Головна Новини Суспільство події Офіс президента звинуватили у тиску на журналістів: до чого призведе скандал
commentss НОВИНИ Всі новини

Офіс президента звинуватили у тиску на журналістів: до чого призведе скандал

Сам же президент України Володимир Зеленський заявив, що звинувачення є необгрунтованими

21 жовтня 2021, 13:19
Поділіться публікацією:

Представники незалежного телеканалу "UA: Перший" (Суспільне ТБ) і не тільки вони (претензії звучали від каналу НАШ , від "Свободи слова" Савіка Шустера на каналі "Україна"), звинуватили Офісу президента в тиску на журналістів.

Офіс президента звинуватили у тиску на журналістів: до чого призведе скандал

Офіс президента звинуватили у тиску на журналістів: що думають експерти - фото з відкритих джерел

Чи справді такий тиск існує? Про що говорять такі звинувачення і такі кроки з боку влади (якщо вони є)? Ці хвилюючі питання портал "Коментарі" поставив профільним експертам.

Для ОП зараз — дуже невдалий час для такого скандалу

PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько вважає, що не варто ставити Суспільне мовлення в один ряд з телеканалами, які належать політикам і олігархам.

"Це для початку, — зазначає експерт. — Що стосується стосунків Офісу президента (ОП) і журналістів, то ситуація із заявою Мирослави Барчук, ведучою ток-шоу "Зворотний відлік" на каналі "UA: Перший", це закономірна відповідь з боку спільноти журналістів на системне ставлення до себе з боку влади . Нагадаю, що раніше були заяви про те, що владі не потрібні журналісти, обмеження їх роботи в парламенті, неадекватна поведінка тепер уже екс-прес-секретаря президента Юлії Мендель, ситуація з нападом тепер уже екс-голови правління "Укрексімбанку" Євгенія Мецгера на журналістів ... Все це створило ситуацію, коли подібна заява рано чи пізно повинна була з'явитися ".

І цілком зрозуміло, що інші журналісти підтримали і прийняли сторону Суспільного та Мирослави Барчук, зазначає Олександр Солонько.

Він також нагадує, що саме "Зворотний відлік" — та програма, в ефірі якої відбувалися офіційні дебати під час виборів президента 2019 року. Дебати, в яких Володимир Зеленський відмовився брати участь.

"Для ОП зараз — дуже невдалий час для такого скандалу. З огляду на те, що соціологія показала падіння рейтингу президента на 7 пунктів після історії з відставкою Разумкова, Трускавецької зустрічі, скандалів з офшорами і Мецгером. Влада може і помститися Суспільному за заяву про тиск, — вважає експерт. — Наприклад, черговим урізанням бюджету компанії під час голосування за держбюджет"

Через провокації, через шантаж Офіс президента намагається показати, ніби Суспільне не дотримується стандартів

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко є членом наглядової ради Суспільного. І знає ситуацію зсередини.

"Офіс президента (ОП) намагався поставити свою наглядову раду, щоб обрати лояльне правління. Завдання — максимальний контроль над телеканалом, — пояснює експерт. — Навіщо він потрібен "слугам"? Адже він же, як то кажуть, не рейтинговий. Але він демонструє відмінне зростання. І має великий потенціал. Тому що це фактично єдиний канал в Україні, де реально дотримуються журналістських стандартів. Крім бюджетного фінансування він має серйозне грантове. А гранти дають лише тим, хто дійсно дотримується відповідних стандартів. До того ж, Суспільне, на відміну від інших каналів, не належить олігархам або бізнесменам, які через "кнопки" проводять зручну їм політику. А "UA: Перший" насправді виконує функцію Суспільного ТБ. Можливо, він комусь здається нудним і не емоційним, бо не розставляє акценти, а показує факти і різні точки зору. І дійсно — він публіцистичний. А тому — правдивий".

На думку Віктора Бобиренко, Суспільне ТБ, безумовно, важливо зберегти саме в такому — незалежному — вигляді. Це той еталон, з яким можна звірятися в плані дотримання стандартів.

До того ж, нагадує експерт, Суспільне — це мережа з 25 регіональних ТБ. Там працюють сотні людей, мовлення йде 24/7. І "слуги", схоже, хоча отримати саме цю мережу, в яку входять теле- і радіокомпанії.

"Зеленський робить все за принципом французького імператора сімнадцятого століття Людовика XIV, відомого висловом:" Держава — це я ". За логікою Зеленського, раз держава — це він, то бюджет — його. А тут виявляється, що з бюджету доводиться виробити гроші на Суспільне ТБ, яке не нахвалює президента і не таврує ганьбою його ворогів. Тому є бажання поставити цей канал під свою длань", — вважає Віктор Бобиренко.

Але для посольств, для міжнародної спільноти, для більшості тих, кто розуміє суть питання, експертів в Україні — Суспільне, незважаючи на ряд його недоліків, є правильним каналом. Тому що відповідає стандартам журналістики. І у Зеленського саме цю думку намагаються зруйнувати, впевнений експерт.

"Це робиться через провокації, — пояснює він. — Наприклад, телефонують з ОП і кажуть: давайте умовні Пупкін і Тапкін прийдуть до вас, а ось Іваненка й Петренка ми не хочемо бачити. Зрозуміло, що для редакції це неприйнятно. Адже ОП перетягує на себе редакційну політику. І коли там чують відмову, заявляють: "Ах, так! Тоді наші не прийдуть ". І "зелені" не приходять на ефір. А потім звинувачують: "Ви нас не запросили! Які тут стандарти?" Тобто, через провокації, через шантаж Офіс президента намагається показати, ніби Суспільне не дотримується стандартів. Хоч мова, по суті, про небажання вибудовувати редакційну політику за вказівкою з ОП".

На думку Віктора Бобиренко, зараз, коли ситуація оприлюднена, якийсь час ОП не чіпатиме Суспільне ТБ.

"А потім, думаю, знову спробують зробити з наглядовою радою Суспільного те, що зробили з наглядовою радою Нафтогазу. Помножити на нуль принцип корпоративного управління, змінити регламент створення наглядової ради, щоб наповнити його "своїми" людьми. І обиратимуть "своє" правління і проводитимуть зручну собі політику. Фактично буде намір рейдерського захоплення Суспільного. Все залежить від того, чи зможуть нас відстояти союзники", — констатує експерт.

Також на порталі "Коментарі" — експерт про тиск на "UA: Перший": це вже дуже погано для президента .




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини