Головна Новини Суспільство події Парламентські вибори у Польщі та «карта України»: як двом країнам вичерпати конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламентські вибори у Польщі та «карта України»: як двом країнам вичерпати конфлікт

Важливо розуміти, що в Україні – війна, а в Польщі незабаром – вибори

2 серпня 2023, 16:35 comments4528
Поділіться публікацією:

Польсько-українські відносини погіршилися останнім часом через низку скандальних заяв політиків. Причому, як запевняє заступник керівника МЗС Польщі Павел Яблонський, йдеться саме про українських політиків. Виникають як питання історії (та сама Волинська трагедія, яка в Польщі вважається геноцидом), так і економічні (блокування експорту українського зерна). Ситуацію довелося коментувати (у примирливому стилі) президентові України Володимиру Зеленському. Що відбувається та чому? Які слід зробити висновки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Парламентські вибори у Польщі та «карта України»: як двом країнам вичерпати конфлікт

Польща та Україна. Фото: з відкритих джерел

За здорового підходу нинішня конфронтація могла б стати платформою для загальних рішень

Експерт із питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук упевнений, що зайва емоційність у двосторонніх відносинах не потрібна. Особливо з огляду на те, що Польща та Україна багато чого роблять один для одного.

"Коли між друзями сіється ворожнеча, від цього завжди виграє третя сторона. У нашому випадку – країна-агресор Росія. Тож слід пригасити емоції. І розуміти, що в Україні – війна, а у Польщі незабаром – вибори. І так чи інакше, кожна зі сторін керується своїми інтересами. Що не скасовує необхідність мислити стратегічно", – зазначає експерт.

За його словами, сьогодні справді гостро постає проблема із забороною імпорту нашої продукції через низку країн, включаючи Польщу. І це дуже б'є по українських виробниках.

"Мало того, що ми маємо морську блокаду з боку Росії, так у нас ще й впали сухопутні перевезення – автомобільні та залізничні. І, звісно, сподіваємося, що після 15 вересня ці заборони, як і передбачалося, буде знято. Щоб не перевантажувати територію Польщі продукцією з України, ми, профільні асоціації, звернулися до Єврокомісії із проханням знайти механізм часткової компенсації послуг перевізників. Важливо розширювати логістику портів Польщі, Болгарії, Румунії. Доставляти нашу продукцію до Німеччини, Нідерландів, Італії. Але для цього потрібно знайти можливості компенсації перевізникам", – пояснює Денис Марчук.

Це, за його словами, був би добрий варіант. В ідеалі, щоб до нього приєдналася Польща, допомагаючи нам у комунікаціях з Єврокомісією.

"Таким чином загроза з присутністю української продукції на польському ринку (хоч ситуація політично перегріта, як на мене) вирішилася б на загальне задоволення. Якщо ж рухатися в тих цінах, які зараз є на логістику, ми просто не потягнемо. Виробнику доведеться більше втрачати, ніж заробляти. А за здорового підходу нинішня конфронтація могла б стати платформою для загальних рішень", – констатує експерт.

Різні політичні сили Польщі, готуючись до виборів, намагаються розіграти так звану "українську карту"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков припускає, що в конфлікті є і політичні, і економічні чинники.

"Різні політичні сили Польщі, готуючись до намічених на жовтень парламентських виборів, так чи інакше намагаються розіграти так звану "українську карту". Це і ситуація з військовою допомогою (Польща – один із потужних логістичних хабів у цьому сенсі, особливо аеропорт "Жешув"), та економічні моменти. Українська сільгосппродукція, яка йде в Польщу, більш конкурентна, ніж виготовлена місцевими виробниками. Наша дешевша, якісніша, а тому – цікавіша. Ці моменти і намагаються розіграти ті чи інші польські сили", – зазначає експерт.

Він не сумнівається, що за здорового підходу, який у цій ситуації демонструють перші особи України та Польщі, і який мають взяти на озброєння політикуми наших країн, всі розбіжності можна врегулювати.

"Важливо розуміти, що війна в Україні – це війна не лише за Україну, а й за спокійне життя країн Євросоюзу, включаючи Польщу, яка особливо відчуває подібні моменти, оскільки межує і з Україною, і з Білоруссю", – констатує Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому виник скандал між Києвом та Варшавою – чи може він вплинути на підтримку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини