Головна Новини Суспільство події Наслідки "победобесия": яких загроз Україні чекати від агресора – як цьому протистояти
commentss НОВИНИ Всі новини

Наслідки "победобесия": яких загроз Україні чекати від агресора – як цьому протистояти

Хоч Путін і не оголосив 9 травня загальну мобілізацію на війну проти України – бойові дії припиняти ніхто не збирається

10 травня 2022, 16:32 comments2240
Поділіться публікацією:

9 травня, на яке деякі експерти пророкували відкрите оголошення Росією війни Україні, всеросійську мобілізацію, спроби легалізації нових анексій – позаду. Нічого подібного не сталося. На які нові кроки може вдатися агресор – і чому? Що Україна та цивілізований світ можуть цьому протиставити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Наслідки "победобесия": яких загроз Україні чекати від агресора – як цьому протистояти

Танки. Фото з відкритих джерел

Виглядало звернення Путіна ганебно, як і сам учорашній "парад"

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан акцентує, що є низка причин, чому не справдилися деякі прогнози щодо 9-травневих заяв Путіна.

"По-перше – позиція, яку зайняли наші західні партнери, ключові світові лідери у підтримці України, зокрема наступальним озброєнням. А також, що було гарантовано – президент США підпише ленд-ліз для України (що і сталося саме 9 травня), – зазначає генерал. – По-друге – надмотивовані ЗСУ, та ще й укріплені новим озброєнням, продовжують масово знищувати супротивника. І хоч росіяни мають певні тактичні поступи на певних напрямках, стратегічно вони війну вже програли. І це розуміють. Як і те, що нового озброєння у ЗСУ буде дедалі більше, отже, буде більше втрат серед окупантів. І це серйозно деморалізує військових РФ. Настрої передаються у суспільство. А росіяни люблять дивитися війну по телевізору, а не брати безпосередню участь у ній. По-третє, як би ми не характеризували нинішній російський режим, там можуть (щоправда, нерідко, після серйозних потрясінь, як у випадку з бліцкригом, що провалився в Україні) більш-менш здорово оцінювати ситуацію. У тому числі в контексті реальних (а не намальованих пропагандистами та лже-соціологією) настроїв у суспільстві. А настрої там такі, що в РФ останнім часом згоріло сім військкоматів. Які спалюють навмисно, зокрема за допомогою коктейлів Молотова. Таким чином висловлюється протест проти мобілізації (прихована, до речі, триває) та божевільної війни, де масово гинуть росіяни, проти маршу всієї нації прямо у прірву".

З огляду на все це вчорашнє "парадне" звернення Путіна було витримане не в наступальній, як раніше, а в виправдувальній риториці, пояснює Василь Богдан. Мовляв, напад на Україну – це була потреба, чи ледь не вимушена міра.

"Виглядало все це ганебно, як і вчорашній "парад". Він продемонстрував не лише проблеми із сучасними видами озброєння та авіацією (які не були представлені), а й ізоляцію РФ. Жодного лідера зарубіжних держав. Навіть самопроголошений президент Білорусі – Лукашенко – не приїхав... Вже зрозуміло, що в російській так званій еліті є певні протестні настрої, не згода з військовою "лінією партії". Різні концепції щодо того, що робити далі. І тут я згоден з оцінкою президента США, який заявив вчора, що складається враження, ніби Путін не знає, як завершити цю війну", – наголошує генерал.

При цьому він не сумнівається, що ескалація продовжуватиметься. Протягом місяця – так точно.

"Агресор продовжуватиме напад, особливо – цинічні, безкарні удари ракетами по українських містах, знищуючи об'єкти інфраструктури, житлові масиви, життя, – прогнозує Василь Богдан. – Якоюсь мірою це є свідченням того, що на фронті у росіян не виходить. Стратегічні завдання зірвані, тактичні успіхи – тимчасові. І підтримати "моральний дух" так званої російської нації Кремль вирішив ракетними ударами по мирних населених пунктах України. Тим самим сподіваючись деморалізувати наше суспільство, паралізувати логістику, створити проблеми для ЗСУ. Але, як бачимо, це не вдається. І вже зрозуміло, що не вдасться".

Конфлікт, як мінімум, триватиме до пізньої осені

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець розмірковує так:

"Очевидно, що Путін не оголосив відкриту війну Україні, тому що в такому разі цю війну треба було б намагатись виграти. На що майже немає шансів. А з так званою "військовою спецоперацією" все куди простіше. Її можна оголосити закінченою будь-якої миті".

Відповідаючи на запитання, чого очікувати від Путіна в найближчому майбутньому, експерт звернув увагу, що певні натяки нам уже дали президент США Джо Байден, американська розвідка.

"Так, Байден, який підписав ленд-ліз для України, заявив, що Путін не може припинити війну в Україні. Не може вийти із неї. Він сам себе загнав у мишоловку. Тому Росія продовжить війну різної інтенсивності. То збільшуючи, то зменшуючи напруженість, прогнозує Тарас Березовець. – Наприклад, зараз із зростаючою інтенсивністю йде спроба захопити Донецьку та Луганську області у їхніх адміністративних кордонах. На півдні (Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька області) окупанти також намагатимуться наступати чи хоча б утримати свої позиції. Поки що у них немає ресурсів відновити наступ на півночі. Але це не означає, що вони не спробують знову атакувати Київ. Втім, ця ймовірність досить низька".

Білоруська армія, на думку експерта, у цю війну втягуватися не збирається. Хіба що якщо Лукашенка усунуть від влади – і керувати РБ спробує військова хунта, призначена Путіним.

"Тоді вони можуть наказати білоруським військам наступати на Україну. Але все це закінчиться масовим дезертирством та здаванням у полон. Тож на цьому напрямі особливих загроз немає, хоч виключати нічого не можна", – зазначає Тарас Березовець.

Він упевнений, що на нас чекає важке літо з інтенсивними боями. Особливо на півдні та Донбасі.

"Україна проводитиме контрнаступальні дії. За оптимістичного сценарію, цілком можливо, ми зможемо вийти на адмінкордон із Кримом на півдні та повністю ліквідувати так звані "ЛНР" та "ДНР", повернувши контроль над усім Донбасом. Це може статися протягом літа. Мій прогноз – конфлікт, як мінімум, триватиме до пізньої осені", – каже експерт.

Застосування Путіним ядерної зброї експерт вважає практично неможливим. Але зростає ризик застосування хімічної. Також росіяни намагатимуться відрізати нас від моря – відповідно, рухатись на Миколаїв та Одесу, припускає Тарас Березовець.

"Якщо йти за аналогією, що Путін – це Гітлер нашого часу, він цілком може завдати удару по центру Києва – Кабмін, Верховна Рада, Офіс президента, мерія. Зруйнувати якісь знакові місця. Включно з центром Львова. Не виключаю, що Путін піде на ескалацію із державами-союзниками НАТО. Доки Швеція і Фінляндія форсовано не вступили до Альянсу, проти них цілком ймовірні провокації з боку Росії. Завжди під прицілом є країни Балтії, навіть якщо вони є членами НАТО. Втім, НАТО вже накопичило такі сили в Європі, так допомагає Україні озброєнням (а тут ще ленд-ліз – на допомогу) та фінансами, що програш путінської Росії – просто питання часу та того, якою ціною (включаючи кількість жертв) буде здобуто цю перемогу", – резюмує експерт.

Путінський режим таємно і явно кидав і кидатиме на війну проти України всі наявні ресурси – як матеріальні, так і людські

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Справа" Валентин Гладких вважає, що президент України Володимир Зеленський в одній зі своїх промов справедливо зазначив: "наш ворог має надто багато ракет і мало людяності".

"Отже, – пояснює він, – не варто сподіватися, що рашисти добровільно припинять війну проти України, ведення якої, на жаль, передбачає і варварські обстріли росіянами цивільних об'єктів та загибель мирних громадян".

Покінчити з цим варварством, на думку Валентина Гладких, можна лише завдавши військової поразки російським загарбникам.

"І свіжі досягнення української дипломатії, передусім підписаний учора президентом США Джо Байденом закон про ленд-ліз, створюють для цього необхідні передумови, – упевнений експерт. – Другою складовою нашої перемоги є економічні санкції, які крок за кроком запроваджуються проти РФ та її військово-політичного керівництва".

І цей процес, акцентує аналітик, набуває незворотного характеру з огляду на позицію світових лідерів, які чітко артикулювали – Україна отримає стільки допомоги, скільки буде необхідно для її перемоги.

"Оптимістичним сигналом – провісником майбутньої перемоги України – є активізація розмов про повоєнне відновлення нашої країни. Зокрема, створення за часів президента України Національної ради з відновлення України від наслідків війни, – зазначає Валентин Гладких. – Враховуючи все це, жодні "символічні кроки" Путіна на кшталт "оголошення війни" чи "тотальної мобілізації", яких безпідставно побоювалися окремі експерти, нічого не змінили б. Путінський режим таємно і явно кидав і кидатиме на війну проти України всі наявні ресурси – як матеріальні, так і людські. І війна продовжуватиметься, поки окупаційні російські війська в Україні не втратять свою боєздатність, а російське військово-політичне керівництво – віру у здатність військовим шляхом досягти своїх примарних цілей".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні вважають, що Москва готується провести нову анексію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини