Головна Новини Суспільство події Мешканців ОРДЛО повідомили про запис їх телефонних розмов та фіксацію дій в соцмережах, - омбудсмен
commentss НОВИНИ Всі новини

Мешканців ОРДЛО повідомили про запис їх телефонних розмов та фіксацію дій в соцмережах, - омбудсмен

Мешканців ОРДЛО повідомляють про відстежування їх приватного листування та телефонних розмов

20 лютого 2022, 14:05
Поділіться публікацією:

Мешканці тимчасово окупованих територій отримують смс-повідомлення з текстом, де вказується, що їх телефонні розмови будуть записуватися, а дії в соцмережах фіксуватися, зокрема, приватні повідомлення в месенджері Facebook. Про це написала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

Мешканців ОРДЛО повідомили про запис їх телефонних розмов та фіксацію дій в соцмережах, - омбудсмен

Фото ілюстративне / Pixabay

Таємниця приватних розмов та листування забезпечується законами України та положеннями статей 8 та 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. В цих статтях вказано, що будь-яка людина має право на приватність, право передавати інформацію та ідеї без зовнішнього втручання.

Тому омбудсмен закликала міжнародну спільноту реагувати на ці факти порушення права українських громадян на території ОРДЛО. Також вона закликала операторів мобільного зв'язку забезпечити покриттям територію тимчасово окупованої Луганської області, де начебто вимкнули мобільний інтернет.

Крім того, Людмила Денісова наголосила, що отримала інформацію про погрози мешканцям ОРДЛО кримінальною відповідальністю та за неявку до так званих військкоматів псевдореспублік. За її словами, люди фактично стали заручниками незаконних збройних формувань.

Зокрема, етнічних греків-чоловіків з села Стила на території тимчасово окупованої Донеччини представники "адміністрації ДНР" примусово вивозять з домівок начебто для участі у воєнних діях. Тому вони звернулися до посла Греції в Україні.

Омбудсмен наголошує, що примусова мобілізація є порушенням статті 51 Конвенція про захист цивільного населення під час війни.

Як повідомляв портал "Коментарі", чоловікам в Донецьку присилають повідомлення із закликом мобілізуватися до військових формувань псевдореспублік. В тексті говориться про ймовірну війну та потребу захищати їх домівки. Також в ОРДЛО організували евакуацію населення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини