Головна Новини Суспільство події Хто поставить ультиматум Путіну – кого потрібно підключати до переговорів щодо зернової угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто поставить ультиматум Путіну – кого потрібно підключати до переговорів щодо зернової угоди

У серпні, після переговорів Ердогана з Путіним стане остаточно ясно, чи буде відновлено зернову угоду

22 липня 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з турецьким лідером Реджепом Ердоганом, намагаючись вирішити проблему зі зривом росіянами зернової угоди. Поки що від Туреччини особливої допомоги у цьому напрямі немає. Швидше, вона озвучує російські вимоги, які здатні реанімувати роботу морського зернового коридору. Тим часом стало відомо, що РФ додатково замінувала підходи до українських портів. Як ситуація може розвиватись далі? Яке рішення бачиться найімовірнішим? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хто поставить ультиматум Путіну – кого потрібно підключати до переговорів щодо зернової угоди

Зернова угода. Фото: із відкритих джерел

Туреччині невигідно поступатися контрольом над Чорним морем росіянам

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає, що на сьогоднішній день найімовірніша та модель, про яку говорив президент України Володимир Зеленський.

"Нагадаю, що Стамбульська ініціатива (Чорноморська угода, зернова угода) складалася із двох блоків домовленостей. Перший – угода між Україною, Туреччиною та ООН. Другий – між РФ, Туреччиною та ООН. Зараз Росія вийшла зі своєї частини угоди. Але угода, яку підписали між собою Україна, Туреччина та ООН, продовжує діяти. І, якщо ми зможемо знайти з Туреччиною та ООН формат безпеки зернового коридору, він може продовжити роботу, скажімо так, в односторонньому порядку. Без участі Росії. Саме про це говорив президент Зеленський", – зазначає експерт.

Про це ж, продовжує він, свідчить доручення, які надані Зеленським командувачу флоту та головкому ЗСУ – опрацювати варіанти безпечного функціонування морського зернового коридору.

"Зважаючи на геополітичне домінування Туреччини, те, що вона стає одним із провідних гравців у Чорному морі, можна припустити, що саме такий формат і буде застосований. Адже Туреччина не просто модерувала роботу зернового коридору майже рік. Для неї це стало ще й чудовим військово-морським навчанням із супроводу суден, розмінування акваторії тощо. До того ж, Ердоган прагне конвертувати це геополітичне домінування на набір профітів для своєї країни. Це, зокрема, гроші, які Туреччина отримувала від функціонування зернового коридору у вигляді комісії, це й українська аграрна сировина для неї", – пояснює Олексій Кущ.

Тобто, констатує він, Туреччині не вигідно поступатися контролем над Чорним морем росіянам. А тому, прогнозує експерт, у серпні, після переговорів Ердогана з Путіним, останнього, найімовірніше, поставлять перед фактом, що зерновий коридор з осені функціонуватиме під захистом турецького військово-морського флоту. І під егідою ООН.

Росії, впевнений експерт, не залишиться іншого виходу, окрім – або повернутися до угоди, або змириться із ситуацією, що та продовжить діяти і без неї.

До процесу необхідно підключати кінцевих інтересантів, мова про Лігу Африканських країн, Лігу Азіатських країн

Кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев розмірковує так:

"Все, що відбувається навколо зернової угоди, демонструє, що жодних дієвих механізмів впливу ні на Путіна, ні на Росію в цілому світові досі не вдалося напрацювати".

На думку експерта, Ердоган, який активно торгує з РФ, можливо перебільшує свою роль у домовленостях.

"До процесу необхідно підключати кінцевих інтересантів, – вважає Андрій Рязанцев. – Йдеться про Лігу Африканських країн, Лігу Азіатських країн, яким важливо, щоб зерно виходило за межі України морськими шляхами, рятуючи світ від голоду. Нехай вони ставлять ультиматуми Путіну. Нехай вони його пресують. А важелі вони мають. І економічні, і політичні.

Експерт не сумнівається, що українське зерно рано чи пізно знову піде морськими шляхами. Поки ж, зазначає він, йде підкилимна гра, в якій деякі світові лідери поводяться, м'яко кажучи, не добре.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи подіє шантаж Кремля з обстрілами України – що буде із зерновою угодою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини