Головна Новини Суспільство події Історичний візит делегації Саудівської Аравії до Києва: у чому його важливість
commentss НОВИНИ Всі новини

Історичний візит делегації Саудівської Аравії до Києва: у чому його важливість

Співробітництво між Києвом та Ер-Ріядом слід поглиблювати і тепер для цього відкриваються нові можливості

27 лютого 2023, 12:02
Поділіться публікацією:

В Україні вперше на високому рівні побувала делегація Саудівської Аравії на чолі із міністром закордонних справ КоролівстваВідбулися зустрічі та переговори на найвищому рівні, було підписано два документи, які формалізують надання нашій країні пакету гуманітарної допомоги у розмірі 400 млн дол. (гуманітарна допомога на 100 млн дол. та нафтопродукти на 300 млн дол). Експерти розповіли виданню "Коментарі" про економічну цінність цього візиту.

Історичний візит делегації Саудівської Аравії до Києва: у чому його важливість

Делегація Саудівської Аравії. Фото: сайт Офісу президента

Візит високої делегації Королівства в Україну можна вважати цементуванням позиції з українського питання

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб пояснює:

"Візит в Україну міністра закордонних справ Саудівської Аравії – знаковий із багатьох причин. Насамперед це перший офіційний візит глави МЗС Королівства з моменту встановлення дипломатичних відносин. По-друге, це маркер – найбільша економіка Близького Сходу готова підставити Києву плече".

На думку експерта, співробітництво між Києвом та Ер-Ріядом слід поглиблювати, що цілком реально з огляду на позицію, яку Королівство займає щодо війни в Україні.

"Минулої п'ятниці на Генасамблеї ООН Саудівська Аравія підтримала резолюцію з вимогою до Росії вивести війська з УкраїниВідтак візит високої делегації Королівства в Україну можна вважати цементуванням позиції з українського питання", – наголошує Вікторія Гриб.

Показово також і те, продовжує вона, що до пакету допомоги Україні увійшли нафтопродукти.

"У жовтні минулого року американські сенатори розкритикували очолюване Саудівською Аравією рішення ОПЕК+ обмежити видобуток нафти. На тлі обстрілу української енергетичної інфраструктури зменшення видобутку називали підігрівом агресії росіян, – нагадує нардеп. – Глава комітету із закордонних справ Сенату США Роберт Менендес навіть ініціював заморожування співпраці Сполучених Штатів із Саудівською Аравією, "поки Королівство не перегляне свою позицію щодо війни в Україні". Сьогодні ми бачимо чітку позицію Ер-Ріяду, а головне – готовність допомогти Україні фінансово. Нині важливо заручитися підтримкою Королівства української ініціативи щодо постачання зерна до країн Африки, які страждають від голоду. У перспективі Ер-Ріяд може стати великим партнером Києва у процесі повоєнного оновлення України, а також реалізації перспективних проектів у агропромисловій та енергетичній сферах".

Позиція СА є важливою для безпеки та економічного розвитку України

Генеральний директор групи компаній Advanter Group, співзасновник у Громадській платформі "Нова Країна" та Центрі Економічного Відновлення, доктор економічних наук Андрій Длігач звертає увагу на те, що щорічні середні темпи економічного зростання Саудівської Аравії (СА) в останні 10 років близько 4%. За 2022 рік ВВП зріс на 8% та перевищив 1 трлн доларів. Або 28 000 доларів США на душу населення. Тобто – у 7 разів більше, ніж в Україні.

"А власне кількість мешканців у наших країнах однакова (щоправда, у СА кількість мешканців зросла на 20% за останні 10 років), – зазначає експерт. – Імпорт СА є значним, проте переважно це продукція машинобудування, транспорт, метали. Харчові продукти та аграрна сировина близько 11% від імпорту королівства. А власне імпорт із України – це лише 0,5% загального імпорту СА".

Це, наголошує Андрій Длігач, говорить про те, що Україна залишається досі не пріоритетним торговим партнером для Саудівської Аравії.

"Кількість українських компаній, представлених у СА, залишається низькою, – продовжує він. – Хоча є експорт найбільших українських агро- та продуктових компаній. Є представництво МХП (Миронівський хлібопродукт)".

Український бізнес, за словами Андрія Длігача, навіть планує проведення інвестиційного форуму у СА цієї весни.

"Бізнес-спільнота Board  має намір створити локальне представництво та шукає партнерів у Королівстві. Отже, інтерес до ринку СА та співпраці з інвесторами із цієї країни високий, – зазначає експерт. – Більше того, ідея створення зони продовольчої безпеки СА в Україні обговорюється на різних рівнях і вже в минулому були практичні кроки (зокрема, придбання саудівськими інвесторами Агрохолдингу "Мрія")".

Отже, робить висновок Андрій Длігач, активність дипломатів, двосторонні зустрічі, візити та бізнес-форуми двох країн є першими кроками для розвитку відносин.

"Позиція СА є важливою для безпеки та економічного розвитку України, – упевнений експерт. – А спільні проекти не повинні обмежитися лише проектами в галузі АПК. Значні перспективи є в енергетичному машинобудуванні, участі українських виробників будівельних матеріалів у будівництві інноваційних міст у Саудівській Аравії. А Україна є перспективним ринком для саудівських інвесторів у машинобудуванні, інфраструктурних проектах, логістиці".

Сам візит можна розглядати як своєрідне "потепління" відносин із Саудівською Аравією

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква міркує так:

"Для нас цей візит – явно позитивний розвиток подій. Той самий грант на 300 мільйонів доларів для закупівлі нафтопродуктів – це економія коштів бюджету на цю суму".

Крім того, наголошує експерт, сам візит можна розглядати як своєрідне "потепління" відносин із Саудівською Аравією, яка була в певному сенсі партнером Росії на нафтовому ринку через механізм ОПЕК+.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибухи на аеродромі в Мачулищах: про що говорить те, що сталося, – чому варто задуматися лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини