Головна Новини Суспільство події Омбудсмен розповіла про облави в ОРДЛО: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Омбудсмен розповіла про облави в ОРДЛО: що відомо

В ОРДЛО мобілізуватимуть в армію неповнолітніх юнаків

21 лютого 2022, 09:30
Поділіться публікацією:

Почалися облави на українців, які проживають на території ОРДЛО, з метою залучення їх до служби в незаконних збройних формуваннях псевдореспублік. Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

Омбудсмен розповіла про облави в ОРДЛО: що відомо

Ситуація в ОРДЛО, фото Facebook

Таку інформацію вона отримала від правозахисних організацій, що мають своїх представників в ОРДЛО. Відомо, що так зване Міністерство державної безпеки "ЛДНР" видало наказ мобілізувати до участі в воєнних діях курсантів місцевих "військових училищ" віком від 16 років.

Представники адміністрації псевдореспублік після оголошення загальної мобілізації проводять облави на чоловіків і молодих юнаків, змушуючи їх прибувати до військкоматів. За неявку населенню погрожують кримінальною відповідальністю. Є випадки, коли чоловіків примусово вивозили з населених пунктів, де вони проживають.

Омбудсмен звернулася до Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та міжнародних правозахисних організацій з проханням відреагувати на призов неповнолітніх з ОРДЛО до армії. Оскільки це порушення статті 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни. Відповідно до резолюції Ради безпеки ООН № 2427 діти, що завербовані на участь в збройних конфліктах, це жертви порушень міжнародного права.

Як повідомляв портал "Коментарі", місцевим жителям, які проживають на території Донецька, на мобільні телефони надійшло розсилання повідомлень про мобілізацію. Такі SMS повідомлення отримали чоловіки. У тексті повідомлень йдеться, що начебто будуть розпочаті найближчим часом військові дії та наступ на "республіку", тому їм слід стати "на захист свого дому та батьківщини".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини