Головна Новини Суспільство події Напередодні фінансового "Рамштайну": які очікування від зустрічі – що чекають донори від України
commentss НОВИНИ Всі новини

Напередодні фінансового "Рамштайну": які очікування від зустрічі – що чекають донори від України

Донори України хочуть почути від влади конкретні пропозиції щодо покращення економічної ситуації в країні

25 січня 2023, 15:02
Поділіться публікацією:

Цього тижня має відбутися засідання Секретаріату координаційної платформи донорів для підтримки України чи так званий фінансовий "Рамштайн". Які очікування від цієї зустрічі? Які важливі фінансово-економічні рішення в найближчому майбутньому мають прийняти наші партнери і сама українська влада? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Напередодні фінансового "Рамштайну": які очікування від зустрічі – що чекають донори від України

Фінансовий "Рамштайн". Фото: з відкритих джерел

Жодних адекватних пропозицій від української сторони донорам не надійшло

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко зізнався, що не має жодних очікувань від фінансового "Рамштайну".

"Донори орієнтуються на те, що ми їм запропонуємо, – пояснює він. – Але жодних адекватних пропозицій від української сторони немає – і не передбачається. Поки що вся діяльність уряду, НБУ та парламенту спрямована на погіршення економічної ситуації: відсутність навіть натяку на переведення економіки на військові рейки, корупційні скандали з держзакупівлями, одна з найвищих у світі облікових ставок, плани ліквідації податкових послаблень, прийнятих у перші місяці війни , відсутність планів щодо розвитку власного ВПК тощо".

Крім того, продовжує експерт, уряд не запропонував кредиторам план реструктуризації боргів із відстроченням платежів. Навпаки, у держбюджет-2023 на повернення та обслуговування боргів закладено суму, яку можна порівняти з бюджетом Міністерства оборони України, наголошує Юрій Гаврилечко.

"Внутрішніх ресурсів на це у нас немає, отже, передбачається позичати гроші знову, щоб повертати та обслуговувати борги минулих періодів. У такій ситуації ми можемо розраховувати лише на пропозиції самих донорів, – зазначає експерт. – Якими вони будуть, складно сказати. Але навряд чи вони вийдуть за межі допомоги у вирішенні гуманітарних проблем та... тих проектів, які будуть цікавими для фінансування бізнесу країн-донорів".

Ніхто не інвестуватиме в нашу країну до проведення реформ

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Щодо поточної допомоги, напевно, Україна може розраховувати на якісь фінанси та озброєння. Допомога ця обумовлена емпатією, яку відчувають до нас народи Європи та Америки. А от щодо інвестицій – тут зовсім все погано".

Ніхто, пояснює експерт, не інвестуватиме в нашу країну до проведення реформ. І прем'єр Шмигаль, на думку Павла Себастьяновича, це чудово знає.

"Останні корупційні викриття, у тому числі й хабар у 400 000 доларів у Кабінеті міністрів, красномовно говорять про те, чим керується у своєму житті наш держапарат. Лише особистий інтерес. Країна у них не пріоритетна", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ISW розповіли, що допоможе ЗСУ завдати поразки армії РФ та звільнити територію України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

oooo

25 січня 2023, 16:38

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> https://e.vg/ntech


Новини