Головна Новини Суспільство події Кабмін дозволив купувати ліки за "тисячу Зеленського", але не всім: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін дозволив купувати ліки за "тисячу Зеленського", але не всім: що кажуть експерти

Лікарські засоби можна купувати в аптечних закладах, а також в інтернет-аптеках, але лише громадянам старше 60 років

19 січня 2022, 16:37 comments2253
Поділіться публікацією:

Уряд України на засіданні 19 січня розширив президентську програму єПідтримка. Так, з 24 січня повністю вакциновані українці від 60 років зможуть витратити 1000 грн. (т.зв. "тисяча Зеленського") на ліки.

Кабмін дозволив купувати ліки за "тисячу Зеленського", але не всім: що кажуть експерти

Кабмін дозволив купувати ліки за "тисячу Зеленського" - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" рішення Кабміну.

Добре, що влада прислухалася до критики і дала можливість людям старше 60 років використати кошти на придбання ліків

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок зазначає:

"Коли тільки з'явилася ідея про таку тисячу, я ставився до неї критично. До того, що влада зможе дати повністю вакцинованим людям можливість якимось способом купувати на ці гроші квитки в театр чи кіно, на потяги, абонементи до спортзалу чи книжок. Адже чимало тих, хто отримав щеплення – люди похилого віку, які проживають поза великими містами. І такі, що не потребують саме такого роду "вкладення" грошей. І якби їх позбавили можливості використати цю тисячу інакше – це було б класичною дискримінацією. Подібні заяви я та мої колеги висловлювали неодноразово. А тому вітаю, що влада прислухалася до критики та дала можливість людям старше 60 років використати кошти на придбання ліків".

Механізм, за словами експерта, відпрацьований, за що спасибі Мінцифри, яке провело серйозну роботу для того, щоб люди могли легко розпоряджатися своєю "електронною тисячею".

"Говорити про те, що це якось реально підтримає ті чи галузі сфери економіки, я б не став. Але тут важливіше, щоб люди вакцинувалися – і отримували ширші можливості використовувати кошти, що надаються за це, – пояснює Валерій Клочок. – Хотілося б також, щоб з'явилася можливість використати "електронну тисячу" для погашення заборгованості з комунальних платежів. І взагалі – подальше розширення можливостей для використання цих грошей"

Всі уряди, за всіх часів, славилися такого роду "подачками", причому за рахунок платників податків

Лікар, блогер, письменник Наталія Ніколаєва впевнена, що для пересічного середньостатистичного літнього українця – нововведення є очевидним плюсом. Точніше – бонусом із серії "ну, хоч щось".

"Ліки для літніх людей – куди актуальніші, ніж театри та фітнес. Але прості люди ніколи не замислюються, звідки ці "юлини", "вовини" тисячі беруться. А беруться вони з кишень самих громадян, – наголошує Наталія Ніколаєва. — Всі уряди, за всіх часів, славилися такого роду "подачками". Хоч у цій політичній та економічній ситуації – це справжні дрібниці. Жалюгідна подібність турботі, причому за рахунок платників податків, на тлі комунальних оплат, цін на продукти, що зростають, і діри, що збільшується, в бюджеті".

З одного боку, бачимо логічні дії уряду. А з іншого – є явне недопрацювання

Юрист, адвокат, експерт у галузі медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков вважає позитивом, що єПідтримка звернула увагу на потреби літнього населення, яке отримало можливість витратити 1000 гривень на ліки.

"Українські пенсіонери нерідко перебувають за межею бідності або наближаються до цієї межі. Пенсія невелика, а ціни на ліки — високі, як і потреба в них. Але є й багато інших верств населення, які теж хотіли б розпоряджатися "електронною тисячею" поза окресленими на даний момент рамками. На придбання тих самих ліків. Це, наприклад, інваліди, соціально незахищені громадяни. Якщо їм немає 60, чому вони не мають такої можливості? – запитує Олександр Гришаков. – Тож, з одного боку, бачимо логічні дії уряду. А з іншого – є явне недоопрацювання".

Раніше "Коментарі" писали, куди підлітки матимуть змогу витратити тисячу гривень за вакцинацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Василий

19 січня 2022, 18:05

Бла Бла Бла... А как офотмить эту 1000 гр??? В каких аптеках??? Карточка??? у кого оформлять ее ?? Одни вопросы.


Новини