Головна Новини Суспільство події Обшуки та підозра в держзраді: чи об'єктивні такі дії щодо Віктора Медведчука
commentss НОВИНИ Всі новини

Обшуки та підозра в держзраді: чи об'єктивні такі дії щодо Віктора Медведчука

Підозра також стосується замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму

11 травня 2021, 17:38
Поділіться публікацією:

Служба безпеки України (СБУ) проводить обшуки в будинку одного з лідерів "Опозиційної платформи — За життя" Віктора Медведчука. Судячи із заяви генпрокурора Ірини Венедіктової, йдеться про підписання підозри в держзраді йому і Тарасу Козаку.

Обшуки та підозра в держзраді: чи об'єктивні такі дії щодо Віктора Медведчука

Віктор Медведчук - фото: ОПЗЖ

Чому все відбувається саме зараз? Чого домагається Офіс президента? Які кроки може зробити Медведчук і сили, що за ним стоять, включно, можливо, із Кремлем? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Кого точно можна привітати в цій ситуації, так це офіційного лідера ОПЗЖ Юрія Бойка

Виконавчому директору в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександру Леонову здаються досить логічними такі кроки щодо Медведчука і Козака з боку Офісу президента (ОП), Офісу генпрокурора (ОГ) та СБУ.

"Санкції проти них були введені ще в лютому. З цього часу Медведчук спокійно пересувався країною, нібито навіть бував за кордоном. Понад те, у Верховному суді розглядаються позови і його, і його дружини Оксани Марченко з приводу нібито незаконності санкцій, введених рішенням РНБО і подальшим указом президента. І якби їх скасували в результаті судового рішення, це був би серйозний удар по Зеленському. А таке цілком могло статися, оскільки за цей час Медведчуку не було висунуто жодних підозр. При тому, що звинувачення були досить серйозними, включно з фінансуванням тероризму. І це, до речі, єдиний пункт закону про санкції, який дозволяє вводити їх проти громадян України", — нагадує Олександр Леонов.

За його словами, нинішнім оголошенням підозри влада намагається повернути ситуацію у правове русло. І не дати можливості скасувати раніше введені санкції.

"Питання лише в тому, наскільки аргументовані, доказові звинувачення. Якщо це просто чергове шоу від ОП, ОГ і СБУ — все може закінчитися сумно. Санкції знімуть, Медведчук посилиться, а представники влади, спецслужб і генпрокуратури — ослабнуть, — попереджає експерт. 

Кого точно можна привітати в цій ситуації, так це офіційного лідера ОПЗЖ Юрія Бойка. Його основний конкурент і "заклятий друг" по партії слабшає. Відповідно, Бойко може збільшувати свої впливи в ОПЗЖ, як і група Льовочкіна. А ось група Медведчука буде все більше зайнята не партійними і політичними справами, а протистоянням із ОП, ОГ і СБУ".

Було б дивно, якби цього не сталося після гучного санкційного кейса

Політтехнолог Олег Постернак вважає об'єктивною і абсолютно резонною поведінку правоохоронних органів у світлі санкцій РНБО, введених проти Медведчука, Козака, членів їхніх сімей.

"Було б дивно, якби цього не сталося після гучного санкційного кейса", — підкреслює експерт.

На думку Олега Постернака, у Кремля (а Медведчук, нагадаємо, є кумом Путіна, — ред.) арсенал заходів у відповідь не такий вже й великий: військові маневри, дипломатичні загрози, інформаційні операції та активізація диверсійних дій.

"Однак результативність дії цих козирів все більше скорочується. Країни Заходу чітко дали зрозуміти, що на будь-які мілітарні дії РФ може бути надана адекватна реакція. Крім того, СБУ останнім часом активізувалося в напрямку боротьби з різними проросійськими групами, а підтримка ОПЗЖ стрімко скорочується", — резюмує політтехнолог.

Раніше портал "Коментарі" писав, скільки олігархів в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини