Головна Новини Суспільство події 8 березня в Україні: що вже довели українські жінки – як проявили себе під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

8 березня в Україні: що вже довели українські жінки – як проявили себе під час війни

Українські жінки своєю готовністю захищати країну здивували весь світ

8 березня 2023, 13:22 comments1156
Поділіться публікацією:

Сьогодні відзначається 8 березня – Міжнародний жіночий день, який залишається в Україні вихідним. Як українські жінки перетворюють країну та перетворюються разом із нею, зокрема в ракурсі відбиття російської агресії? Чому українки куди більш волелюбні та активні, ніж багато інших представниць прекрасної половини людства на пострадянському просторі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

8 березня в Україні: що вже довели українські жінки – як проявили себе під час війни

Українські жінки. Фото: з відкритих джерел

Наші іноземні колеги були вражені самовідданістю українок у найважчий період безперервних ракетних атак

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб пояснює:

"Дух волелюбності закладено у нашому генетичному коді. Можливо, тому сьогодні весь цивілізований світ щиро захоплюється активністю та громадянською позицією українських жінок. Їхні лідерські якості, завзятість та цілеспрямованість – один із ключових факторів сталого опору".

Буквально днями, продовжує нардеп, з ініціативи USAID у Києві відбулася конференція щодо ролі жінок у підтримці функціонування енергосектору України.

"Наші іноземні колеги були вражені самовідданістю українок у найважчий період безперервних ракетних атак. Багато жінок-енергетики загинули прямо на робочих місцях, під час виїздів на ремонтні роботи, залишивши за собою велику спадщину та добру пам'ять. Багато українських жінок виявилися здатними на неймовірний подвиг, хоча до війни жили звичайним спокійним життям. Сила українок – здатність максимально швидко адаптуватися до викликів та складнощів. Безкорисливий порив прийти один одному на допомогу – те, що у найскладніший період війни об'єднує та допомагає не падати духом, долати будь-які труднощі", – констатує Вікторія Гриб.

Ми бачимо, що у протистоянні російської агресії знову, як і в інших сферах, розкривається потенціал українських жінок

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян наголошує, що російська інтервенція, окупація частини українських територій, поставила екзистенційне питання щодо існування самої української держави та нації. Незалежно від статі, релігійних уподобань тощо. І українське суспільство, наголошує експерт, демонструє тут небувалий рівень згуртованості, що дивує як усередині, так і зовні.

"Зокрема, ми бачимо, що у протистоянні російській агресії знову, як і в інших сферах, розкривається потенціал українських жінок, – зазначає Олег Саакян. – На українській території на продовження століть і навіть тисячоліть жінки в обороні, у розвитку держави грали одну з провідних ролей. Хто з цим не згоден, може посперечатися з Гомером, який описував амазонок із берегів українського Приазов'я. Або з навчальними закладами (зокрема для дівчаток, дівчат, жінок) за часів Русі. Або з розігнаними імператрицею Катериною "бродячими вчителями", які ходили українськими хуторами та навчали як хлопчиків, так і дівчаток".

В Україні, за словами політолога, все ще існує низка ґендерно-мотивованих стереотипів, які не дають повною мірою сказати, що жінки та чоловіки в українському суспільстві мають рівні можливості. Причому це стереотипи, що дискримінують як жінок, так і чоловіків.

"Але, на щастя, – робить висновок експерт, – незважаючи на жах, який вкотре прийшов до нас з боку Росії, сфера оборони демонструє, що і готовність українських жінок захищати країну, і прийняття цього нашим суспільством, в Україні набагато прогресивніше, ніж у багатьох наших сусідів – як на сході, так і на заході".

Українські жінки, як повноцінні особи, готові відстоювати свої права, боротися за них – на всіх фронтах

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася такою думкою:

"Я вважаю, що цей день не слід асоціювати лише з Кларою Цеткіною. Задовго до неї жінки виборювали свої права, зокрема в Україні. Тим більше, що 8 березня – день, який втілив у собі не лише ці акценти, а й гімн жіночності".

За словами Ганни Крисюк, українські жінки, як повноцінні особи, готові відстоювати свої права, боротися за них – на всіх фронтах. І економічному, і політичному, і дипломатичному, і інформаційному, і власне військовому.

"Не секрет, що зі зброєю в руках російській агресії протистоїть чимало українок. Які при всьому цьому залишаються неймовірно жіночними, — підкреслює експерт. – Українки дуже багато пережили останнім часом. І жінки-воїни, і жінки-волонтери, і ті, хто працює у тилу, наближаючи нашу спільну Перемогу. Не дивно, що вони, як і вся українська нація стали символом стійкості, сили, свободи".

Читайте також на порталі "Коментарі" — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що задумав ворог у Луганській області – чому вирішив відійти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини