Головна Новини Суспільство події Хто встановлює графіки відключення світла: чому виникає хаос
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто встановлює графіки відключення світла: чому виникає хаос

Споживання кожної області різне, оскільки залежить не тільки від кількості споживачів, які проживають в конкретній області, але й від споживання обʼєктів критичної інфраструктури

16 липня 2024, 13:20 comments1875
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що українці досить тривалий час живуть з відключеннями світла, досі для багатьох було таємницею, хто формує графіки відключень та чому виникає плутанина щодо їх застосування. Відповідаючи на запитання порталу "Коментарі" в "Укренерго" прямо заявили, що саме монополіст ДТЕК встановлює графіки. 

Хто встановлює графіки відключення світла: чому виникає хаос

Вимкнення електроенергії. Фото: з відкритих джерел

В "Укренерго" наголосили, що дійсно саме від них надходить інформація, скільки черг потрібно відключити одночасно в кожному регіоні, щоб компенсувати дефіцит потужності. Проте графіки погодинних відключень та їх тривалість встановлюють обленерго. Відповідно від них залежить кого та коли відключають.

Енергетики пояснили, що головний фактор, що визначає тривалість відключень, – це обсяг дефіциту потужності в енергосистемі. Чим більший дефіцит, тим довше доводиться відключати світло споживачам. В НЕК "Укренерго" повідомили, що їх спеціалісти щодня розраховують цей дефіцит і розподіляють його на всі регіони пропорційно їхньому споживанню. Проте на практиці ця пропорційність не завжди зберігається.

"Споживання кожної області різне, оскільки залежить не тільки від кількості споживачів, які проживають в конкретній області, але й від споживання обʼєктів критичної інфраструктури, які мають бути гарантовано забезпечені енергопостачанням", — зазначили в "Укренерго". 

У компанії зазначили, що для зменшення кількості та тривалості відключень необхідно зменшити дефіцит в енергосистемі. Це можна зробити шляхом збільшення виробництва електроенергії на українських електростанціях та імпорту з країн ЄС, а також за рахунок зниження споживання електроенергії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — українців майже щодня попереджають, що слід готуватися до життя зі стабільними відключеннями світла протягом досить тривалого періоду. Однак виникає низка питань про тривалість відключення електроенергії вже зараз. Що таке стабілізаційні відключення світла? Чому в них така потреба? Чому одного дня буває, що українці сидять без світла, умовно кажучи 2 години, другого дня – 4? Чому є дні, коли люди змушені сидіти без світла по 18 годин? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини