Головна Новини Суспільство події Навіщо Україні статус у блоці Тримор'я – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Україні статус у блоці Тримор'я – чому це важливо

Україна стає частиною формування нової східноєвропейської політики

7 вересня 2023, 15:22 comments3553
Поділіться публікацією:

Україна стала асоційованим партнером Ініціативи трьох морів (Тримор'я). Такий самий статус має Молдова, а Греція офіційно отримала запрошення приєднатися до 12 країн Тримор'я. Чому так важливе розширення цієї ініціативи та повноцінне (в майбутньому) входження туди України? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Навіщо Україні статус у блоці Тримор'я – чому це важливо

Украина стала ассоциированным партнером Триморья. Фото: из открытых источников

Для України важливо брати участь в Ініціативі трьох морів

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Поки що ініціатива Тримор'я – більше клуб східних та центрально-європейських країн, які вибудовують власну лінію поведінки, синхронізують політику в умовах кризи великих інтеграційних об'єднань, у тому числі – Євросоюзу. Тримор'я – це, перш за все, про інфраструктурні проекти та енергетику. Але розглядати його як альтернативу ЄС не слід".

При цьому, зазначає експерт, для України важливо брати участь в Ініціативі трьох морів. Таким чином, ми стаємо частиною формування нової східноєвропейської політики. Отримуємо можливість перетягнути на себе частково великі інфраструктурні проекти, вмонтуватись у них. На даний момент, незважаючи на війну, вони все ще є привабливими для глобальних ринків капіталу, для великих інвестицій, пояснює Віталій Кулик.

За його словами, це і магістралі, що пов'язують Балтійське та Адріатичне море. І енергопроводи, які постачають скраплений газ із Хорватії чи Балтії до держав центральної Європи.

"Україні потрібні альтернативні газопроводи, диверсифікація постачання. І для нас співучасть в енергетичних проектах, особливо якщо вони проходитимуть через нашу територію, дуже важлива, – наголошує експерт. – На даний момент є кілька проектів, що реалізуються у рамках Тримор'я. Внаслідок війни є запит на розширення спроможності транспортних коридорів через східну Європу. І Україна кровно зацікавлена, щоби її інтереси враховувалися".

Йдеться, наприклад, про заплановане шосе від литовського міста Клайпеда до грецьких Салонік (Віа-Карпатія), про трубопроводи для зрідженого газу з морським терміналом у Польщі та Хорватії, про балтійсько-адріатійський коридор (відомий як Віа-Балтика), бурштиновий шлях, перераховує Віталій Кулик. Про низку інших проектів, які цікаві нам як економічно, так і – допомагаючи формувати необхідний порядок денний для подальшої інтеграції до ЄС. Через взаємодію з країнами Тримор'я.

"Втішає, що Україна активізувала роботу у Тримор'ї після провального реагування у 2016 році, коли дане об'єднання створювалося. Ми тоді не поїхали до Дубровника на цей захід. Це була велика помилка, вважає експерт. – А зараз ми активізувалися, бо всі країни-учасниці Тримор'я є важливими для наших транспортних стратегій".

З деякими, на жаль, у нас виникли складнощі в контексті постачання через їхню територію української сільгосппродукції, зазначає Віталій Кулик. Це Польща, Словаччина, Угорщина, дещо менше Чехія. Вони виставили заборону на імпорт українського зерна та навіть на його транзит.

"Робота щодо зняття обмежень, отримання додаткових преференцій, можливість брати участь у спільних програмах, що розширюють наші можливості, синхронізація митної політики, логістики – це необхідно для більшого відкриття перед Україною європейських ринків. І Тримор'я – один із майданчиків, де подібна робота ведеться, – пояснює експерт. – Так, поки що багато проектів лише на папері. Але що у Тримор'ї є життя – факт. На відміну від такого об'єднання, як ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова)".

Тримор'я призначене, у тому числі, для того, щоб не траплялися такі ситуації, як зараз, коли Росія блокує зерновий коридор

На думку екс-спікера Генштабу ЗСУ, військового експерта, полковника Влада Волошина, ця ініціатива потрібна нам уже з тієї причини, що Україні важлива участь у будь-яких міжнародних проектах, організаціях. Підвищуючи свою статусність, значущість, розширюючи можливості.

"Тим більше, якщо йдеться про налагодження взаємовідносин, їхнє зміцнення з європейськими країнами-сусідами. Роль таких об'єднань, як Тримор'я, зросла в рази на фоні російської агресії проти України. Причому, йдеться і про економічну сферу, і про безпекову, і про військово-політичну", – зазначає Влад Волошин.

Він нагадує, що Ініціатива трьох морів, також відома як Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива або Тримор'я, є на даний момент об'єднанням дванадцяти держав Європейського союзу (Австрія, Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чехія, Естонія) та України з Молдовою – як партнерів. Ось-ось частиною Тримор'я стане Греція. Усі держави, що входять до цього клубу, мають вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорного морів. А метою організації є налагодження регіонального діалогу з різних питань, які торкаються держав-членів.

"Тримор'я призначене, зокрема, для того, щоб не траплялися такі ситуації, як зараз, коли Росія блокує зерновий коридор, мілітаризувала Чорне море. Впевнений, разом із партнерами, з адекватними сусідами Україна незабаром наведе там порядок. А згодом обов'язково стане повноцінною частиною Тримор'я", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що підтвердив візит Блінкена до України – які теми залишились за лаштунками.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини