Головна Новини Суспільство події Медійна порка або кримінальне покарання: експерти розповіли, у що виллється скандал з нападом на «Схеми»
commentss НОВИНИ Всі новини

Медійна порка або кримінальне покарання: експерти розповіли, у що виллється скандал з нападом на «Схеми»

Після відновлення журналістами віддалених кадрів нападу на них в "Укрексімбанку" скандал розгорівся з новою силою

6 жовтня 2021, 11:45
Поділіться публікацією:

Журналісти програми "Схеми" (проект Радіо Свобода) звинувачують співробітників державного "Укрексімбанку" в застосуванні сили і перешкоджанні роботі (нібито застосували фізичну силу, відібрали камери і видалили відеозапис інтерв'ю). Це сталося, коли записували інтерв'ю з головою правління банку Євгеном Мецгером. Автор і ведуча програми "Схеми" Наталія Седлецька запевняють, що запис, включаючи інцидент, вдалося відновити. Реакція з Офісу президента вже пішла — там засудили дії Мецгера. Останній склав із себе повноваження на час розслідування. Про що говорить те, що сталося? Як можуть далі розвиватися події? Відповіді на ці питання в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли знайти експерти.

Медійна порка або кримінальне покарання: експерти розповіли, у що виллється скандал з нападом на «Схеми»

Напад на журналістів "Схем" Фото: Радіо Свобода

Кричущий випадок, коли глава правління держбанку дозволяє собі такого роду поведінку. За це слід нести кримінальне покарання

Адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання Андрій Помазанов впевнений: те, що сталося з представниками програми "Схеми" у державному банку — кричуще порушення прав журналістів і прав людини в цілому.

"Кричущий випадок, коли глава правління держбанку дозволяє собі такого роду поведінку. Коли вважає можливим нацьковувати на журналістів охорону (яка, як і він, існує, в тому числі, за гроші платників податків). І за що? За неузгодженість питань? Упевнений, що за це слід нести кримінальне покарання", — каже Андрій Помазанов.

На його думку, якщо дії Мецгера і його підлеглих залишаться безкарними, можна говорити про зародження свавілля в Україні. Що згодом може перерости в ще більші порушення свободи слова, прав людини.

"На жаль, багато нещодавніх ініціатив, які виходять з парламенту, доводять, що ні права журналіста, ні права людини взагалі — не враховуються, — зазначає Андрій Помазанов. — НС, яка відбулася в Укрексімбанку, має бути розслідувана. Правда, я скептично ставлюся, що розслідування приведе до реального покарання винних осіб. Але ми однозначно повинні показати цій владі, що не будемо миритися з тим, що відбувається, не допустимо повернення часів Януковича. З моєї точки зору, мало того, що Мецгер склав із себе повноваження на час розслідування. Він однозначно повинен бути звільнений і відповідати за свої дії в кримінальному порядку".

Що політики, що чиновники вважають себе безкарними небожителями, які все одно про все вже домовилися

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, глава громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко вважає, що історія в черговий раз підтверджує: в нашому суспільстві так і не знайшли баланс між журналістами і політиками (чиновниками).

"Що політики, що чиновники вважають себе безкарними небожителями, які все одно про все вже домовилися. А журналісти не завжди можуть об'єктивно оцінити можливу реакцію співрозмовника, — зазначає експерт. — З огляду на близькість Мецгера до умовного "95 кварталу" (його дружина дружить з провідною актрисою кварталу Оленою Кравець, їх сім'ї — куми — прим. Ред.), Опоненти президента будуть максимально довго і об'ємно використовувати цей скандал. В тому числі, звинувачувати Зеленського і його команду в "методах Януковича"".

На думку Оксани Чепіжко, швидше за все, як і у випадку з Іванісовим (нардеп IX скликання від партії "Слуга народу", який, як з'ясувалося, 21 березня 1996 був засуджений Пологівським райсудом Запорізької області за групове згвалтування в збоченій формі; після оприлюднення даного факту в листопаді 2019 року Іванісов призупинив своє членство у фракції "Слуга народу" на час перевірки інформації про судимості, 2 грудня 2019 року, був офіційно виключений з фракції — прим. ред.), нічого, крім медійної прочуханки Мецгеру поки що не загрожує.

"Що стосується подальшої долі самого Мецгера, то призначення глави "Укрексімбанку" завжди носило політичний характер. Туди призначалися "свої" люди, з оточення Президента. Тому Мецгер може піти... на підвищення. Наприклад, в Національний Банк України. Але цю новину не будуть уже обговорювати так довго і бурхливо. На фоні проблем цьогорічної зими більшості буде не до Мецгера", — резюмує Оксана Чепіжко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Банковій відреагували на напад керівництва "Укрексімбанку" на журналістів Схем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини