Головна Новини Суспільство події Кремль відновлює шантаж голодом: до чого він веде – хто чи що може змусити РФ одуматися
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль відновлює шантаж голодом: до чого він веде – хто чи що може змусити РФ одуматися

Зернову угоду росіяни з початку осені намагалися збити – лише за місяць після початку її роботи

31 жовтня 2022, 10:05 comments1067
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 30 жовтня президент України Володимир Зеленський, коментуючи вихід Росії із зернової угоди, заявив, що РФ ставить світ на межу продовольчої кризи і є єдиним винуватцем того, що продукти харчування зараз дорожчатимуть. За даними Мінінфраструктури України, країна-агресор фактично заблокувала рух 218 суден, які або везуть продовольство з нашої країни, або йдуть за ним. Тим часом з'явилися дані, що Київ, Анкара та ООН погодили рух 14 суден у Чорному морі у понеділок у рамках "чорноморської ініціативи". Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували ситуацію навколо зернової угоди.

Кремль відновлює шантаж голодом: до чого він веде – хто чи що може змусити РФ одуматися

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Більше санкцій проти Росії та зброї для України допоможуть поставити рашистський режим на місце

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе зазначає, що Туреччина докладає максимум зусиль, щоб відновити роботу зернової угоди та повернути собі статус сильного посередника, який може впливати на процеси, зокрема на російську сторону.

"Думаю, що сьогодні-завтра з'являться конкретні результати. Але загалом ситуація вкрай негативна. Мільйони людей у всьому світі опинилися під ударом через ґратні витівки. Планету може накрити хвиля продовольчої кризи. Президент Зеленський абсолютно справедливо звинувачує у цьому РФ. Лише росіяни винні в тому, що ця криза виникла. Якби рашисти не вторглися в Україну, не блокували б наші порти, то країни Близького Сходу, Африки отримували б усе, що було контрактовано, без проблем", – пояснює експерт.

Він згоден із президентом, що два основні механізми, які допоможуть поставити рашистський режим на місце – більше санкцій проти Росії та зброї для України.

"Переговори – це, звісно, добре, як і сила дипломатії, але РФ постійно порушує все. Думаю, вже зрозуміло, що домовитися з путінським режимом неможливо, – наголошує Антон Кучухіде. – Вісім років нормандського формату нічого не дали. Зернову угоду росіяни з початку осені намагалися збити – лише за місяць після початку його роботи".

За словами експерта, реакція західних держав та міжнародних інституцій однозначна – вони гостро критикують Росію через припинення чорноморської ініціативи.

"Держдеп США наголосив, що Кремль перетворює продовольче питання на зброю. Колись Україну не чули з приводу "Північного потоку-2", коли ми говорили, що це геополітична зброя рашистів. А Захід запевняв, що це суто бізнес. Сьогодні ж увесь Захід визнав енергетичний та продовольчий шантаж з боку РФ, називаючи це зброєю в руках рашистів", – наголошує Антон Кучухидзе.

Ціль агресора, продовжує він, зрозуміла. Створення продовольчої кризи в близькосхідних та африканських країнах викликатиме там політичну дестабілізацію, економічні та соціальні проблеми, що призводять до зростання міграції у бік Європи та Туреччини. На тлі цього Росія каже, що готова забезпечити зерном усіх бажаючих, декого – безкоштовно.

"Так країна-агресор, по-перше, витісняє Україну зі світового продовольчого ринку, посилюючи наші економічні проблеми, по-друге, купити лояльність лідерів та мешканців низки держав. Відбувається цілеспрямоване використання Кремлем ним же спровокованої продовольчої кризи для досягнення своїх геополітичних цілей, – наголошує експерт. – Але рашисти, які обсипають нас ракетами, творять нові та нові кризи, так і не зрозуміли, що ніхто в Україні не думає зараз про комфорт чи покращення рівня життя ціною поступок агресору. Усі думки у нас – про те, як виграти війну та відбудувати країну після перемоги".

Хорошим сигналом є те, що окремі західні уряди починають говорити про те, що безпека судноплавства в регіоні мають забезпечувати сили НАТО

Андрій Сухарина, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва розмірковує так:

"Важільів впливу на Росію у питанні безпеки морського експорту вкрай мало. По суті, важко протиставити щось терористичному режиму для того, щоб він не вчиняв терористичні акти. З іншого боку, ми бачимо, що Туреччина та ООН намагатимуться й надалі організувати будь-які домовленості або тим чи іншим чином забезпечити експорт українського зерна морськими шляхами".

На думку аналітика, один із можливих варіантів організації такого коридору – публічне повідомлення про рух каравану суден із зерном за певним маршрутом.

"Якщо Росія публічно заявить про свої наміри атакувати цей караван, якщо спробує це зробити, то, ймовірно, учасники "зернового коридору" та інші країни зможуть розглянути додаткові обмеження для держави-агресора. Водночас, – наголошує Андрій Сухаріна, – повної безпеки у Чорному морі не буде, доки існує російський чорноморський флот. Тому для реального вирішення проблеми потрібне його повне знищення. І хорошим сигналом є те, що окремі західні уряди починають говорити про те, що безпека судноплавства в регіоні має забезпечувати сили НАТО. До цього поки що далеко, але це перші сигнали".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується Росія, продовжуючи розмови про "брудну бомбу" — чи здатний Захід на превентивний удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини