Головна Новини Суспільство події На ЧАЕС поновлюються ядерні реакції: чи можливий повтор аварії
commentss НОВИНИ Всі новини

На ЧАЕС поновлюються ядерні реакції: чи можливий повтор аварії

У Чорнобилі може знову статися ядерна аварія — через незвичайну поведінку похованих під завалами паливовмісних матеріалів (ПВМ)

12 травня 2021, 15:03 comments1649
Поділіться публікацією:

Чорнобильська катастрофа буде ще довго нагадувати про себе українцям і жителям багатьох інших країн. Однак зараз починає зростати ймовірність того, що аварія на вже і без того зруйнованій атомній станції може повторитися, нехай і у менших масштабах. Як повідомляють дослідники в журналі Science, під четвертим енергоблоком ЧАЕС спостерігається посилення ядерних реакцій.

На ЧАЕС поновлюються ядерні реакції: чи можливий повтор аварії

У Чорнобилі може відбутися нова аварія. Фото з відкритих джерел

Вчені пояснюють, що вся справа в скупченні певних паливовмісних матеріалах (ПВМ). Ця маса, похована під природними завалами після того, як стався вибух, і встановленим пізніше саркофагом, "утворилася" завдяки дії високих температур.

В цілому, ПВМ можна охарактеризувати як лаву, яка, заливши все підвали станції, зрештою затверділа. Складається ж це утворення із уранових стрижнів, які працювали в зруйнованому реакторі, графіту, піску та інших природних матеріалів.

За інформацією дослідників, під Чорнобилем зараз знаходиться величезна кількість урану — не менше 170 тонн. На найменшому рівні ядерні реакції все ще тривають навіть через понад 35 років.

На це, судячи із даних вчених, впливає відразу кілька факторів. По-перше, наявність високої радіації на місці вибуху енергоблоку. По-друге, не дуже хороша надійність всіх захисних конструкцій, якими було покрито місце аварії. Тріщини, які утворювалося протягом тривалого часу, та й сама нещільність створеного об'єкта дозволяють звичайній дощовій воді проникати в самі глибини завалів.

Незважаючи на те, що останнім часом кількість опадів, що може потрапити до ПВМ, значно зменшилася, природне випаровування рідини відбувається, як і раніше.

Ситуацію із Чорнобильською АЕС детально вивчають хіміки-ядерники, котрі працюють в Університеті Шеффілда. Як стверджує дослідник Ніл Хаятт, існує ймовірність, що випаровування води може посилити ядерні реакції. Це, в свою чергу, і спровокує черговий викид енергії.

Разом із цим вчені підкреслюють, що повтору трагедії 1986 року, яка забрала життя і здоров'я тисяч людей, статися не повинно. Найбільшу небезпеку хіміки бачать лише в утворенні значної кількості радіоактивного пилу, що може статися після ймовірного викиду енергії.

Ситуацію на ЧАЕС обіцяють уважно відстежувати. За тим же, що робитиме із Чорнобилем Україна, вже пильно спостерігають японці. Вся справа в тому, що їхня трагедія, що сталася на Фукусімі, веде до схожих наслідків.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Чорнобилі з'явилось нове сховище, в яке будуть звозити залишки ядерного палива. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які секретні документи про ЧАЕС були опубліковані в цьому році і що за відомості в них містяться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Казнокрад

13 травня 2021, 17:48

Ну так понятно , кризис , денег дайте.


Новини