Головна Новини Суспільство події Хто втягнув Іран у війну проти України – звідки взялися чутки про нову смертоносну зброю для РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто втягнув Іран у війну проти України – звідки взялися чутки про нову смертоносну зброю для РФ

Режим аятол наляканий протестами всередині Ірану – і бачить у них руку Вашингтона, тому розгорнув свою активність у напрямку створення тоталітарного інтернаціоналу в тіні Китаю

19 жовтня 2022, 13:17 comments1600
Поділіться публікацією:

Іран у вересні відхилив прохання російського диктатора Путіна поставити РФ далекобійні важкі дрони-камікадзе Arash 2, але погодився поставити ракети "земля-земля" Fateh-110 і Zolfaghar, а також нову партію безпілотників, які Москва вже використовує. Про це пише Reuters. При цьому в самому Ірані вперто спростовують звинувачення у постачанні своїх безпілотників для армії РФ, через що Київ готовий розірвати дипвідносини з Тегераном. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Хто втягнув Іран у війну проти України – звідки взялися чутки про нову смертоносну зброю для РФ

Росія та Іран. Фото: з відкритих джерел

Саме через підштовхування Китаєм іранський режим фактично став стороною агресивної війни

Політолог Володимир Цибулько акцентує, що постачання до РФ з Ірану можливе лише за умови повного домінування Китаю над іранською економікою.

"Адже джерела з Ірану свідчили про намір переукладання так званої ядерної угоди із Заходом. Що давало б Ірану можливість технологічного оновлення та доступу до кредитів, – пояснює експерт. – Схоже, саме через підштовхування Китаєм іранський режим фактично став стороною агресивної війни, учасником російського терору".

Втім, терор розпочався ще під час дивного перебування президента України Зеленського в Омані, коли над Тегераном збили український пасажирський літак, нагадує Володимир Цибулько.

На його думку, Москва, безперечно, зацікавлена у втягуванні у війну додаткових гравців з метою розмиття відповідальності за агресію.

"Режим аятол наляканий протестами всередині Ірану – і бачить у них руку Вашингтона. Тому й розгорнув свою активність у напрямку створення тоталітарного інтернаціоналу у тіні Пекіна", – вважає політолог.

РФ свідомо вкидала дезінформацію з метою створення панічних настроїв в Україні

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", політолог, військовий експерт Дмитро Снєгірьов розмірковує так:

"Повідомлення про можливі поставки росіянам з боку Ірану безпілотників Arash 2, а також про те, що їх тактико-технічні характеристики перевищують ті, що мають БПЛА Shahed 136, які під виглядом "Герань-2" вже атакують Україну, є елементом ворожої інформаційно-психологічної операції. Наша ГІ "Права Справа" повідомила про це практично відразу після того, як цю інформацію було вкинуто та розтиражовано українськими та зарубіжними ЗМІ".

Експерт наголошує, що першоджерелом інформації про можливість передачі РФ Arash 2 був російський військовий кореспондент Борис Рожин. Саме він із посиланням на неназвані іранські джерела повідомив про те, що росіяни можуть отримати від іранців Arash 2, тактико-технічні характеристики яких нібито значно крутіші, ніж у Shahed 136. Потім з'явилося повідомлення про можливість передачі Іраном росіянам ракет "земля-земля" Fateh -110 (з дальністю до 300 км) та Zolfaghar (можуть летіти до 700 км).

"Не перевіривши цю інформацію, її підхопили як вітчизняні, так і світові медіа, – запевняє Дмитро Снєгірьов. – Наразі факту передачі росіянам Arash 2 немає. Учора навіть представники Пентагону (Міністерство оборони США) офіційно заявили, що відсутні дані, які б підтверджували, що Тегеран домовився з Москвою про передачу їй ракет "земля-земля" та додаткової кількості безпілотників. Тож усі повідомлення про таку передачу носять, наголошую, елементи інформаційно-психологічних операцій".

До того ж, продовжує експерт, за інформацією американських та ізраїльських спецслужб, Arash 2 оснащений поршневим двигуном, як і Shahed 136. Різні назви цих безпілотників, тому що їх виробляють різні заводи – для різних споживачів.

"Є дані, що бойовий заряд Arash 2, як і у Shahed 136, в районі 30-40 кг. Російська сторона вкидала, що Arash 2 може бути оснащений реактивним двигуном, що дозволило б йому розвивати швидкість до 400 км. Але ця інформація не підтвердилась. До речі, Ізраїль, незважаючи на критику, яка звучить на його адресу через фактичне усунення від надання Україні військової допомоги, передає нам розвідувальну інформацію про тактико-технічні характеристики БПЛА іранського виробництва", – зазначає Дмитро Снєгірьов.

Він розповідає про ще один цікавий момент щодо Arash 2.

"Запустилася інформація, що це ледь не крилаті ракети. Але треба розуміти, що швидкість такої ракети – до 900 км/год. Отже, навіть у разі оснащення цих безпілотників реактивними двигунами (чого немає), вони все одно не стали б аналогом крилатої ракети. До того ж бойова частина крилатої ракети – 450 кг. У Arash 2 у десять разів менше. Тобто – констатує експерт, – РФ свідомо вкидала дезінформацію з метою створення панічних настроїв в Україні – і серед цивільного населення, і серед військово-політичного керівництва. Але, наголошую, аналітичний відділ ГІ "Права Справа" розвінчала цю російську ІПСО. І наші дані вже підтверджено Пентагоном. Наразі про передачу іранцями росіянам Arash 2 та ракет класу "земля-земля" не йдеться".

Задум Кремля полягає в тому, щоб максимально зруйнувати економіку України, а також вразити наші системи ППО та ПРО

Головний редактор інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов упевнений, що де-факто Іран став технічним союзником Росії на війні з Україною. Він наголошує, що авторитетне видання Reuters недарма опублікувало розгорнуту статтю, в якій ясно дається зрозуміти, що протипутінська коаліція на чолі з Америкою та низкою провідних країн ЄС чудово обізнана про постачання ударних дронів-камікадзе з боку Ірану до РФ.

"Близько місяця бойові безпілотники масово атакують інфраструктурні та житлові об'єкти України. Незважаючи на те, що Shahed 136 здебільшого потрапляють під зенітний вогонь, частина з них, на жаль, досягають мети. Офіційний Тегеран заперечує свої зв'язки з Кремлем щодо постачання озброєнь, зокрема ударних безпілотних апаратів. Однак у статті Reuters йдеться про те, що офіційний представник Білого дому Карін Жан-П'єр конкретно звинуватила Тегеран у брехні, коли там заявили, ніби іранські безпілотники не використовуються Росією в Україні", – наголошує експерт.

На його думку, це говорить про те, що США та союзники готують жорсткий пакет санкцій та обмежень для Ірану.

"Зрозуміло, що виробничим потужностям РФ, які потрапили під санкції, стає дедалі важче виробляти власну зброю. Тому країна-агресор звертається до імпорту від партнерів, таких як Іран та Північна Корея. Задум Кремля полягає в тому, щоб максимально зруйнувати економіку України, а також вразити наші системи ППО та ПРО, після чого задіяти на повну міць бойову авіацію та ракетні системи", – пояснює Олексій Воронцов.

Іран, зазначає він, зараз перебуває у досить незавидному становищі, адже прес санкцій готовий обрушити і так на економіку країни, що дихає.

Експерт припускає, що Європейський Союз накладе санкції на іранських фізичних та юридичних осіб, ізолює фінансовий ринок, постачання технологій та прихід інвестицій, а також запровадить низку ембарго та обмежень, які точково вдарять по найболючіших точках Ірану.

"Не можна виключати, що наростаюча соціально-політична криза всередині Ірану, масові протести та заворушення змушують уряд країни зважати на нинішню ситуацію і, можливо, кардинально змінити курс військово-політичної доктрини, – каже Олексій Воронцов. – Для України важливо максимально посилити інформаційний і дипломатичний тиск як на сам Іран, так і на центри прийняття рішень – Вашингтон, Брюссель, від яких залежить хід розвитку подій у військовому протистоянні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — воєнний стан у Росії: чи піде на це Путін – які є ризики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

4444

19 жовтня 2022, 17:01

СЕКС Знакомства нeподалекy, без oбязатeльств и дeнeг (здесь много девyшек для сeксa на pазок): бесплатно, анонимно, просто попробуй и тебе понравиться ------- https://paply.org/naraz

Ігор

19 жовтня 2022, 12:56

Іранські дрони створено для москітних нападів великою кількістю. Вони дешеві і розраховані на те, що тільки 10% досягають ціль. Санкції, як такі, в світі не працюють. Вони спрямовані на доведення другорядного населення до революційного стану. Але диктатури навчились давати цьому раду. Для України працює Карма: не рий іншому яму. Наші корумповані добились санкцій проти засліплених росіян - ті руйнують нашу інфраструктуру. На комфорт карликових влад це не впливає, а засліплені другорядні нічого не вдіють.


Новини