Головна Новини Суспільство події На кого направлений законопроєкт про множинне громадянство: чи може він вплинути на мобілізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

На кого направлений законопроєкт про множинне громадянство: чи може він вплинути на мобілізацію

Цей законопроєкт від 2019 року навіть пройшов перше читання у Раді, після чого про нього благополучно забули

23 січня 2024, 11:24 comments2112
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Картку законопроєкту вже створили на сайті ВР. Враховуючи ті перипетії, які розгортаються в Україні навколо нового закону про мобілізацію, напрошується питання – якщо у людини 2-3 громадянства, то в якій країні вона має віддавати свій громадянський обов'язок? Чи не вийде так, що частина людей, особливо тих, хто зараз за кордоном, почне активно користуватися нормами нового закону, намагаючись тим самим уникнути мобілізації в Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На кого направлений законопроєкт про множинне громадянство: чи може він вплинути на мобілізацію

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Сам по собі закон матиме декларативний характер

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець вважає, що законопроєкт про множинне громадянство, навіть якщо стане законом, ніяк не допоможе нам у ракурсі мобілізації.

"На сьогодні потенційно військовозобов'язані особи, які мають подвійне громадянство, і так не можуть виїхати з України. Їхні права обмежуються – так само, як і права тих, хто має єдине громадянство. Питання мобілізації українців, які перебувають за кордоном, теж ніяк не вирішиться шляхом запровадження множинного громадянства. Більше того, один такий віртуальний закон нічого не дасть. Потрібно буде вносити зміни до Конституції. Без цього жодна країна не підпише з нами міжнародні угоди, які б регулювали питання подвійного громадянства. У тому числі – службу у збройних силах, соціальне забезпечення, голосування, можливість бути обраним до тих чи інших органів", – пояснює експерт.

На його думку, сам по собі закон матиме декларативний характер. І дуже дивно, що саме зараз з'явилася його чергова (третя) версія, зазначає Ростислав Кравець.

"Законопроєкт від 2019 року навіть пройшов перше читання у Раді, після чого про нього благополучно забули. Навіщо відволікати увагу громадян на подібну ініціативу – не зовсім зрозуміло. Але у питаннях мобілізації це не дасть жодних юридичних можливостей залучати чи мобілізувати осіб за кордоном, які матимуть не лише українське громадянство", – констатує адвокат.

За Україну воює певна кількість громадян РФ, Білорусі

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Схоже, законопроєкт про множинне громадянство (якщо розглядати його в ракурсі мобілізації) спрямований не так на тих українців, хто виїхав за кордон, як на іноземців, які воюють на нашому боці проти російської агресії".

За словами експерта, за Україну воює певна кількість громадян РФ, Білорусі та інших країн.

"Вони не хочуть виходити зі свого громадянства (або не можуть), але хочуть прийняти громадянство України. Адже з тим самим паспортом громадянина РФ чи Білорусі зараз немає можливості виїхати до тієї ж Європи. Або користуватись якимись пільгами в Україні. А наше громадянство відкриває такі можливості", – пояснює Іван Ступак.

Тож, констатує він, ця ініціатива з'явилася саме зараз, щоб допомогти цим людям за прискореною програмою здобути громадянство України, залишитися тут, будувати свій побут, допомагати й надалі захищати нашу країну. В надії на зміни у своїх країнах, куди одного разу зможуть повернутися. На якийсь час чи назавжди. Залишаючись при цьому громадянами України.

Виглядає така законодавча ініціатива зараз абсолютно безглуздо

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала не приховує подиву:

"Невже це зараз найнеобхідніший для України закон? Під час війни. Не знаю, про що вони там думають в Офісі президента... Ймовірно, Зеленський і його оточення мають паспорти громадян іншої країни, раз вони так хочуть множинне громадянство".

На думку Віталія Бали, має бути престижно стати громадянином України. Як, наприклад, стати громадянином США. А множинне громадянство нівелює таку престижність, вважає він.

"Щодо мобілізації це нам теж навряд чи допоможе. І виглядає така законодавча ініціатива зараз абсолютно безглуздо", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що дивує у заявах Зеленського про мобілізацію: як влада повернути довіру суспільства.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ОП

24 січня 2024, 08:44

Піарна стаття, видаляють невигідні коментарі

Микола

24 січня 2024, 08:33

В чому недолугість президентського законопроєкту щодо громадянства? Ключова відмінність цього законопроекту від діючого закону — можливість спрощеного прийняття в громадянство і набуття громадянства. Наприклад, громадяни ряду країн можуть набувати громадянство лише на підставі декларації про визнання себе громадянином України, не припиняючи громадянство іншої країни. Тут одразу є декілька моментів. 1️⃣ З норми статті 17 законопроекту виходить, що крім декларації про визнання себе громадянином України інші документи не подаються. Але в інших статтях додається, що він має подати зобов’язання щодо складання іспитів на рівень володіння мовою, основами Конституції та історії України впродовж трьох років. Відповідно не потрібні жодні зв’язки з Україною — людина може все життя жити десь в Хорватії, але одночасно стати громадянином України. Перший очевидний ризик: ❌ неконтрольоване отримання громадянства. ❌ кількість таких громадян за межами України може перевищувати в рази кількість населення безпосередньо в країні. Як наслідок: росія може організувати масове отримання українського громадянства іноземцями, і організувати зміну влади так, як вона сама для себе захоче. 2️⃣ Запровадження такого підходу до спрощеного набуття громадянства по суті дискримінує тих, хто мешкає в країнах, що не внесені до визначеного переліку країн. 3️⃣ Підхід, коли громадянин України може мати друге громадянство іншої країни, якщо це країна ЄС, суперечить Конституції. Конституція передбачає, що в Україні існує "єдине громадянство". В новому законопроекті «єдине громадянство» — це поняття, яке виключає можливість існування громадянства окремих адміністративно-територіальних одиниць. Закріплюючи таке визначення, ми допускаємо існування подвійного, потрійного … громадянства. Що є неконституційним рішенням. ⁠4️⃣ Якщо ми допускаємо, що особа може мати не лише громадянство України, але й громадянство інших країн, законопроект містить цілий ряд неконституційних норм. В першу чергу це стосується введення додаткового цензу "відсутність громадянства інших країн" для осіб, що претендують на державні посади. Зокрема, виходить, що громадянин України та будь-якої іншої країни не може бути суддею, народним депутатом чи президентом України. В той час, як Конституція стверджує, що обиратись на ці посади може будь-який громадянин України. ❗️ Висновок: замість бажання змінити законодавство в рамках Конституції і професійно працювати над ним, Офіс Президента вдається до чергового політичного піару. Чи є практична потреба в таких змінах? Очевидно ні.

УКРАЇНЕЦЬ

23 січня 2024, 15:50

Партия 5.10, сам ты сраный вместе со своим балаболом балашовым!!! Украина отличная, прекрасная страна!!! То что правительство дерьмовое было и есть это факт!!! С 1991 года кравчук разрушал распродавал всю армию, боевую авиацию, ядерку, всю оборонку и его последователи продолжили грабить все ресурсы, земли, а теперь и жизни!!! У них нет никакой отвествености перед народом, поработал здесь патритом украл бабок и уехал заграницу и точно так будет из зеленским и многими другими! Михайло Грушевський: " Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна"!

Сергій

23 січня 2024, 15:39

Іноземці повинні мати право ставати громадянами України, але не для купівлі Землі. Українці повинні мати ОДНЕ громадянство, що виявити всіх російсько-фашистських дуполизів.

Партия 5.10

23 січня 2024, 15:04

Нет никаких обязанностей у простого человека перед этой сраной страной Украиной, пусть за неё воюют эти жиды что довели до войны и разграбили Украину полностью

УКРАЇНЕЦЬ

23 січня 2024, 15:03

цей фашист зеленський знову плює і порушує конституцію України де говориться що може бути лише одне громадянство!!! зеленський знишує Україну та Український народ розом з путіним.


Новини