Головна Новини Суспільство події Нові «одкровення» Медведчука: чому без політики не обійшлося – чи є шанс, що Порошенко таки сяде
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові «одкровення» Медведчука: чому без політики не обійшлося – чи є шанс, що Порошенко таки сяде

Озвучене Віктором Медведчуком може суттєво змінити політичну картину в Україні, особливо напередодні виборів

23 травня 2022, 14:18 comments1281
Поділіться публікацією:

Затриманий екс-депутат Віктор Медведчук розповів про роль п'ятого президента України Петра Порошенка щодо крадіжки нафтопродуктопроводу та його торгівлі з росіянами та ОРДЛО енергоресурсами під час війни. Відповідну інформацію оприлюднила СБУ. До чого можуть призвести такі "одкровення"? Чи є шанс, що Порошенко таки сяде? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нові «одкровення» Медведчука: чому без політики не обійшлося – чи є шанс, що Порошенко таки сяде

Віктор Медведчук. Фото: з відкритих джерел

Показання Медведчука – це лише свідчення Медведчука. Нехай навіть гарно проілюстровані СБУ

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Ознайомившись із інформацією, яку оприлюднила СБУ, ґрунтуючись на свідченнях Медведчука, я розділив би її на дві частини. Перша – політична, друга – юридична".

З погляду політики – це серйозні заяви, вважає експерт.

"Я неодноразово критично коментував ситуацію довкола Порошенка. І коли він лише висував свою кандидатуру у владу, маючи у команді сумнівних особистостей (зокрема раніше засуджених за корупційні дії). І власне за його президентства, коли до Петра Олексійовича було чимало запитань. І після, вже після його приходу до Ради як екс-президента. Важливо розуміти, що Порошенко насамперед є бізнесменом. І свій прихід до влади розглядав саме як якийсь бізнес-проект. Що, власне, і продемонстрував своєю діяльністю. І нинішні одкровення Медведчука – лише один із проявів поєднання Петром Порошенком влади та бізнесу", – пояснює Сергій Войченко.

Що стосується юридичної частини даних заяв, то експерт закликає не забувати про презумпцію невинності (людина не вважається винною, поки її вина не доведена в суді, а відповідний вирок не набув законної сили).

Крім того, показання Медведчука – це лише показання Медведчука. Нехай навіть гарно проілюстровані СБУ. Доказова база має бути більш потужною, – наголошує адвокат. – Можна по-різному сприймати Порошенка, але ми живемо у правовій державі. І навіть із політичними противниками необхідно чинити за законом. Інакше ми скотимося до рівня країни-агресора, з якою ми боремося та в якій права людини – це ніщо. При цьому безумовно оприлюднення цих показань Медведчука свідчить про загострення політичної боротьби між чинною владою та колишнім президентом. У юридичному розумінні остаточну точку у цій справі може поставити лише суд. А у політичному запитанні – громадяни України на наступних парламентських та президентських виборах".

Імовірність, що безпосередньо Петра Порошенка буде притягнуто до кримінальної відповідальності і він сяде – вкрай мала

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає, що свідчення Медведчука справді можуть дати подальший розвиток кримінальній справі, де фігурує також Порошенко. Однак, наголошує він, все буде не так просто. Адже було названо дуже багато імен та прізвищ, у тому числі людей, які перебувають за кордоном.

"Наприклад, згадувалася екс-глава НБУ Гонтарева, яка в Україну для допиту як свідка, певне, не прибуде, – зазначає експерт. – А це гальмуватиме слідство у справі. І, швидше за все, зрештою призведе до його розвалу зрештою".

Денис Бондар наголошує, що від початку цієї кримінальної справи було зрозуміло – без схвалення з вищих кабінетів влади, без причетності чиновників та правоохоронних органів, такі рішення та такі поставки громадянську особу Віктор Медведчук організувати самостійно б не зміг.

"Звісно, такі свідчення посилять тиск на політпартію "Європейська Солідарність", що буде використано проти цієї політичної сили в інформаційній війні, коли настане час наступних виборів в Україні, – зазначає експерт. – Але, на мою думку, ймовірність, що безпосередньо Петра Порошенка буде притягнуто до кримінальної відповідальності і він сяде – вкрай мала. Вважаю, що його міжнародні покровителі не дозволять цьому статися, тому що зацікавлені, щоб інформація, якою він володіє та отримав за час свого перебування при владі, була збережена у секреті".

Читайте також на порталі "Коментарі" – три місяці війни в Україні, як 9 років в Афганістані: у британській розвідці озвучили втрати РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини