Головна Новини Суспільство події Нова програма МВФ для підтримки України: головні плюси та мінуси
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова програма МВФ для підтримки України: головні плюси та мінуси

Є надія, що інші фінансові організації наслідуватимуть приклад МВФ і активніше почнуть надавати фінансову допомогу Україні

31 березня 2023, 12:58
Поділіться публікацією:

Рада директорів МВФ має намір 31 березня розглянути запит України на відкриття нової (чотирирічної) програми розширеного фінансування EFF. Раніше для її затвердження було навіть змінено політику фінансових гарантій Фонду. Україна може отримати протягом чотирьох років близько 15 млрд. доларів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підводне каміння майбутньої угоди.

Нова програма МВФ для підтримки України: головні плюси та мінуси

МВФ. Фото: з відкритих джерел

Україні зараз потрібна кардинальна зміна підходу до формування економічної політики

Економіст, співзасновник "Студії здорового глузду" та "Рух Україна 30" Андрій Гарнат розмірковує так:

"Нова програма від МВФ на 15,6 млрд доларів фінансування – це не так про вигідну позику (гроші від МВФ "дешевими" ніколи для України не були, та й обсяг необхідних нашій країні фінансових коштів у середньостроковій перспективі – значно вищий), скільки про сприятливий нашій країні прецедент. А саме фінансування країни, яка веде повномасштабну війну на своїй території. І сподіватимемося, що інші фінансові організації наслідуватимуть приклад МВФ і активніше почнуть надавати фінансову допомогу Україні. Внаслідок чого наша країна отримає достатню фінансову подушку, щоб у процесі підстрибувань від падіння економіки об дно не розбитися вщент".

У той же час, зазначає експерт, робота з МВФ у випадку з нашою країною, а точніше низкою керівників економічного блоку (за різних президентів), відрізняється системною недалекоглядністю. Аналогічне можна сказати про дії правлячих партій, вважає він.

"Під вимоги наших "фінансових партнерів" завжди підкладається миттєва вигода у вигляді варварського "закручування гайок" суб'єктам економічної діяльності, незважаючи на наслідки, – пояснює Андрій Гарнат. – Ось і зараз масштабний провал у внутрішній (економічній) політиці, який викликав у країні гостру нестачу робочих місць, доступного фінансування для реального сектора, намагаються вгамувати "солоною водою" щільного фіскального тиску. Закінчиться це передбачувано погано – темпи відновлення економіки нашої країни тривалий час наближатимуться до нуля".

За словами експерта, Україні зараз потрібна кардинальна зміна підходу до формування економічної політики, яка ґрунтується на трьох принципах.

1. Відкрити та вести бізнес в Україні має бути просто та безпечно.

2. Держава підтримує та оберігає всіх, хто створює робочі місця, у т.ч. самозайнятих.

3. Зовнішня політика сприяє максимальному просуванню товарів та послуг українських виробників на зовнішні ринки.

"При такому підході економіка невдовзі самостійно почне відновлюватися, дохід, що генерується компаніями, зростатиме, ВВП вийде на стійке зростання, а потреба у зовнішніх державних позиках зміниться на закордонні інвестиції в нашу країну", – упевнений Андрій Гарнат.

Чогось шкідливішого для економіки, ніж подібні угоди з МВФ придумати складно

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко нагадує, що співпраця МВФ із країнами-позичальниками має лише три базові варіанти.

Перший – регулярне фінансування (ділиться на короткострокове – stand-by та розширене/подовжене короткострокове – EFF). Це фінансування для виправлення короткострокових макроекономічних дисбалансів та/або на підтримку економічних реформ у країнах-членах, пояснює Юрій Гаврилечко.

Другий варіант — концесійне фінансування, призначене для менш розвинених країн, чий дохід на душу населення не перевищує 825 доларів. Цей вид фінансування надається на пільгових умовах під 0,5% річних із виплатою боргу через 10 років, зазначає експерт.

Третій варіант – спеціальне фінансування, яке надається у зв'язку з надзвичайними обставинами. До останніх належать стихійні лиха, соціальні заворушення, різке падіння ціни експортні товари чи підвищення їх – на імпортні.

"Так от зараз Україна та МВФ домовляються про стандартний варіант регулярного фінансування. Це, у свою чергу, говорить про те, що війна як фактор зміни умов роботи нашої країни з Фондом не розглядається! Усі ресурси від такої стандартної угоди підуть туди, куди й усі попередні – на погашення боргів минулих періодів та гарантій виведення з України капіталів західних компаній. Чогось шкідливішого для економіки, ніж подібні угоди з МВФ, придумати складно", – резюмує Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змушує росіян гинути в Україні через ідеї Путіна – чи можуть вони схибити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини