Головна Новини Суспільство події Конфлікт у Нагірному Карабаху: як на те, що трапилося, вплинула війна в Україні – чим усе закінчиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Конфлікт у Нагірному Карабаху: як на те, що трапилося, вплинула війна в Україні – чим усе закінчиться

Міноборони Азербайджану заявило про проведення операції "Відплата" у Нагірному Карабаху. Вірменія звинуватила Азербайджан у "повзучій окупації"

4 серпня 2022, 13:32 comments1327
Поділіться публікацією:

У Нагірному Карабаху зафіксовано загострення ситуації. Між Азербайджаном та Вірменією спалахнули бої, є вбиті та поранені. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Конфлікт у Нагірному Карабаху: як на те, що трапилося, вплинула війна в Україні – чим усе закінчиться

Конфлікт у Нагірному Карабаху. Фото: із відкритих джерел

Ситуація значною мірою залежатиме від того, наскільки ефективними будуть переговори між Росією та Туреччиною

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник пояснює, що формальним приводом для загострення бойових дій між Азербайджаном та Вірменією у Нагірному Карабаху є невиконання мирної угоди (укладеної після останньої 40-денної війни восени 2020-го) у тій частині, що так і не створено "Зангезурського коридору".

"Цей коридор, – зазначає експерт, – мав поєднати територію Азербайджану з азербайджанським анклавом у Нахічвані. І таким чином створити сухопутний фактично кордон, міст – між Туреччиною та Азербайджаном. Оскільки Туреччина має кордон із Нахічванем, а на шляху до Азербайджану знаходяться вірменські території. Через цей коридор, у разі його відкриття, могло вільно здійснюватись транспортне сполучення. Охороняти його мали прикордонні війська РФ (ФСБ). Проте ця домовленість не була реалізована. Причому зрив її, як і саму угоду, сторони трактують по-різному. Азербайджан розуміє її як зону, що фактично вільна від Вірменії, екстериторіальну зону. Та сама – як вільний проїзд дорогою за умови дотримання вірменського законодавства".

Схожа ситуація, наголошує Руслан Бортник, у нас свого часу була з Мінськими угодами. Але в даному випадку, за його словами, сила явно на боці Азербайджану та Туреччини. І вони користуються моментом, намагаючись добитися від Вірменії більших поступок.

"Це – тактичні причини протистояння. Стратегічні ж – набагато ширші. І пов'язані вони з ослабленням можливостей Росії через її концентрацію на війні в Україні. Ситуації з Косово та Сербією, із Сирією, загострення проблеми Придністров'я, Нагірного Карабаху – це все наслідок того, що російські зовнішньополітичні та військові можливості знизилися. І противники РФ тестують, наскільки вона готова сьогодні йти на поступки через те, що її ресурси кинуті на війну з Україною (і виділити їх для другого, третього, четвертого фронту Кремлю буде складно). Крім того, власне відкрите вторгнення РФ до України стало прецедентом військового вирішення політичних проблем. Все це провокує нестабільність. Простори, так чи інакше пов'язані з Росією, почали рухатися", – пояснює Руслан Бортник.

На його думку, ймовірність того, що Азербайджан та Туреччина розпочнуть повноцінну військову операцію, досить висока.

"Ситуація значною мірою залежатиме від того, наскільки ефективними будуть переговори між Росією та Туреччиною. Якщо вони не домовляться, то на Азербайджан і Вірменію чекає нова війна. Якщо ж домовляться (як раніше їм вдалося частково домовитися щодо Сирії), то, швидше за все, ослабленій РФ доведеться знову зробити якісь поступки. Тоді, можливо, війна не розпочнеться. Але все, в будь-якому випадку, проходитиме ціною вірменських, насамперед інтересів, а потім вже й російських", – резюмує Руслан Бортник.

В ідеалі Вірменії та Азербайджану слід було б звернутися до ЄС, США, можливо, Туреччини, щоб саме вони стали гарантами вирішення конфлікту

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв розмірковує так:

"Україна зараз воює одна. І для мене будь-які проблеми Росії та її сателітів – це безумовний плюс. Якщо міркувати на кшталт Realpolitik (реальна політика), як любить Захід. З іншого боку, я не хочу загибелі жодного вірменина чи азербайджанця. Вони не наші природні вороги. Це просто країни, поставлені у різний ступінь залежності від Росії (Вірменія – більшою мірою, Азербайджан – меншою). І мені відомо, що керівництву Вірменії, що Азербайджану постійно у різних формах загрожує Росія. Усі останні 20 років".

В ідеалі Вірменії та Азербайджану варто було б звернутися до ЄС, США, можливо, Туреччини, щоб саме вони стали гарантами вирішення конфлікту, вважає експерт. Але поки таким "гарантом" виступає Росія, поки її війська перебувають на тій землі, вона завжди зможе викручувати ситуацію на свою користь. Шантажуючи що вірмен, що азербайджанців.

"Не можна нескінченно віддавати РФ регіон за регіоном, даючи можливість створювати керовані нею ж конфлікти. Таких місць у світі вже чимало. Захід профукав Сирію, Афганістан, який уже загрожує Таджикистану. Дали можливість росіянам захопити частини Грузії та України, а потім і розпочати відкриту агресію проти України, – нагадує Айдер Муждабаєв. – На жаль, поки що я не бачу, як можна врегулювати конфлікт у Нагірному Карабаху. Але колись це обов'язково станеться. Після того, як РФ буде повалено".

І відразу після цього, впевнений експерт, дуже багато конфліктів зійдуть на "ні".

Ситуація в Нагірному Карабаху — схожа на ситуацію з Автономною Республікою Крим

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль упевнена, що дана ситуація вкотре демонструє – російська федерація веде загарбницьку політику не лише стосовно України, а й стосовно інших країн.

"У російському інформаційному просторі чітко простежуються маніпулятивні меседжі щодо допомоги окремим народам, які виборюють свою незалежність, – наголошує експерт. — Але ситуація в Нагірному Карабаху — схожа на ситуацію з Автономною Республікою Крим, оскільки Нагірний Карабах — це територія Азербайджану. Однак, Росія використовує будь-яку можливість, щоб розвивати конфлікт, сіяти смерть і грати роль "миротворця" в інформаційному полі".

Тому, констатує Катерина Коваль, це загострення вигідне лише російській федерації, яка має традицію нести смерть та руйнування іншим країнам.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського назвали 4 складові для переговорів із Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини