Головна Новини Суспільство події Перспективи конфіскації активів РФ на користь України: що дає прецедент із олігархом Малофеєвим
commentss НОВИНИ Всі новини

Перспективи конфіскації активів РФ на користь України: що дає прецедент із олігархом Малофеєвим

Новина про конфіскацію у Малофєєва стосується не держави, а громадянина та його активів, проте все це повністю пов'язано

12 травня 2023, 16:02
Поділіться публікацією:

Рішення американської Феміди конфіскувати та передати Україні активи російського олігарха Костянтина Малофєєва передбачувано викликало бурхливу реакцію у Кремлі. Однак процес, як кажуть, пішов, що дає надію на подібні зрушення у Європі. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами перспективи конфіскації російських активів та їх передачі на відновлення України.

Перспективи конфіскації активів РФ на користь України: що дає прецедент із олігархом Малофеєвим

Костянтин Малофєєв. Фото: із відкритих джерел

Враховуючи, що Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму, це дає додаткові аргументи на користь репарацій, які можуть торкнутися російських коштів

Голова ради в Інститут податкових реформ, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко впевнена, що ми маємо дуже добрий знак, чудовий початок процесів репарації.

"Вести позов у суді США проти уряду Росії, його відомств та органів (щодо збитків, завданих українському народу, підприємствам та економіці російською агресивною війною) важко. У Сполучених Штатах імунітет іноземної держави від цивільної відповідальності регулюється федеральним законом, відомим як Закон "Про імунітет іноземних держав" ("FSIA"). Згідно з FSIA, іноземна держава втрачає захист державного імунітету, якщо заявник (той, хто подав позов) може встановити встановлений законом виняток із імунітету", – пояснює експерт.

За її словами, цей документ стосується чотирьох можливих винятків імунітету, визнаних FSIA: "виключення тероризму", "виключення комерційної діяльності", "виключення експропріації" та "виключення арбітражу".

Крім того, продовжує Олена Хотенко, цей документ стосується позовів, доступних проти відповідних представників (не держав), у тому числі державних службовців та приватних осіб, які підтримують військові дії Росії (чия поведінка завдає шкоди Україні).

Далі, пояснює експерт, будуть процеси питань "стягнення", тобто того, наскільки доступні активи РФ, її відомств та органів, а також підприємств у державній власності (SOE), щоб виконати будь-яке судове рішення.

"Новина про конфіскацію у Малофєєва стосується не держави, а громадянина та його активів, проте все це пов'язано повністю, – запевняє Олена Хотенко. – Також з огляду на те, що Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму, це дає додаткові аргументи на користь процесів репарацій, які можуть торкнутися російських коштів у Європі. Якщо цей процес розпочнеться – це спростить механізми справляння цього майна, юридичного оформлення репарацій та передачі російських фінансів Україні".

Ситуація з Малофєєвим – дуже показовий та гарний приклад

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак зазначає, що світ давно готується до арештів активів російських фізосіб, компаній, банків. І, можливо, навіть золотовалютних резервів (ЗВР). Наразі вони заблоковані, у тому числі в США, ЄС, Швейцарії, Великій Британії, Японії тощо.

"Питання суверенних активів – дуже непросте. І воно може затягнутися на довгі роки, – попереджає експерт. – Зокрема, США побоюються, що якщо вони конфіскують російські ЗВР і спрямують їх на відновлення України, це може суттєво зменшити довіру до американської юрисдикції. Відповідно, зменшить кількість активів, які інші держави розміщують у США, зменшать покупку американського держборгу. І це може вдарити по економіці самих Штатів. Вже зараз видно, що арешт російських активів зменшив інтерес іноземних держав до розміщення своїх ЗВР у цінних паперах Штатів".

Окремий розділ – арешт активів компаній, осіб, наближених до Кремля, до яких є питання правосуддя.

"Випадок із тим же Малофєєвим – це судове переслідування за допомогу в обході санкцій. Активи таких фізосіб заарештовуються. У тій же Європі їх, як правило, тих, що належать російським олігархам, приблизно на 120 млрд доларів. Чимала частина є у США, інших країнах антиросійської коаліції, – розповідає Тарас Козак.

За його словами, цікаво, що 10-й пакет санкцій ЄС (а зараз уже йде робота над 11-м) передбачає, що Європа має провести систематизацію всіх заарештованих, заблокованих активів олігархів країни-агресора. Що дозволить оперувати вже конкретними цифрами, а не тими, що стають загальнодоступними завдяки тим чи іншим аналітичним матеріалам.

"При цьому ситуація з Малофеєвим – дуже показовий і добрий приклад. Точковий, але важливий прецедент, – вважає експерт. Відносно невелика у розрізі загальної економіки сума (5 млн доларів, що належать цьому олігарху) рішенням генпрокурора США може бути передана на відновлення України, яка постраждала внаслідок російської агресії. Якщо це рішення буде реалізовано, кошти надійдуть на рахунок українського уряду. А цей прецедент точно буде розширено значно більшими сумами російських олігархів, які, як правило, тримають їх у США у вигляді цінних паперів, депозитів, частин різних компаній, акцій і так далі".

Тарас Козак зазначає, що західні країни побоюються робити активніші кроки в цьому напрямку ще з однієї причини. Іноземні компанії, інвестори тримають у РФ величезні активи. Мова про сотні мільярдів доларів (частки у великих компаніях, акції). Росія частково заблокувала ці кошти. І позиція США, Європи полягає також у тому, щоб не нашкодити своїм компаніям, інвесторам, які свого часу вклали в РФ. Щоб вони не зазнали серйозних збитків унаслідок зустрічних арештів з боку Росії.

"Також слід розуміти, що заблоковані кошти фізосіб, компаній, а можливо й загалом російської держави, не обов'язково після того, як будуть вилучені у їхніх власників – підуть у повному обсязі на відновлення України, – попереджає експерт. – На ці кошти також претендуватимуть представники цих країн, чиї активи були заарештовані або заблоковані в РФ. Враховуючи це, не факт, що Україна одержить серйозні кошти, навіть якщо західні країни ухвалять рішення щодо вилучення відповідних активів російських громадян, компаній чи власне держави-агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Євросоюзі більше не розглядають Китай як посередника між Україною та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини