Головна Новини Суспільство події Навіщо Лукашенко знову зібрався до Путіна – чого чекати від зустрічі
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Лукашенко знову зібрався до Путіна – чого чекати від зустрічі

Лукашенко зараз у такій ситуації, що він не може відмовитись від пропозиції відвідати Москву

23 травня 2023, 12:00 comments2081
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко, здоров'я якого викликає останнім часом чимало питань, знову збирається до Москви, де вже був 9 травня. За словами Лукашенка, він має намір обговорити з Путіним "проблеми, яких взагалі не повинно бути, у відносинах". Чого чекати від нової зустрічі двох диктаторів? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Навіщо Лукашенко знову зібрався до Путіна – чого чекати від зустрічі

Лукашенко та Путін. Фото: з відкритих джерел

Наближається час "Х" – липень, до якого Путін пообіцяв розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився такою думкою:

"Візит Лукашенка до Москви відбувається за умов, досить драматичних для нього. Негативний стан його здоров'я став очевидним і помітним практично всім. Втім, Лукашенко не може відмовитись від пропозиції відвідати Москву. І річ не у формальних причинах, а в тому, що в нього обмежене коло спілкування. Він перебуває у напівізоляції після того, як визнав себе співучасником агресії проти України".

На думку експерта, обговорюватимуться не так економічні питання, як військово-політичні.

"Наближається час "Х" – липень, до якого Путін пообіцяв розмістити у Білорусі тактичну ядерну зброю. Якщо це станеться, стане реальним викликом як для України, так і для інших країн "Люблінського трикутника" – Польщі та Литви. Тому можна очікувати, що після відвідування Москви, як це часто буває у Лукашенка, він озвучуватиме нові дурниці під виглядом якихось агресивних заяв", – прогнозує Євген Магда.

Лукашенко хоче від Москви більше інвестицій, більше грошей, більше підтримки

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що Лукашенко їде до Москви вирішувати насамперед саме економічні питання. Їх, пояснює експерт, багато накопичилося останнім часом. Від цін на російські енергоносії до питань паралельного імпорту, а також розміщення російських оборонних держзамовлень на базі білоруського ВПК.

"Домовленості багато про що досягнуто раніше, але вони не реалізуються, буксують. Лукашенко хоче від Москви більше інвестицій, більше грошей, більше підтримки. Адже білоруська економіка, за останніми оцінками, залежить від російської не менше ніж на 50%", – зазначає Руслан Бортник.

Звичайно, продовжує він, проговорюватимуть і питання безпеки, питання білоруської участі у війні проти України.

"Крім того, можуть обговорювати майбутнє білоруської політичної системи. Усі бачать, що Лукашенко останнім часом почувається не дуже... Відповідно можуть вестися розмови про те, до кого може перейти влада після Лукашенка. У нього є сини, є люди з найближчого оточення, яких він, мабуть, хотів би бачити біля керма Білорусі, коли сам його нарешті відпустить. Однак насамперед говоритимуть про гроші, – упевнений Руслан Бортник. – На кону – кілька млрд доларів щодо ціноутворення на російські нафту та газ, які переробляють білоруські заводи, паралельний експорт, що йде через РБ до РФ, санкційні складнощі, а також багатомільярдні контакти для білоруської промисловості з боку Росії, які досі не реалізовані" .

Читайте також на порталі "Коментарі" — як унеможливити агресію РФ – що запропонувати людям з деокупованих територій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини