Головна Новини Суспільство події Обмежень побільшало чи стало менше: що стоїть за рішенням щодо конвенції про захист прав людини
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмежень побільшало чи стало менше: що стоїть за рішенням щодо конвенції про захист прав людини

У Мін'юсті запевняють, що Україна не запроваджувала нових обмежень у рамках відступу від зобов'язань у рамках Європейської конвенції про захист прав та свобод людини, а зменшила їхній перелік

29 квітня 2024, 19:14
Поділіться публікацією:

Україна призупинила захист права на власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи. Так вона може припинити дотримуватися таких положень Конвенції: недоторканність житла; таємниця листування, телефонних переговорів та іншої кореспонденції; невтручання у особисте та сімейне життя; свобода пересування та вільний вибір місця проживання. Це лише кілька пунктів, але вони вже насторожують. Про що свідчить це рішення? До чого може спричинити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Обмежень побільшало чи стало менше: що стоїть за рішенням щодо конвенції про захист прав людини

Україна призупинила захист прав людини за конвенціями Ради Європи

Влада дочекалася моменту, коли виникло відчуття невідворотності президентських виборів

Політолог Володимир Цибулько пояснює:

"Звернення української влади про призупинення дій виборчого законодавства та конвенції про право власності є лише маневрами, причому не на користь збройних сил. Мета тут – перенести вибори, які нинішній владі нічого доброго не обіцяють".

Пояснюючи, чому виникає така думка, експерт задається питанням – а, чому влада не зробила цього в перший місяць широкомасштабної агресії Росії? Перший рік? Навіть у другий…

"Влада дочекалася на момент, коли з'явилося відчуття невідворотності президентських виборів (адже Конституція не наділяє президента тією безперервністю влади, яку має в парламентсько-президентській республіці парламент). До того ж ідея про призупинення конституційних прав у влади виникла лише після підписання кредитної угоди з ЄС (де була потрібна повага прав опозиції) – через небажання створювати об'єднаний уряд", – констатує Володимир Цибулько.

Обмеження мають об'єктивний характер

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович наголошує, що будь-яка війна чи військовий конфлікт накладає певні обмеження на права та свободи громадян.

"Оскільки Україна вимушено веде широкомасштабну війну, спровоковану агресією РФ, то, відповідно і з внутрішніми нормативно-правовими актами, і певною мірою міжнародними документами, які вона ратифікувала, передбачено обмеження прав і свобод людини. Зокрема, закон про воєнний стан окремі статті Конституції прямо обмежує. У тому числі у ракурсі виборів. До того ж, накладаються обмеження на якісь масові, протестні акції тощо", – зазначає експерт.

За його словами, те, що Україна повідомила Раду Європи про вимушене призупинення певних положень європейської конвенції з прав людини – це рутинний бюрократичний процес, який триває 2022-го.

"Тут немає нічого екстраординарного, – запевняє Ігор Рейтерович. – Більше того, якщо уважно подивитися на положення оприлюдненого документа, то Україна навіть поновила частину прав, обмежених раніше. Наголошую – обмеження мають об'єктивний характер. І країни, які поважають конвенції, самі дають знати, що припиняють окремі положення з тих і тих причин. Насамперед – виходячи з пріоритетів нацбезпеки та оборони. Це Україна і зробила".

Експерт наголошує, що деякі обмеження існують лише на папері. У тому числі, коли українська держава дає зрозуміти, що може втручатися в особисте життя або займатися конфіскацією.

"На практиці ми майже не чули про такі приклади. Але попереджати про те, що таке можливо, треба. Щоб убезпечити державу від можливих позовів, які можуть подавати ті ж самі люди, які займаються колабраційною діяльністю, але при цьому звинувачують державу Україна у якихось правопорушеннях. Подібні прецеденти були щодо інших країн. Тому наша робить такі кроки. Після закінчення війни та скасування воєнного стану все автоматично буде відновлено, і Україна повернеться до тих документів, за якими жила до широкомасштабного російського вторгнення", – констатує Ігор Рейтерович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є у бюджеті гроші на мобілізацію: які рішення влади дивують.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини