Головна Новини Суспільство події Наслідки підриву Каховської ГЕС для економіки України – як слід покарати агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Наслідки підриву Каховської ГЕС для економіки України – як слід покарати агресора

Після підриву Каховської ГЕС знищено цілу екосистему, не кажучи вже про житлові, промислові об'єкти

10 червня 2023, 11:37
Поділіться публікацією:

З'являється все більше даних, що за підривом Каховської ГЕС стоять росіяни. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, наголошуючи на цьому, назвав наслідки трагедії катастрофічними для України – з гуманітарної та екологічної точки зору. Але є ще економічна складова, яка також значуща. Які тут гіпотетичні втрати? Які заходи впливу має вжити цивілізований світ для приборкання РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Наслідки підриву Каховської ГЕС для економіки України – як слід покарати агресора

Затоплення. Фото: з відкритих джерел

Санкції, безумовно, мають стати жорсткішими, а Росія – абсолютно ізольована

За словами кандидата економічних наук, екс-директора з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрія Рязанцева, те, що росіяни створили з Каховською ГЕС, є жахливим за масштабами та наслідками злочином.

"Фактично, знищено цілу екосистему, не кажучи вже про житлові, промислові об'єкти. Затоплено родючі ґрунти. На межі зупинки низка підприємств в інших регіонах, які залежали від постачання води з Каховського водосховища. Оцінити всі економічні втрати неможливо. Йдеться точно про сотні мільярдів доларів недоотриманих доходів у майбутньому", – наголошує експерт.

Він наголошує, що з боку РФ йде свідоме знищення людей, природних ресурсів, власне життя на території України.

"У світовому масштабі слід говорити про те, що Росія, до всього іншого, стала ще й явним екологічним терористом, якого слід якнайшвидше вигнати із Запорізької АЕС, поки не трапилася ще більш масштабна трагедія. Ті, хто ще намагається грати в нейтральність, а то й зовсім підтримує агресора, зокрема допомагаючи обходити санкції, повинні нарешті прозріти. І почати допомагати не Росії, яка втратила розум, а тим, хто намагається приборкати цю країну-терориста", – упевнений Андрій Рязанцев.

Слід жорстко, продовжує він, порушувати питання щодо нормального функціонування зернового коридору, який блокує РФ.

"Санкції, безумовно, мають стати жорсткішими. А Росія – абсолютно ізольована. Нічого не повинно потрапляти на світові ринки. На торгівлю із цією країною-варваром слід накласти табу. Виняток можна зробити для низки товарів, але купувати їх – виключно за собівартістю, що легко вираховується. Ті, хто намагається допомогти росіянам продовжувати їхню війну проти України, а фактично проти світу як такого, теж мають бути покарані", – констатує експерт.

Коли ми звільнимо свої території, нам знадобляться величезні кошти, щоб збудувати нову Каховську ГЕС

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Росія справді використовує тактику "випаленої землі", як свого часу фашистська Німеччина. І це, звичайно, завдає серйозної шкоди українській економіці. Однак, безпосередньо на виробництво зерна в Україні знищення Каховської ГЕС особливо не вплине".

Вже давно, пояснює експерт, у цьому районі через активні бойові дії нормальні аграрні роботи були неможливими.

"З іншого боку, – зазначає Олександр Охріменко, – коли ми звільнимо свої території, нам знадобляться величезні кошти, щоб збудувати нову Каховську ГЕС, нові системи зрошення тощо".

Трагедія стала можливою через безкарність РФ

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран зазначає, що збитки будуть значними, адже порушено водний баланс цілого регіону.

"На південь від Каховської ГЕС води зараз більш ніж достатньо, а північніше почалися перебої з водою, причому не тільки для зрошення, а й для роботи промислових підприємств. Тому, крім підприємств АПК, збитки зазнає і промисловість, – пояснює експерт. – До цього слід додати екологічну катастрофу у раніше квітучому регіоні. Не думаю, що прямо зараз може хтось точно оцінити масштаби катастрофи, але може йтися про десятки мільярдів доларів".

На думку Віталія Шапрана, трагедія стала можливою через безкарність РФ, помножену на тупість керівництва цієї країни, а також через пасивну позицію Євросоюзу щодо заморожених російських держактивів.

"За наявності політичної волі Єврокомісії країни ЄС не поспішають передавати Україні заморожені російські активи, супроводжуючи процес відмовками. Адже саме в ЄС перебуває більша частина золотовалютного резерву російського центрального банку, – наголошує експерт. – Ситуація, коли б кожна така акція росіян супроводжувалася конфіскацією значних сум на користь України, допомогла б російському керівництву задуматися над своїми діями. І викликала б питання всередині РФ – про втрати державних коштів, їх причини та наслідки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив ГЕС: чи понесе РФ покарання — чим дивує цивілізований світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 червня 2023, 11:07

Це німці застосовували тактику випаленої землі? Правда? Чому ж тоді старовинні пам'ятки збереглись там, де не ступав чобіт червоноармійця? Це німці їздили танками по Празі Будапешту іншим мирним містам окупованій Європи? Це німці знову будуть прагнути затопити величезні території, бо великі застарілі підприємства старців олігархів потребують багато води? Після перемоги нас чекає повернення "назад у майбутнє" тієї ж старої православної корумпованої України, яка не бажає змінюватись.


Новини