Головна Новини Суспільство події Перспективи у боротьбі з корупцією: чи допоможуть нові рішення Кабміну та призначення директора НАБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Перспективи у боротьбі з корупцією: чи допоможуть нові рішення Кабміну та призначення директора НАБУ

Усі антикорупційні органи повинні мати спільне чітке бачення, розподіл функцій та обов'язків, як і більшість речей, які ми робимо для прискорення євроінтеграції

5 березня 2023, 11:30 comments1154
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у суботу, 4 березня, що уряд затвердив Державну антикорупційну програму, яка є ключовим інструментом для реалізації Антикорупційної стратегії 2021-2025. За його словами, документ відкритий для пропозицій та доповнень. Крім того, сьогодні Комісія визначила та подала до КМУ свої пропозиції щодо трьох фіналістів відбору на обіймання посади директора НАБУ, тому уряд на найближчому засіданні затвердить відповідну кандидатуру. Про що говорять такі заяви голови Кабміну? Чому робляться у вихідний? Які перспективи України у боротьбі з корупцією? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перспективи у боротьбі з корупцією: чи допоможуть нові рішення Кабміну та призначення директора НАБУ

Кабмін. Фото: з відкритих джерел

Антикорупційна програма – документ, де прописано, що саме має зробити уряд та органи влади для досягнення цілей

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює:

"З моменту воєнного стану в Україні немає вихідних, особливо для держави та державних службовців. Тому докорінно помилково говорити, що прем'єр-міністр щось заявив у вихідний день".

Антикорупційну програму ухвалює Кабмін, продовжує експерт. Це документ, де прописано, що саме має зробити уряд та органи влади для досягнення цілей, які встановлені в антикорупційній стратегії.

"Це звичайна рутинна робота, – зазначає Сергій Биков. – Спочатку приймається концепція, що задає вектор, далі розробляється стратегія, яка встановлює цілі та способи досягнення цілей, а для поетапного виконання приймається програма. Звичайний комплекс документів планування, без якого неможливо спланувати жодну діяльність".

Завдання – якнайшвидше визначитися з новим головою НАБУ, якнайшвидше загалом запустити ефективний антикорупційний процес

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев наголошує, що стратегія антикорупційної реформи є необхідною складовою серед пакету документів, необхідного для прискорення вступу нашої держави до ЄС.

"Ми, напевно, вже підійшли до моменту, коли цей документ має запрацювати, а всі антикорупційні органи мають спільне чітке бачення, розподіл функцій та обов'язків, – зазначає експерт. – Як і більшість речей, які ми робимо для прискорення євроінтеграції, темп роботи в антикорупційному напрямі є досить високим. І мені здається, саме з цим було пов'язано відповідну роботу навіть у вихідні. Завдання – якнайшвидше визначитися з новим головою НАБУ, якнайшвидше загалом запустити ефективний антикорупційний процес".

На думку Андрія Рязанцева, важлива та заявлена готовність удосконалити стратегію із залученням широкого кола фахівців.

"Головне, щоб цей документ не виявився просто гарною книжкою без реалізації її правильного змісту", – вважає експерт.

Він припускає, що не останній фактор, який вплинув на таку пильну увагу до цього документа та процесів, з ним пов'язаних, це те, що в ЗМІ останнім часом з'явилося чимало інформації, що підтверджує, що далеко не все в Україні добре в ракурсі боротьби з корупцією.

Перспективи України у боротьбі з корупцією виглядають сумними

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич міркує так:

"Заяви прем'єр-міністра, які пролунали в суботу, свідчать про його, як мінімум, некомпетентність. Тому що з помпою звітувати про прийняття ключового інструменту антикорупційної програми на увагу!) 2021-2025 рр. у той час, як минуло вже два з половиною роки з моменту дії цієї програми – просто неприйнятно!".

На думку експерта, у нормальній демократичній державі глава уряду після такої заяви, як мінімум, мав би піти у відставку.

"Адже це фактично демонстрація недієздатності уряду, його нездатності вчасно прийняти найважливішу програму, за якою слід діяти за таким важливим напрямом як антикорупційна політика. І якщо прем'єр як адміністратор не зумів організувати процес своєчасного ухвалення цієї програми, він тим самим підтвердив свою некомпетентність, – пояснює Сергій Доротич. – Думаю, такі заяви, що виходять за рамки здорового глузду, що ще більше дискредитує виконавчу гілку влади, не випадково робляться у вихідний. Так люди, зайняті тієї ж суботи особистими справами, організацією власне виживання (серед робочого тижня на це завжди менше часу) у корумпованій країні, яка ще й страждає від військової агресії сусідньої держави, не звернули (або менше звернули) на це увагу".

Перспективи України у боротьбі з корупцією виглядають, на думку експерта, сумними.

"Коли вище керівництво держави, яке, по суті, має всі важелі управління, не реагує (або реагує вкрай незначно), на постійні прояви корупції, у тому числі у сфері Міноборони, розраховувати на щось позитивне не доводиться, — аргументує Сергій Доротич. – Шанси на покращення ситуації, звісно, є завжди. Але навряд чи за нинішньої влади. А ось при зміні існуючого режиму, за допомогою міжнародних інституцій та внутрішнього позову патріотів, які повернуться після нашої перемоги до мирного життя, ми зможемо розпочати будівництво справді справедливої, не корупційної держави".

Читайте також на порталі "Коментарі" – на скільки зросла середня зарплата у 2022 році – який її розмір.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

5 березня 2023, 12:05

Коли корумпованих владних гауляйтерів поміняють на ШІ. Це єдиний шанс. Непорядність в крові православних сектантів. А ця боротьба - вистава Кобзон/Задорнов-95.


Новини