Головна Новини Суспільство події Мирна місія Папи Римського Франциска: що за нею стоїть – чи може вона призвести до переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Мирна місія Папи Римського Франциска: що за нею стоїть – чи може вона призвести до переговорів

Складається враження, що всі ці розмови про мир від Папи Римського Франциска – це розмови про те, як Росія має вийти з війни з найменшими втратами

1 травня 2023, 15:04 comments1548
Поділіться публікацією:

Папа Римський Франциск заявив, що Ватикан бере участь у якійсь непублічній мирній місії, щоб "спробувати покласти край конфлікту між Росією та Україною". Про що свідчить ця заява? Що це може бути за непублічна місія? Яка ймовірність, що Київ та москву посадять цього року за стіл переговорів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Мирна місія Папи Римського Франциска: що за нею стоїть – чи може вона призвести до переговорів

Папа Римський Франциск. Фото: з відкритих джерел

Виходячи з дій Ватикану по місії Папи Римського можна сказати лише: не вірю – і крапка

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній розмірковує так:

"З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Папа Франциск робить дивні вчинки, які підіграють країні-агресору, намагаючись прирівняти становище Росії та України в очах як віруючих Римо-Каталіцької Церкви, так і всього світу. Така любов Папи до Росії, яка вчиняє жахливі злочини, вже не раз аналізувалася. Понтифік римсько-католицької церкви як вихідець із лівацької Латинської Америки, природно, бачить союзників в особі Росії та її російської православної церкви. І, знаєте, Папі як зберігачеві християнських цінностей, здавалося б, можна було пробачити перфоменси, коли прирівнюють росіянина та українця у цій війні, залучаючи їх до спільних акцій, обрядів. Але ж Ватикан прагне реальної політики, впливу на глобальну політику! А тому тут ти – або дипломат, або ревний католик".

Останні заяви Папи, з натяками та недомовками, говорять про мирну місію, участь у якій бере Ватикан.

"Ну де б ще про мир, а не про перемогу України у війні, мав би говорити Папа Франциск як не в Угорщині, з вуст лідера якої звучали подібні заклики до миру! Всі ці розмови про мир – це розмови про те, як Росія має вийти з війни з найменшими втратами. Це ні що інше, як допомога Кремлю. Бо миру найбільше прагне Україна, але для нас мир – це перемога над ворогом, повернення всіх своїх територій, закріплення умов безпеки, які унеможливлять подібну агресію в майбутньому. Тоді як для Росії мир – це перепочинок перед новою війною", – пояснює Юрій Подорожній.

Все це, за його словами, очевидно на тлі активізації різних "помічників", які закликають зупинитися – і по факту віддати Росії окуповані території. Серед таких, зазначає експерт, Китай, Бразилія, Угорщина. А тепер ось і Ватикан.

Юрій Подорожній наголошує, що невідомо про яку саме місію говорить Папа Франциск. Але його уявлення про цю війну яскраво представлено, на думку експерта, у такій цитаті понтифіка:

"Мною опанувало почуття сорому, коли я прочитав, що група країн зобов'язалися витрачати два відсотки ВВП на придбання зброї – як відповідь на події, які зараз відбуваються. Це безумство! Справжньою відповіддю не є додаткова зброя, додаткові санкції, нові військово-політичні союзи. Потрібен інший підхід, інший спосіб керування глобалізованим світом. Не показуючи зуби, як тепер, але інакше налагоджуючи міжнародні відносини".

Експерт так прокоментував ці папські роздуми:

"Я все правильно розумію? Країни, що захищаються, роблять неправильно, тому що захищаються? З цим твердженням можна погодитись лише, якщо сприймати за істину російський наратив про те, що росія воює з НАТО, що Україна провокувала Кремль, що росія має право на територіальні претензії до України, Молдови, Грузії, Казахстану і далі, далі, далі… Думаю, ми ще почуємо про оголошену Папою Римським мирну місію. Але через дії, що вживаються Ватиканом, через заяви, що звучать звідти, щодо діяльності такої місії можна сказати тільки: не вірю – і точка".

Якщо Папа Франциск справді хоче виступати у ролі мирного посередника, то йому після Будапешта варто було б приїхати до Києва

На думку політолога, політичного консультанта Володимира Фесенка, ці заяви говорять про те, що Ватикан і Папа Франциск намагаються виступати в ролі мирного посередника з якоюсь поки неофіційною мирною місією.

"Але такі наміри висловлювалися з боку Папи Римського і минулого року, – нагадує експерт. – Жодних наслідків ми не побачили".

Якщо Папа Франциск справді хоче виступати у ролі мирного посередника, то йому, на думку Володимира Фесенка, після Будапешта варто було б приїхати до Києва. Тим більше, що його вже давно запрошують до України. І тут на нього чекають мільйони парафіян.

"За мир молитися йому треба насамперед у Києві та Львові, а не лише у Римі та Будапешті. Поки що всі мирні наміри Папи Римського обмежуються молитвами за мир далеко від України. Навряд чи він таким чином досягне успіху в реалізації своїх мирних ініціатив", – вважає політолог.

Імовірність, що Київ та Москву посадять цього року за стіл переговорів, теоретично існує, зазначає Володимир Фесенко.

"Але практично це значно більше залежить від Вашингтона і Пекіна, ніж від Риму, – акцентує він. — У ролі посередника швидше виступлять Анкара, можливо Париж разом із Пекіном, а не Рим. Імовірність прямих переговорів між Києвом та Москвою наразі є не дуже високою. Взаємна недовіра та неприйняття між Росією та Україною надто великі. І домовитися можна лише про припинення вогню, що зараз не дуже влаштовує Київ".

Володимир Фесенко прогнозує, що консультації щодо можливості переговорів розпочнуться лише після того, як стануть очевидними наслідки активних військових дій у майбутні 4-5 місяців. І консультації щодо можливості мирних переговорів будуть йти окремо з Києвом та окремо з Москвою, вважає він. І лише в тому випадку, якщо обидві сторони виявлять відповідну готовність, буде зроблено спробу офіційних мирних переговорів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Британії заговорили про ще один "Рамштайн" на підтримку України: що відомо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини