ракет. А новий міністр оборони України Рустем Умеров, підбиваючи підсумки зустрічі, виділив п'ять пріоритетних для нас пунктів: протиповітряна оборона, артилерія, авіація, ВМС та бронетехніка. Він також зазначив, що було створено Capabilities Coalition (Коаліція здібностей), а партнери підтвердили зобов'язання щодо підтримки України. Які висновки можна зробити після Рамштайну-15? Що могло залишитися за лаштунками? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки Рамштайну-15: як союзники зміцнюватимуть Україну – на що можемо розраховувати

Засідання у форматі Рамштайн. Фото: з відкритих джерел

Результати "Рамштайну-15" побачимо по постачанню бойової техніки

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що результати п'ятнадцятого "Рамштайну" ми зможемо повною мірою оцінити після того, як розпочнеться надходження в Україну перших зразків бойової військової техніки.

"Але зараз відомо, що Данія, Нідерланди та Чехія уклали договір, згідно з яким датчани та нідерландці фінансують, а чехи на своїх підприємствах ВПК відновлюють бойову техніку, у тому числі колишнього СРСР (типу танків T-72). Але й самі німецькі Leopard. І все це потім поставлятиметься в Україну для боротьби з російською агресією", – зазначає експерт.

Крім того, Данія повідомила, що передасть Україні 30 танків Leopard 1 та 15 танків T-72.

"Слід також розуміти, – наголошує Олег Старіков, – що у спілкуванні між військовими та цивільними особами, які працюють у сфері оборони, є своя специфіка. Військові далеко не завжди приймають людину зі сторони. Екс-міністра оборони України Резнікова – прийняли. Той самий глава Пентагону Ллойд Остін ставився до нього досить позитивно, що видно навіть по фото. Знімок із засідання Рамштайн-15, де нашу країну вперше представляв новий міністр оборони – Умеров – продемонстрував певну напруженість. І поки не ясно, чи приймуть його до свого кола представники формату "Рашмтайн". Сподіваємося, що приймуть – і все буде гаразд".

За законодавством України, нагадує експерт, Міноборони здійснює військово-політичне керівництво. Простіше кажучи, його голова є начальником тилу ЗСУ, пояснює Олег Старіков.

"Заява Умерова про те, що нам необхідно насамперед, демонструє, що він ще не дуже розуміється на військовій специфіці. Військові свої думки систематизують. І якби я розставляв пріоритети, вони виглядали б так: артилерія, бронетанкова техніка, ППО, авіація та військово-морські сили. Відповідно до видів і родів військ (сухопутні, повітряні, морські), а не в змішаному порядку, як це зробив Умеров. Сподіватимемося, що підібрані ним заступники (зокрема політичні призначенці) будуть професіонали. І допоможуть йому у реалізації завдань, поставлених верховним головнокомандувачем та парламентом", – каже експерт.

Він також звертає увагу, що постачання бойової техніки Україні вже йде з прицілом на зимову військову кампанію (а найімовірніше – весняно-літню 2024 року) по звільненню наших територій. Це, констатує Олег Старіков, заділ на майбутнє.

Найбільше чекаємо американські ATACMS та німецькі Taurus

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак поділився таким коментарем:

"Формат "Рамштайну" – це насамперед неформалізований майданчик у вигляді контактної групи для узгодження інтересів союзників та партнерів, зосереджений на досягненні безпосередніх практичних результатів. Тому для нового міністра оборони України головна мета – налагодження персональних знайомств та неформальних зв'язків із колегами, оскільки саме це іноді відіграє ключову роль у отриманні військової допомоги".

Крім того, продовжує експерт нагальним пріоритетом української влади зараз є розвиток оборонної індустрії в самій Україні (новий міністр разом із МЗС та Мінстратегпром готує Форум оборонних індустрій). А тому технологічна та військово-технічна співпраця з оборонними відомствами союзників стає важливим чинником.

"Українська влада має розуміти, що рано чи пізно з'явиться проблема лімітування військової допомоги. Ми маємо покладатися на свої зусилля, тому що західна техніка, боєприпаси, об'єкти ППО є вичерпним ресурсом", – пояснює Олег Постернак.

За його словами, найбільш очікуваним питанням зараз є надання Україні далекобійних ракет – американських ATACMS та німецьких Taurus.

"Думаю, що на засіданні в Рамштайні порушувалося питання щодо умов використання цієї зброї, які висуваються західними країнами України, – зазначає експерт. – Для них це, як і раніше, є ризиком у контексті стратегії "малих порізів" Росії – суть якої у дозованій та розведеній у часі військової допомоги нашій країні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише США: ЗМІ дізналися, куди Зеленський вирушить після зустрічі з Байденом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини