Головна Новини Суспільство події Не минуло й двох тижнів: про що говорить повторний візит делегації США до Тайваню – чого чекати від Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Не минуло й двох тижнів: про що говорить повторний візит делегації США до Тайваню – чого чекати від Китаю

Китай демонструватиме свою підготовку до вторгнення на Тайвань, а США показуватимуть, що не відмовляться від взятих на себе зобов'язань

15 серпня 2022, 11:25 comments1073
Поділіться публікацією:

Делегація американських законодавців на чолі з сенатором Едом Маркі прибула на Тайвань лише через 12 днів після поїздки спікера Палати представників США Ненсі Пелосі, яка викликала величезні резонанс. Їхній візит триватиме два дні. Про що свідчать такі дії США? Чому Китай цього разу не реагує так бурхливо, як на візит Пелосі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Не минуло й двох тижнів: про що говорить повторний візит делегації США до Тайваню – чого чекати від Китаю

Тайвань. Фото: з відкритих джерел

Цей візит говорить про те, що підтримка Тайваню є спільною, солідарною позицією Конгресу США

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик розмірковує так:

"Цей візит говорить про те, що підтримка Тайваню є спільною, солідарною позицією Конгресу США, а не просто ініціативою спікерки Пелосі. Це було важливо наголосити".

Плюс, продовжує експерт, важливо було зробити це саме на фоні різних військових навчань з боку КНР, спрямованих на психологічний тиск на Тайвань.

"Щодо офіційного Пекіна, то свою реакцію на візит Пелосі там уже продемонстрували. Тож тепер навряд чи можна очікувати щоразу такої бурхливої негативної реакції за підсумками кожного візиту просто членів Конгресу на Тайвань", – резюмує Володимир Дубовик.

Подальший розвиток подій залежатиме від того, чи наважиться Китай на повномасштабне вторгнення на Тайвань

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик упевнений, що візити офіційних осіб США покликані продемонструвати підтримку Тайваню Вашингтоном перед загрозою з боку КНР. На його думку, це сигнал для Пекіна, для народу Тайваню та для міжнародного співтовариства, який демонструє, що Тайвань користуватиметься підтримкою США і надалі.

"Пекін так бурхливо реагував на візит Пелосі тому, що розраховував взяти американців "на переляк". За рахунок погроз КНР хотіла домогтися збереження статус-кво у сфері невідвідування Тайваню високопосадовцями США. Однак це не спрацювало, – зазначає експерт. — Швидше, порожні погрози завдали удару по репутації самого Китаю. Тож повторювати щось подібне знову таке не має сенсу".

Надалі, прогнозує Денис Москалик, ми побачимо довгострокове військове та політичне протистояння навколо Тайваню між США та КНР.

"Китай демонструватиме свою підготовку до вторгнення на Тайвань, гратиме м'язами, а США – готуватиме острів до оборони та демонструватиме готовність до захисту Тайваню. Це питання не лише долі острова, а й – боротьби за світове лідерство між США та КНР. Подальший розвиток подій залежатиме від того, чи наважиться Китай на повномасштабне вторгнення на Тайвань, на військовий конфлікт, який потенційно може перерости у світову війну, – вважає експерт. – Наразі Китай до такої війни не готовий – ні у військовому плані, ні в економічному. Але ситуація може змінитись у майбутньому".

Сенатори, схоже, вирішили наповнити свій візит більшою конкретикою, тим самим відшкодовуючи прогалини перебування Пелосі на острівній державі

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що відсутність такої ж різкої реакції КНР на нинішній американський візит на Тайвань можливо пов'язана з тим, що про нього не знали заздалегідь, він не анонсувався, як той самий візит Пелосі.

"Той факт, що така секретна поїздка була організована, пов'язаний з тим, що США віддані своїм зобов'язанням підтримувати Тайвань. І в разі потреби Штати надаватиму Тайваню озброєння для захисту", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, схоже, що нещодавній візит спікера Палати представників виявився не надто продуктивним, хоч і надзвичайно медійним. Обговорювалися навіть ризики ймовірного воєнного вторгнення армії КНР на Тайвань.

"А тепер сенатори, схоже, вирішили наповнити свій візит більшою конкретикою, цим відшкодовуючи прогалини перебування Пелосі на острівній державі", – резюмує Владислав Фарапонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Росія не ризикне влаштувати ядерну катастрофу в Україні – як уже реагує Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини