Головна Новини Суспільство події Кому вигідне блокування українського кордону: які проблеми виникли в України
commentss НОВИНИ Всі новини

Кому вигідне блокування українського кордону: які проблеми виникли в України

Те, що відбувається на західному українському кордоні – це не про діалог, це – про шантаж

21 листопада 2023, 15:35
Поділіться публікацією:

До блокування українського кордону польськими далекобійниками можуть приєднатися ще й фермери. Шляхом переговорів вирішити проблему не вдається. І, схоже, українська влада у співпраці з польською готова позиватися до тих, хто блокує прикордонні автомобільні пункти пропуску. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Кому вигідне блокування українського кордону: які проблеми виникли в України

Кордон України та Польщі. Фото з відкритих джерел

Демократія в ринкових умовах базується на конкуренції, а не на тоталітаризмі

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко пояснює:

"Вже два тижні польські перевізники блокують українські автомобілі, яких зібралися тисячі на трьох пунктах пропуску ("Корчова – Краковець", "Гребене – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин"). Це створило великі фінансові проблеми для наших компаній. Відомо, що вже є й летальні випадки – один із водіїв помер у такій черзі, не маючи нагоди отримати необхідну медичну допомогу".

Люди зазнають складнощів із харчуванням, обігрівом, заправкою, зазначає експерт.

Тепер ще з'явилася новина, що представників Асоціації польських перевізників, які власне влаштували блокаду, мають намір приєднатися фермери з Асоціації "Віддане село". Вони, зазначає Леонід Козаченко, підтримують ультраправу партію "Конфедерація", відому проросійськими (відповідно – антиукраїнськими) настроями. І це вже не так про економіку, як про політику.

"Дехто у Польщі відверто шкодує про втрату російського ринку – логістичних перевезень та взаємних поставок. І не менш відверто скаржиться на неможливість конкурувати з Україною, яка пропонує вигідніші умови тих чи інших перевезень (та працює без квот, які рішенням ЄС з нас зняли після широкомасштабної російської агресії). Проблеми, безперечно, треба вирішувати. Шукати компроміси. Але те, як зараз діють окремі польські підприємці, не тільки йде врозріз із певними моральними цінностями (з огляду на те, в якій складній ситуації зараз перебуває Україна), а й суперечить рішенням ЄС, а також польським законодавчим актам", – наголошує експерт.

Демократія в ринкових умовах, нагадує він, базується на конкуренції, а не на тоталітаризмі. Не можуть члени ЄС відмахуватися від рішень, ухвалених керівництвом ЄС. Це не про діалог, це про шантаж, акцентує Леонід Козаченко.

"Ми вважаємо Польщу стратегічним партнером, – зазначає він. – І сподіваємося, що польське керівництво втрутиться у цей конфлікт, не доводячи справи до ще більшої ескалації".

Польщі та іншим прикордонним з нами країнам вигідне таке незаконне блокування

Економічний експерт Данило Монін наголошує, що закриття морського коридору різко збільшило необхідність експорту з України іншими можливими шляхами. У тому числі – автомобільним транспортом.

"Європа завжди вела себе недружелюбно до зовнішніх гравців, застосовуючи для захисту свого ринку регуляторні заходи та стандарти, які мають обмежити постачання з-поза на ринки ЄС. Але Україна зараз просто не має іншого виходу", – пояснює експерт.

І все ж таки – маємо незаконні блокування людьми кордону, які частково втрачають доходи через велику кількість транзиту української сторони.

"При цьому, Польщі та іншим прикордонним з нами країнам вигідне таке незаконне блокування, – зазначає Данило Монін. – Важко сказати, як Україна може на це вплинути. Адже лякати компенсацією збитків – це не дуже сильний аргумент. Швидше за все, український бізнес спробує переорієнтуватися на інші дороги, які поки що не заблоковані. Сподіваючись, що страйк колись скінчиться – і можна буде знову возити традиційними шляхами. Але доки море недоступне, така ситуація може повторюватися знову і знову в різних місцях транзиту".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Володимир Зеленський розповів, де росіяни вже планують нову війну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини