Головна Новини Суспільство події Навіщо Кремль почав розхитувати Грузію – що може врятувати ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Кремль почав розхитувати Грузію – що може врятувати ситуацію

Опозиція в Грузії опинилася в пастці, не виходити на протести неможливо, але й нарощувати їй напругу – невигідно

9 березня 2023, 20:27 comments2608
Поділіться публікацією:

Провладні сили в Грузії погодилися відкликати скандальний законопроект про "іноагенти", що викликав масштабні протести в країні. Однак опозиціонери заявили, що не вірять владі, яка прокладає проросійський курс, а тому продовжать протести. Куди все йде у Грузії? Чому це важливо, зокрема, у ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Навіщо Кремль почав розхитувати Грузію – що може врятувати ситуацію

Протести в Грузії. Фото: з відкритих джерел

Гра, затіяна росіянами в Грузії, може бути закінчена лише за умови поразки Росії в Україні

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній розмірковує так:

"Росія вирішила піти ва-банк. Вважаючи, що в Україні досягає своєї мети, Кремль вирішив дестабілізувати ситуацію і в Молдові, і в Грузії. Росіяни качають Кишинів, де проєвропейський уряд, а також провокують за допомогою проросійського уряду Тбілісі. Окрім, як провокацією спроби грузинської влади протягнути закон про іноагентів, назвати не можна. Грузинський уряд контролював ситуацію – і навіть із політичних питань не було особливих проблем. Ув'язнення екс-президента Саакашвілі не викликало протестів, як і те, що грузинський уряд не підтримав Україну у війні з Росією. Але ухвалення закону про іноагентів спровокувало суспільство на протести, вигідні росії та чинному уряду".

Адже у разі наростання напруги, пояснює експерт, на територію Грузії можуть увійти російські війська, міцно скувавши країну в обіймах Кремля. Опозиція в цій ситуації опинилася у пастці, вважає Юрій Подорожній. Не виходити на протести неможливо, але й нарощувати їй напругу – невигідно.

"Швидше за все, гра, затіяна росіянами в Грузії, може бути закінчена лише за умови поразки Росії в Україні, – зазначає експерт. – Грузія, яка має проросійський уряд, не зможе чинити опір російським військам, які ми з вами можемо побачити там найближчими тижнями. Росіяни розуміють, що ні ЄС, ні США зараз не зможуть займатися ні Молдовою (де ситуація все ж таки краща), ні Грузією. Та й, власне, ці країни можуть стати предметом торгу, у разі завершення російсько-української війни. До речі, спроби РФ дестабілізувати ситуацію в цих країнах є ще ознакою того, що Росія веде підготовчу роботу до завершення війни. Вочевидь, що це відбувається у межах домовленостей Росії із Китаєм. Недарма саме зараз з'явився китайський мирний план".

Грузинській опозиції логічніше було б вимагати парламентських перевиборів

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун упевнений, що законопроект, який намагалася просунути грузинська парламентська більшість, був націлений на те, щоб зробити ще більшою прірву між Грузією та Заходом.

"З боку явно проросійських сил, які правлять зараз у грузинському парламенті, це була спроба показати, що країна розгортається на Схід. Це був відвертий ідеологічний посил, покликаний послабити можливості євроінтеграції Грузії в майбутньому, – вважає політолог. – Звичайно, це викликало стурбованість у грузинському суспільстві, активна частина якого вийшла на вулиці. Як ситуація розвиватиметься далі – сказати складно. З самого початку опозиція та інші протестувальники не надто чітко окреслили свої претензії до чинної влади".

На думку Максима Джигуна, мало просто вимагати відкликати цей законопроект. Слід було виходити за цінності, мислити ширше і глибше.

"Нинішнє керівництво країни фактично відмовилося від скандального проекту. І що? Проблема зникла? Зникла проросійська влада у вигляді правлячої партії "Грузинська мрія", яка фінансується російським, грузинським, та ще й французьким мільярдером Іванішвілі? Мені здається, логічніше було б вимагати парламентських перевиборів, бо погляди нинішньої більшості вищого законодавчого органу країни явно розходяться з настроями основної маси жителів Грузії. Протестуючим слід було спочатку більш глобально і однозначно окреслювати свої вимоги. Ще важливий момент, — зазначає експерт. - Насильство з боку силовиків у Грузії почалося, судячи зі всього, у відповідь на відповідні дії протестувальників. А не навпаки, як було на українському Євромайдані. Чому останній був успішним? Тому що в країні був глобальний запит на євроінтеграцію, який держава (в особі Януковича та його кліки) спробувала заглушити, а потім ще й силовими методами (побиття студентів) знищити перші паростки протесту. У результаті з іскри протесту спалахнув справжній вогонь Революції Достоїнства за допомогою широких мас".

Політолог резюмує: слід масштабувати ці протести та домагатися дострокових виборів, зміни режиму, при цьому діяти технологічно правильно (залишатися на площах, не влаштовувати погроми, орієнтуватися на змістовніші, тригерніші речі, які знайдуть відгук у грузинському громадянському суспільстві).

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому росіяни поспішають із наступом до квітня – яке зараз стоїть завдання перед ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини