Головна Новини Суспільство події Кому та на скільки відключають світло в Україні: від чого це залежить
commentss НОВИНИ Всі новини

Кому та на скільки відключають світло в Україні: від чого це залежить

Україна втратила величезну кількість генерації, запроваджено тотальний режим економії електроенергії

6 червня 2024, 18:10 comments8050
Поділіться публікацією:

Українців майже щодня попереджають, що слід готуватися до життя зі стабільними відключеннями світла протягом досить тривалого періоду. Однак виникає низка питань про тривалість відключення електроенергії вже зараз. Що таке стабілізаційні відключення світла? Чому в них така потреба? Чому одного дня буває, що українці сидять без світла, умовно кажучи 2 години, другого дня – 4? Чому є дні, коли люди змушені сидіти без світла по 18 годин? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Кому та на скільки відключають світло в Україні: від чого це залежить

Відключення електроенергії. Фото: з відкритих джерел

Відключають усіх по-різному, так працює наша система

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко пояснив, що стабілізаційні відключення світла – це відключення електроенергії, які відбуваються, щоб уникнути блекаутів, тобто повного відключення.

"Це відбувається, коли диспетчер Укренерго бачить дефіцит електроенергії у тому чи іншому регіоні, він нічого не може зробити у цій ситуації, щоб перепідключитися. Тому вони просто вимикають у нас регіони. На жаль, дефіцит генерації сьогодні дуже великий. Тому у різних регіонах різні відключення. Ми втратили дуже багато генерації. У зв'язку з цим Укренерго змушене відключати регіони досить багато разів і в різний час", – наголосив експерт.

А щодо питання, чому люди сидять десь по 2 години, десь по 4 години, а десь по 18 годин без світла, це, за словами Олега Попенка, вже складніше питання. Тому що воно має не зовсім пряме відношення до відключень.

"Це скоріше не технічне, а політичне питання. Має значення, хто в тому чи іншому регіоні мер, хто народний депутат, які політичні діячі. Має також значення близькість тих чи інших людей до Міністерства енергетики, Укренерго, політикуму тощо. На жаль, в Україні вся ця робота йде в ручному режимі, тобто рішення щодо відключення тих чи інших регіонів найчастіше приймаються не в стандартній економіко-правовій формі, а в нестандартній ручній. Тому що, наприклад, мер у тому чи іншому місті лояльний до влади, і він має добрий соціологічний рівень. А в іншому регіоні не лояльний. Відповідно, когось можна відключати на 10-12-14-16 годин, щоб пресонути, а когось можна взагалі не відключати. Ось так і працює наша система", – прокоментував експерт.

Укренерго та Обленерго щодня встановлюють ліміти

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев зазначив, що графіки стабілізаційних відключень запроваджуються для того, щоб рівномірно розподілити ті ліміти, які встановлені Обленерго та Укренерго для побутових та промислових споживачів в Україні.

"Ліміти виникли через брак генерації внаслідок руйнування маневрової потужності через російські удари по теплових електростанціях та гідроелектростанціях України. Стабілізаційні графіки визначаються, виходячи з величини обмежень", – зазначив експерт.

Він додає, що обмеження, тобто ліміти, визначаються Укренерго щодобово, виходячи з тих прогнозних обсягів генерації, які є на конкретну добу. Тому ліміти можуть бути як більшими, так і меншими. Через це і відключення можуть бути як більшими, так і меншими.

"Одного дня прогнозується, наприклад, сонячна погода. Існують великі обсяги генерації на сонячних електростанціях і виходить, що менші обмеження. Отже, менш тривалі періоди відключення. В інший день погана погода та тривалість відключення більша. На третій день, наприклад, аварійне вимкнення якогось з енергоблоків на якійсь із діючих станцій. Тому більш тривале відключення. Тому й у різні періоди", – каже Геннадій Рябцев.

За його словами, крім стабілізаційних графіків, що визначаються лімітами, що встановлюються Укренерго та Обленерго, існують аварійні відключення світла. Їх застосовують, якщо щось відбувається в електромережі чи енергосистемі.

"Може бути раптове вимикання того чи іншого енергоблоку або це може бути аварія на будь-якій із магістральних ліній електропередач, або це сталася негода, чергова атака ворога, внаслідок якої ушкоджується обладнання. Тому слід розрізняти аварійні відключення, які відбуваються поза будь-якими графіками та стабілізаційні графіки відключень, які визначаються тими лімітами, які щодобово розраховує Укренерго та Обленерго", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому держава не націоналізує ДТЕК: що відбувається на енергоринку України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

8 червня 2024, 07:47

"Легітимність Президента Зеленського визнає виключно народ України. Обирає народ України, — Зеленський" Какая же мерзкая, циничная, еврейская гнида. Будь ты проклят и вся твоя семья на века, тварь. Одно брешет и брешет, гнида. Чего ты, гнида еврейская добился, кроме гектаров кладбищь и разворованных миллиардов по карманам твоих зе-выблядков. Ворог как просувався так и просуваеться каждый день, и дня не проходит без просування, так же как и дня не проходит, чтоб зе-выблядки не своровали помощи, еще и надбавки себе поназначали, твари, все им мало. Будьте вы все зе-выблядки и ваши семьи прокляты. Твари.


Новини