Головна Новини Суспільство події Концерту не буде: чому Путін відмовився від святкування з нагоди "приєднання Криму"
commentss НОВИНИ Всі новини

Концерту не буде: чому Путін відмовився від святкування з нагоди "приєднання Криму"

Російська пропаганда останнім часом акцентує увагу не так на територіальних досягненнях, як на нібито успішному досягненні інших ефемерних цілей

17 березня 2023, 15:42
Поділіться публікацією:

У Росії передумали влаштовувати концерт з нагоди "приєднання Криму" (9-ї річниці незаконної анексії) на стадіоні "Лужники" у Москві 18 березня. Російський юрист Марк Фейгін не виключив, що російська верхівка боїться атаки дронів чи диверсійних груп з боку України. З чим ще може бути пов'язана така "охорона-відміна"? Чи є підстави вважати, що раніше топові теми "Кримнаш" та "Донбаснаш" почали дратувати російське суспільство? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулися до експертів.

Концерту не буде: чому Путін відмовився від святкування з нагоди "приєднання Криму"

Стадіон Лужники. Фото: із відкритих джерел

Тема "Крим наш" вже не викликає необхідної екзальтації у росіян

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких розмірковує так:

"Ймовірно, рашистська верхівка поступово дозріває до усвідомлення неминучості своєї поразки у війні проти України, а відповідно – реалізації мирного плану президента України Володимира Зеленського, резолюцію з наріжними положеннями якого схвалила Генасамблея ООН. Отже, рано чи пізно (звичайно, чим раніше, тим краще) рашистам доведеться забиратися з усієї України, включаючи кримський півострів".

З огляду на це, продовжує експерт, немає нічого дивного в тому, що останнім часом російська пропаганда акцентує увагу не так на територіальних досягненнях, як на нібито успішному досягненні інших ефемерних цілей.

"Простіше кажучи, навіть "втративши Крим", путінський режим все одно переконуватиме росіян у тому, що "все було недаремно". Зрозуміло, що за таких обставин і такої переорієнтації пропаганди святкування подій 9-річної давності недоречні, – зазначає Валентин Гладких. – Крім того, тема "Крим наш" вже не викликає необхідної екзальтації у росіян, які нарешті платять за це ціну у вигляді повісток, цинкових трун та подальшого економічного занепаду".

Також не можна скидати з рахунків і зміну настроїв на півострові, де вже наситилися "камінням з неба", констатує експерт.

Масштабного святкування "повернення Криму в рідну гавань" не буде, бо це дратівливий фактор

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що Кремлю стало вже невигідно хизуватися тим, що раніше приносило йому бали. Тим самим "Кримнаш" або так званою "спеціальною військовою операцією".

За його словами, показово, що на зустрічі Путіна з найбільшими російськими промисловцями і підприємцями, що відбулася 16 березня, він жодного разу не сказав "СВО". Швидше за все, розуміючи, що це викликає вже не загальний підйом, як раніше, а негатив.

"Все більше росіян починають, нарешті, розуміти, що всі їхні проблеми почалися саме із захоплення Криму. І те, що раніше викликало захоплення, гордість від власної крутості та безкарності, тепер викликають зворотну реакцію. У стилі: "Бліїн, з цього все і почалося! Не залазили б туди, нічого не було! Ні стільки смертей, ні нової "залізної завіси" із Заходом, ні дедалі більш зримих фінансово-економічних проблем". Саме тому зараз масштабного святкування "повернення Криму до рідної гавані" не буде. Бо це дратівливий чинник", – пояснює Борис Кушнірук.

А Путіну, продовжує він, це зараз точно не треба. Суспільство і так роздратовано, у тому числі безперервною мобілізацією, якої ніби немає. І відправкою на війну, якої теж немає. І відсутністю відносної стабільності та почуття безпеки, які гарантував Кремль "роздемократизованим" росіянам до фатальних путінських рішень щодо спершу гібридної, а потім і широкомасштабної агресії проти України.

Насправді захід у "Лужниках" скасовано у зв'язку з приїздом до Москви Сі Цзіньпіна

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній поділився такою думкою:

"Кіна не буде… У московських "Лужниках" свята з нагоди 9-ї річниці окупації вирішили не проводити. Звичайно, таке збіговисько без участі Путіна проводити безглуздо. Зрештою, саме бункерний має бути на таких заходах головним плакальником про долю імперії. А його не буде… Утім, звісно, не відсутність сліз диктатора та самого диктатора – головна причина скасування свята окупації. З вуст "хорошого росіянина" Фейгіна вже прозвучала мила для Кремля і ФСБ версія, що черговий шабаш у "Лужниках" скасовують нібито тому, що українці можуть атакувати збіжжя дронами. Хотів би вказати цьому персонажу, що Україна не вбиває мирне населення, з якого приводу воно б не збиралося. Але для московських спецслужб така версія є абсолютно прийнятною. І для пересічного громадянина країни-агресора продовжують зміцнювати образ українця як того вбивці, який розіп'яв "голенького хлопчика". Нічого дивного, що цю заяву зробив саме Фейгін. Це той адвокат, який брав активну участь у спецоперації з втюхування в Україну "агента Наді". Це той блогер, який раптом став настільки популярним, що має мільйонні перегляди. Але серед низки тверджень проукраїнського характеру він раз у раз ретранслює потрібну російській владі позицію".

На думку експерта, не "можлива атака дронів" є причиною скасування "святкування".

"Раджу "хорошим росіянам" розповідати версію про те, що бункерний лягає на заливку чергової порції ботексу – і операція просто збіглася з наміченим "святом" у Лужниках. Ну, ось так вийшло… Путін обрав важливіший для нього перфоменс. Принаймні ця версія виглядала б правдоподібніше. Думаю, насправді захід у "Лужниках" скасовано у зв'язку з приїздом до Москви Сі Цзіньпіна. Заходи безпеки потребують тиші у Москві. І Путін не ризикуватиме. А тому він дме на холодну воду. Готує столицю до приїзду товариша Сі. Насичує спецагентами, поліцією тощо – за кілька днів до приїзду китайського лідера", – пояснює Юрій Подорожній.

Він не виключає, що сам Путін зганяє на вихідні до окупованого Криму.

"По-перше, влаштувати шабаш колаборантів там логічно. По-друге, вже в самій Московії немає особливого захоплення від приєднаного Криму. Навіть "вата" почала здогадуватися, що це захоплення стало початком шляху всієї РФ до національної катастрофи, яка завершиться великою трагедією. По-третє, сам Путін, свідомо чи ні, схоже, розуміє, що в Криму він найімовірніше побуває як президент останній раз. Наступний, якщо й станеться, то вже у наручниках, – пояснює експерт. – А тому, гадаю, з'їздить. І намагатиметься заспокоїти (навряд чи допоможе) і безмозких колаборантів, і звичайну "вату", у яких явно підгоряє від того, що ЗСУ незабаром викинуть їх із українського Криму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Москва готувати плани евакуації з Криму – перспективи деокупації півострова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини