Головна Новини Суспільство події Навіщо Сі Цзіньпіну знадобився візит Лукашенка – як Китай може почати допомагати РФ у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Сі Цзіньпіну знадобився візит Лукашенка – як Китай може почати допомагати РФ у війні

Є побоювання, що Білорусь стане перевалочним пунктом для китайських технологій, можливо навіть озброєнь – для Росії

28 лютого 2023, 17:15 comments2981
Поділіться публікацією:

У той час, як самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко шукає щастя в Китайській Народній Республіці (КНР), підігруючи псевдомиротворчим поривам останнього в ракурсі російсько-української війни, США вкотре попередили Китай про наслідки можливої передачі зброї країні-агресії. Експерти спеціально для видання "Коментарі" продовжують аналізувати зближення Мінська та Пекіна – та його можливі наслідки у ракурсі війни Росії проти України.

Навіщо Сі Цзіньпіну знадобився візит Лукашенка – як Китай може почати допомагати РФ у війні

Сі Цзіньпін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Приїзд Лукашенка до Китаю – це поява васала васала їхньому спільному господарю

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов пояснює:

"Росія зараз повністю залежить від Китаю. Причому одразу за декількома напрямками. По-перше, КНР забезпечує російські золотовалютні резерви. По-друге, він купує в Росії підсанкційну нафту. Якби він не викуповував більших обсягів її, ніж раніше, країні-агресорові довелося б скорочувати видобуток. Тож російська економіка зараз повністю залежить від Китаю. У свою чергу, білоруська економіка повністю залежить від Росії. Тому приїзд Лукашенка до Китаю – це поява васала васала їхньому спільному господарю. Природно, що він хвалитиме план тієї держави, яка забезпечує її існування".

Однак, продовжує експерт, цей план КНР спрямований насамперед на економічну експансію. Що включає відкрите протиріччя з інтересами інших великих геополітичних гравців.

"З іншого боку, багато міжнародних експертів зійшлися на тому, що, можливо, росіяни змушені будуть піднести Україну на блюдечку Китаю. І останній це розуміє", – констатує Віктор Савінов.

Лукашенко Китай використовується як подразник для Заходу

На думку політтехнолога, співзасновника Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, найгірший сценарій полягає в тому, що Білорусь стане перевалочним пунктом для китайських технологій, можливо навіть озброєнь – для Росії.

"З погляду ринку Білорусь для Китаю – ніщо і ні про що", – наголошує експерт.

Найкращий сценарій – просто гра КНР із Заходом, спроби Пекіна звернути на себе увагу.

"Бо весь цей озвучений "мирний план" насправді про Китай, а не про Україну. Це посили до ЄС, США щодо санкцій, ринків, військових блоків. І навіть акценти на важливості дотримання суверенітету та територіальної цілісності – більше про Тайвань, ніж про нас, – пояснює Олексій Голобуцький. – Після провалу трирічної боротьби з коронавірусом у Китаю мало інструментів впливати на зовнішній порядок денний. Як з'ясувалося, він багато в чому виявився колосом на глиняних ногах. І навіть його "мирний план" показав провал спроби КНР зображувати наддержаву. Адже там немає ні гарантій, ні переконливої мотивації, не покроковості. Нічого, що відрізняє реальний план від фіктивного".

Експерт не чекає на якісь радикальні кроки з боку Китаю. Вже точно не з допомогою Білорусі. Вже точно не заради Росії.

"КНР грає на протиріччях. Діє, як мудра мавпа, що спостерігає за двома тиграми, що б'ються, як в відомій китайській приказці. Саме цю роль традиційно намагається грати Пекін, – розповідає Олексій Голобуцький. – Щодо ролі Лукашенка, то його Китай використовує як подразник для Заходу. При цьому він не є розпалювачом війни як той же Путін. Якби до КНР прибув Путін – це був би явний сигнал, що Китай іде на серйозний розрив із Заходом. А Лукашенко – фігура дрібніша, незначніша".

Політтехнолог нагадує, що в ситуації до російського широкомасштабного вторгнення Білорусь виступала як одна з країн, задіяних у китайському глобальному проекті "Один пояс, один шлях". Той був орієнтований на ЄС – найбільший ринок збуту товарів КНР. Але під час цієї війни проект завмер, адже логістичні ланцюжки обірвані.

"Будь Білорусь нейтральною країною – можна було б говорити про її логістичну цінність для Китаю. Але оскільки вона залучена у всіх сенсах у війну і далеко не за Захід – такий ракурс РБ знецінюється. Тож про що тоді цей візит Лукашенка до Китаю? Та ще такий тривалий – три дні. Можливо, про те, що китайський лідер Сі Цзіньпін за останні три коронавірусні роки всього шість разів був за кордоном. І до нього дуже рідко хтось приїжджав. І "товаришу Сі" треба показувати, що трирічний карантин, котрий підкосив економіку, закінчився. Що країна відкрита. Тому – вітаємо Лукашенка. І трохи дратуємо цим Захід. Суть же – торги між Китаєм та Заходом. А Білорусь тут просто маленький пазлик, – пояснює Олексій Голобуцький. – Фактично, КНР натякає Західному світу, що Москва без дозволу Пекіна не переступить межу, не застосує таку ж тактичну ядерну зброю. Демонстрація деяких дій, по суті ж – піар, пил в очі і надії на те, що Захід стане більш чуйним до тих чи інших китайських побажань".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є загроза нового ракетного удару: у ЗСУ пояснили, на що чекають росіяни і чому змінюють тактику.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини